Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
5. 10. 2017,
1.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

2

Natisni članek

angleška nogometna reprezentanca Wembley slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 Srečko Katanec

Četrtek, 5. 10. 2017, 1.00

6 let, 6 mesecev

Slovenija ima še teoretične možnosti

Scenariji, ki lahko Slovenijo popeljejo na SP 2018

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

2

Slovenija Litva | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca vztraja v boju za nastop na svetovnem prvenstvu 2018 v Rusiji. Če bi danes na Wembleyju premagala Anglijo, nato pa v nedeljo doma  še Škotsko, bi si v primeru, če Slovaška zvečer v Glasgowu ne bo osvojila vseh treh točk, priigrala vsaj dodatne kvalifikacije. Ob še večjem čudežu bi lahko zasedla celo končno prvo mesto v skupini!

Slovenijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v skupini F danes ob 20.45 čaka tekma proti Angliji v Londonu. V nedeljo ob 18. uri se bo v Ljubljani pomerila s Škotsko.

Kakšne so možnosti Slovenije za nastop na SP 2018? Obstajajo, a niso pretirano velike. Vseeno so najboljši nogometaši, kar jih po mnenju Srečka Katanca premore država na sončni strani Alp, še vedno v igri za nastop na velikem tekmovanju. Kaj bi se moralo zgoditi, da bi na lestvici kvalifikacijske skupine prehiteli Slovaško in si kot drugouvrščena reprezentanca priigrali še eno priložnost v dodatnih kvalifikacijah? Ali celo končali skupinski del kvalifikacij na prvem mestu?

Trenutna lestvica v skupini F:

  1. Anglija 8 tekem – 20 točk (razlika v zadetkih 16:3)
  2. Slovaška 8 – 15 (14:6)
  3. Slovenija 8 – 14 (10:4)
  4. Škotska 8 – 14 (14:10)
  5. Litva 8 – 5 (6:18)
  6. Malta 8 – 0 (2:21)

Pomembna je razlika v zadetkih

Slovenci so v osmih nastopih v kvalifikacijah za SP 2018 zmagali štirikrat. Nazadnje so visoko, s 4:0, odpravili Litvo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenci so v osmih nastopih v kvalifikacijah za SP 2018 zmagali štirikrat. Nazadnje so visoko, s 4:0, odpravili Litvo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenski nogometni reprezentanci bi bil play-off kvalifikacij v boju za svetovno prvenstvo pisan na kožo. V njem ji je šlo vedno dobro, saj ga je v preteklosti obakrat opravila z odliko. Leta 2001 je v dodatnih kvalifikacijah razžalostila Romunijo, osem let pozneje pa favorizirano Rusijo, takrat aktualno polfinalistko evropskega prvenstva. Ravno največjo državo na svetu, ki bo prihodnje leto prvič gostila največji nogometni praznik na svetu.

Če bi na ogromnih ruskih štadionih - nekateri bodo malce izstopali zaradi nenavadnega videza - zaigrala tudi Slovenija, bi bilo to veliko presenečenje. Ker se senzacije v kvalifikacijah dogajajo, zlasti v nogometu, upanje pa že pregovorno umira zadnje, je pred slovensko reprezentanco zelo zanimiv tedenski spored.

Če bi Slovenija in Slovaška zbrali enako število točk, bi o boljšem odločala skupna razlika v zadetkih. Tako je v tekmovanjih pod okriljem Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Pod okriljem Uefe (kvalifikacije za evropsko prvenstvo) bi najprej odločalo razmerje z medsebojnih srečanj, tako pa je drugače. Slovaki imajo +9, Slovenija +6, Škotska pa +4.

Dva kroga pred koncem skupinskega dela kvalifikacij za SP 2018 je v daleč najboljšem položaju Anglija. Trije levi so z 20 točkami pobegnili tekmecem, vozovnico za ruski spektakel pa si lahko zagotovijo že zvečer, ko bodo na Wembleyju (začetek ob 20.45) gostili Slovenijo. Imeli bodo opravka z reprezentanco, ki bo lovila zadnji vlak za svetovno prvenstvo. Če bodo Angleži zmagali, bodo njihovi navijači že lahko nazdravili s šampanjcem, dvoboj zadnjega kroga kvalifikacij, ko se bodo trije levi odpravili v Litvo, pa bo minil brez tekmovalnega naboja.

Ni manjkalo dosti, pa bi Slovenija lani v Stožicah premagala favorizirano Anglijo (0:0). Slovenska reprezentanca je proti trem levom odigrala pet tekem. Štiri je izgubila, na zadnji v Stožicah, ko je blestel angleški vratar Joe Hart, pa remizirala. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ni manjkalo dosti, pa bi Slovenija lani v Stožicah premagala favorizirano Anglijo (0:0). Slovenska reprezentanca je proti trem levom odigrala pet tekem. Štiri je izgubila, na zadnji v Stožicah, ko je blestel angleški vratar Joe Hart, pa remizirala. Foto: Grega Valančič/Sportida

Izbranci Srečka Katanca se zavedajo, da si v Londonu ne smejo privoščiti negativnega rezultata. Z zmago, ki bi močno odmevala, saj je kultni londonski objekt v zadnjih kvalifikacijskih ciklusih postal neosvojljiva angleška trdnjava, bi naredili ogromen korak k izboljšanju položaja na lestvici.

