Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2017,
13.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Trije levi Anglija Slovenija kvalifikacije za SP 2018 Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca Wembley

Sreda, 4. 10. 2017, 13.50

6 let, 6 mesecev

Primerjava Anglije in Slovenije

Ni številk, ki bi govorile v prid Slovenije #infografika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Joe Hart Slovenija Anglija | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Čeprav angleška nogometna reprezentanca že dolgo ne spada več v sam svetovni in evropski vrh in naziv velesile pri njej ostaja le še zaradi močne domače lige, praktično vse številke v primerjavi s Slovenijo govorijo v prid Otočanov. Edino, kar lahko na silo štejemo za prednost Katančeve čete, so izkušnje in leta.

Slovenijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v skupini F v četrtek ob 20.45 čaka tekma proti Angliji v Londonu. V nedeljo ob 18. uri se bo v Ljubljani pomerila s Škotsko

Slovenski selektor Srečko Katanec je na tisti burni novinarski konferenci pred zadnjima dvema tekmama kvalifikacij za nastop v Rusiji 2018 dejal, da sam ve, koliko je ura, in si ne dela nikakršnih utvar. "Ne bom govoril, da bomo premagali Anglijo in da smo boljši. Tega ne bom počel, ker je to metanja peska v oči. Je pa nogomet v nasprotju s košarko in rokometom šport, kjer ne zmaga vedno boljši in kvalitetnejši," je žarek upanje pred vročim gostovanjem na Wembleyju ohranil Katanec.


Preberite še:


Anglija šestkrat dražja

Jan Oblak je najdražji nogometaš v slovenski izbrani vrsti - na nogometni tržnici je vreden 40 milijonov evrov, kar je 20 manj kot prvi zvezdnik Anglije Harry Kane. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jan Oblak je najdražji nogometaš v slovenski izbrani vrsti - na nogometni tržnici je vreden 40 milijonov evrov, kar je 20 manj kot prvi zvezdnik Anglije Harry Kane. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Naj se človek še tako trudi in v tem obračunu med statistiko išče pomanjkljivosti Angležev v primerjavi s Slovenijo, na koncu ostane praznih rok, list papirja pa nepopisan.

Ne samo da so trije levi skoraj šestkrat dražji od Slovenije, so tudi 40 mest višje na Fifini lestvici.

Skrbi podatek, da v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo Angleži dosegajo dvakrat več zadetkov kot Slovenci, podobno razmerje pa je tudi v prejetih zadetkih. Favoriti z Otoka prejemajo polovico manj zadetkov kot Slovenci.

Wembley neosvojljiva trdnjava že vse od leta 2008

Mladen Petrić je leta 2007 v zadnjih minutah tekme ne Wembleyju poskrbel, da je Anglija ostala brez nastopa na EP. | Foto: Reuters Mladen Petrić je leta 2007 v zadnjih minutah tekme ne Wembleyju poskrbel, da je Anglija ostala brez nastopa na EP. Foto: Reuters Številke na dan tekme ne bodo nič pomenile. Angležev bo 11, Slovencev tudi, jasno pa je le nekaj: Slovenija mora zmagati, saj nujno potrebuje tri točke, če želi ostati v boju za dodatne kvalifikacije.

A glede na zgodovino in uradne dvoboje na Wembleyju Slovenci nimajo veliko možnosti. Če Angleži na prijateljskih tekmah in velikih turnirjih izgubljajo kot po tekočem traku, so kvalifikacije za EP ali SP nekaj povsem drugega.

Tukaj Angleži nasprotnikom v zadnjem času ne pustijo dihati in meljejo vse pred sabo. Če so v gosteh še ranljivi, kar je pokazala tudi tekma v Stožicah - vratar Joe Hart je rešil Anglijo pred porazom -, doma meljejo tekmece.

A da v nogometu nič ni nemogoče, so pred desetimi leti pokazali Hrvati. Naši južni sosedi so v kvalifikacijah za Euro 2008 osvojili Wembley in angleški izbrani vrsti preprečili uvrstitev na evropsko prvenstvo. Hrvati so po zaslugi Nika Kranjčarja, Ivice Olića in Mladena Petrića Angleže šokirali s 3:2 in pokazali, da se da Anglijo poraziti tudi doma. A kot že rečeno, od tega je minilo že skoraj neverjetnih deset let.

Lahko Slovenija na Wembleyju pripravi čudež in porazi Anglijo?

  • Da, Angleži niso nič posebnega.
    43,13 %
    138 glasov
  • Ne, to je misija nemogoče.
    56,88 %
    182 glasov
Oddanih 320 glasov
 

Ne spreglejte