Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
23. 6. 2018,
11.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

4

Natisni članek

FIFA SP 2018

Sobota, 23. 6. 2018, 11.00

5 let, 10 mesecev

Napoved 10. tekmovalnega dne SP 2018 (2. krog)

Löw pod groznim pritiskom, Nemčija ni tako kmalu izpadla na SP že 80 let

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

4

Joachim Löw | Foto Reuters

Foto: Reuters

Deseti dan svetovnega prvenstva v Rusiji prinaša tri tekme v skupinah F in G. Ob 14. uri se bosta pomerili Belgija in Tunizija, tri ure pozneje si bosta nasproti stali Južna Koreja in Mehika, zvečer pa sledi evropski spopad med ranjenimi branilci svetovnega naslova Nemci in Švedi. Nemška reprezentanca je nazadnje v skupinskem delu SP izpadla leta 1938.

Belgija - Tunizija /danes ob 14.00/

Štadion Spartak v Moskvi, kapaciteta 44.190, sodnik: Jair Marrufo (ZDA)

Verjetni začetni postavi:
Belgija (3-4-3): Courtois; Alderweireld, Boyata, Vertonghen; Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco; Mertens, Hazard, Lukaku;
Tunizija (4-1-4-1): Mustapha; Bronn, Youssef, Meriah, Maaloul; Skhiri; F.Youssef, Sassi, Badri, Sliti; Khazri.

Romelu Lukaku je proti Panami dosegel dva zadetka. | Foto: Reuters Romelu Lukaku je proti Panami dosegel dva zadetka. Foto: Reuters Na uvodni tekmi dneva se bo z vlogo absolutne favoritinje spopadla Belgija. Strelski stroj rdečih vragov je proti Panami začel mleti v drugem polčasu. Kako bo danes, ko bo na drugi strani stala Tunizija, ki jo je od velike točke proti Angliji ločilo le nekaj minut?

''Igrajo dinamičen, neposreden nogomet, ki prinaša rezultat. Zelo so pogumni. Spoštujemo Tunizijo, ki se bo morala odpreti, saj mora igrati na zmago,'' sporoča selektor Belgije Roberto Martinez, ki vidi v tem lepo priložnost, da njegovi zvezdniški varovanci, v prvem nastopu sta blestela zlasti dvakratni strelec Romelu Lukaku (na zadnjih desetih nastopih v državnem dresu je dosegel kar 15 golov) in pa strelec čudovitega zadetka proti Panami Dries Mertens, hitro najdejo pot do mreže zasedbe iz Severne Afrike, ki se v zgodovini svetovnih prvenstev še ni nikoli uvrstila med najboljših 16.

''Proti Belgiji nam igra le zmaga. Vemo, da je Belgija zelo močna reprezentanca. Upam, da bomo proti njej storili manj napak, kot smo jih proti Angliji,'' si želi selektor Tunizijcev Nabil Maaloul. Tunizija je na SP odigrala 13 tekem in le enkrat ohranila mrežo nedotaknjeno. Tako je bilo pred 40 leti v Argentini, ko je presenetila ZRN (0:0).

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo absolutnega favorita postavljajo Belgijo. Kvota za njeno zmago je pri Športni loteriji neprimerno nižja od tiste, ki jo ima Tunizija. Več o kvotah ...

Južna Koreja - Mehika /danes ob 17.00/

Rostov, kapaciteta 43.472, sodnik: Milorad Mažić (Srbija)

Verjetni začetni postavi:
Južna Koreja (4-3-1-2): Cho; Y. Lee, H. Jang, Y. Kim, W. Jung; J. Lee, S. Ki, J. Koo; H. Hwang; S. Kim, H. Son;
Mehika (4-2-3-1): Ochoa; Salcedo, Ayala, Moreno, Gallardo; Herrera, Guardado; Layun, Vela, Lozano; Hernandez.

Juan Carlos Osorio je v prvem krogu skupinskega dela senzacionalno premagal Nemčijo. | Foto: Reuters Juan Carlos Osorio je v prvem krogu skupinskega dela senzacionalno premagal Nemčijo. Foto: Reuters V taboru Mehike se zavedajo ogromne priložnosti. Če bi po Nemčiji vzeli mero še Južni Koreji, bi se znašli pred vrati raja in si že skoraj zagotovili vstopnico za izločilni del. Selektor Juan Carlos Osorio ne bo menjal zmagovite postave, ampak ponudil priložnost junakom, ki so v prvem nastopu z ubijalskimi protinapadi šokirali neprepričljivi elf (1:0). Zdaj se bodo spopadli z Južnokorejci, ki so na prvi tekmi namučili Švede, nato pa izgubili tesno, ko so Skandinavci zadeli v polno sredi drugega polčasa z bele točke.