Matematika celo pravi, da bi se lahko Slovenija v primeru, če Slovaki zvečer ne bodo premagali Škotov v gosteh, dokopala do dodatnih kvalifikacij tudi po remiju oziroma porazu na Wembleyju. Vse je še mogoče, celo možnost, da bi Katančeva četa osvojila končno prvo mesto. To bi bila izjemna senzacija.

Scenarij za preboj Slovenije na prvo mesto:

  • Slovenija mora premagati Anglijo in Škotsko, Slovaška mora ostati brez zmage ali na gostovanju na Škotskem ali pa na domači tekmi z Malto, Anglija pa mora izgubiti tudi v gosteh pri Litvi. Slovenija mora odpraviti tri leve in Škote z visoko razliko. Njena skupna razlika v zadetkih po osmih nastopih znaša +6, angleška pa kar +13.

    Če bosta kvalifikacije končali z enakim številom točk, bo odločala boljša razlika v zadetkih. Če bi Slovenija premagala Anglijo z 2:0, nato pa še Škotsko s 3:0, Angleži pa v zadnjem krogu izgubili v Litvi (na primer z 0:1), bi si Katančeva četa senzacionalno zagotovila nastop na SP 2018 že v nedeljo!   

Slovaki ne smejo dobiti obeh tekem

Usoda Slovenije ni v rokah njenih nogometašev, ampak je odvisna tudi od drugih. Če bo Slovaška oktobra osvojila enako število točk kot Slovenija, bodo v dodatnih kvalifikacijah najverjetneje nastopili Marek Hamšik in druščina. Tudi Slovaki so še v igri za končno prvo mesto v skupini.

Slovaki so prejšnji mesec matirali Slovenijo slabih deset minut pred koncem rednega dela, ko je avtogol dosegel Miha Mevlja. | Foto: Reuters Slovaki so prejšnji mesec matirali Slovenijo slabih deset minut pred koncem rednega dela, ko je avtogol dosegel Miha Mevlja. Foto: Reuters

Če bodo Slovaki na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah osvojili le točko manj od Slovenije, a pri tem zadržali boljšo razliko v zadetkih, bodo zadržali drugo mesto. Za zdaj imajo razliko v zadetkih boljšo za +3, v tem mesecu pa bi jo lahko še bistveno izboljšali, saj se bodo v zadnjem krogu doma pomerili z zadnjeuvrščeno Malto.

Razpored do konca skupinskega dela kvalifikacij:

Slovenija (14 točk) do konca: Anglija (v gosteh), Škotska (doma)
Anglija (20) do konca: Slovenija (doma), Litva (v gosteh)
Slovaška (15) do konca: Škotska (v gosteh), Malta (doma)
Škotska (14) do konca: Slovaška (doma), Slovenija (v gosteh)

Scenariji za preboj Slovenije na drugo mesto:

  • Slovenija bo proti Angliji in Škotski osvojila šest točk, Slovaška pa ne. Brez zmage mora ostati ali na gostovanju na Škotskem ali pa na domači tekmi z Malto.
  • Slovenija bo remizirala z Anglijo in doma premagala Škotsko, Slovaška pa bo na Škotskem in doma z Malto osvojila največ tri točke, a pri tem doživela tako visok poraz, da bo imela na koncu slabšo skupno razliko v zadetkih od Slovenije.
  • Slovenija bo remizirala z Anglijo in Škotsko, Slovaška pa bo remizirala s Škotsko in doma visoko izgubila proti Malti.
  • Slovenija bo izgubila z Anglijo in premagala Škotsko, Slovaška pa bo v gosteh na Škotskem in doma z Malto skupaj osvojila manj kot tri točke. Če bo v tem primeru dvakrat remizirala, bo morala Slovenija zelo visoko odpraviti Škote.

V boj za SP 2018 se lahko vmeša tudi četrtouvrščena Škotska, ki ima po osmih krogih enako število točk kot Slovenija. Škoti imajo v nasprotju s Slovenijo vse v svojih rokah. Če bodo danes premagali Slovaško, v nedeljo pa še Katančevo četo v Ljubljani, bodo zagotovo končali skupinski del kvalifikacij vsaj na drugem mestu.

Treba je dodati, da v dodatne kvalifikacije ne bodo napredovale vse drugouvrščene reprezentance, ampak le osem najboljših iz devetih skupin. To bo torej dodatno sito, ki bo odrejalo selekcijo pri kandidatih za udeležbo na SP 2018.
Ne spreglejte