''Napočil je trenutek, ko lahko dokažemo svetu, da lahko na srečanju prevzamemo pobudo in vodimo igro,'' je napovedal selektor Osorio in s tem potrdil, da čaka Mehičane povsem drugačna vloga od tiste na srečanju s svetovnimi prvaki. Meni, da ima Mehika boljšo reprezentanco in da lahko pod svojimi pogoji to dokaže tudi na igrišču.

''Prepričan sem, da bo Mehika zaigrala drugače kot je proti Nemčiji. Ne smemo pa tudi mi zaigrati proti Mehiki tako, kot je to storila Nemčija,'' opozarja zvezni igralec Koreje Jung Woo-young, ki je skupaj s soigralci prepričan, da lahko danes ostane neporažen. Na levi strani ne bo poškodovanega Park Joo-hoja, ki ga je proti Švedski pustila na cedilu stegenska mišica.

Mehika in Južna Koreja sta se na svetovnem prvenstvu že pomerila. Leta 1998 je bila v Franciji preprečljivo uspešnejša predstavnica konfederacije CONCACAF. Zmagala je s 3:0. Južnokorejci, ki so največji uspeh dosegli s četrtim mestom leta 2002, niso na mundialu zmagali že sedemkrat zapored.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo absolutnega favorita postavljajo Mehiko. Kvota za njeno zmago je pri Športni loteriji neprimerno nižja od tiste, ki jo ima Južna Koreja. Več o kvotah ...

Nemčija - Švedska /danes ob 20.00/

Štadion Fišt v Sočiju, kapaciteta 44.287, sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)

Verjetni začetni postavi:
Nemčija (4-2-3-1): Neuer; Kimmich, Boateng, Rüdiger, Hector; Gündogan, Kroos; Reus, Müller, Reus; Werner.
Švedska (4-4-2): Olsen; Lustig, Lindelof, Granqvist, Augustinsson; Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg; Berg, Toivonen.

Mats Hummels bo zaradi poškodbe vratu preskočil dvoboj s Švedsko. Mario Gomez kandidira za mesto v konici napada. | Foto: Reuters Mats Hummels bo zaradi poškodbe vratu preskočil dvoboj s Švedsko. Mario Gomez kandidira za mesto v konici napada. Foto: Reuters Selektor Joachim Löw je vodil Nemčijo na 163 tekmah. Dobil jih je kar 107. Če se bo uvrstil vsaj v polfinale na SP 2018, bo postavil nemški rekord in na večni lestvici še to poletje prehitel znamenitega stratega Seppa Herbergerja, ki je vodil zasedbo ZRN na 167 tekmah (in zmagal 94-krat). Če mu ne bo uspelo v Rusiji, mu bo pozneje, saj je 58-letni trener pred kratkim podaljšal sodelovanje z nemško reprezentanco vse do leta 2022.

Velika neznanka je, koga bo uvrstil v začetno enajsterico proti Švedski. Nov neuspeh bi bil lahko usoden za branilce svetovnega naslova, ki bodo danes v mestu, prizorišču zimskih olimpijskih iger (2014) iskali pot do prvih točk na tem mundialu. V zvezni vrsti bo najverjetneje namesto Samija Khedire zaigral Ilkay Gündogan, Jonas Hector pa bi lahko na levi strani v obrambi zamenjal Marvina Plattenhardta. V obrambni vrsti zaradi poškodbe ne bo Matsa Hummelsa, tako da se obeta priložnost Antoniu Rüdigerju, v katerem se pretaka kri Nemčije (oče) in Sierra Leoneja (mati). ''Moramo pokazati več energije. Proti Mehiki je nismo dovolj,'' opozarja nemški selektor, ki je pod hudim pritiskom, saj si zvečer preprosto ne sme privoščiti novega spodrsljaja.

V švedskem taboru so se v zadnjih dneh ukvarjali z želodčnimi težavami, ki bi lahko resno vplivale na sestavo enajsterice. In to ravno v dvoboju, na katerem bi si že lahko zagotovili nastop v osmini finala, če Južna Koreja ne bi prekrižala načrtov Mehiki. ''To je nekaj, kar čakam vse življenje. Da si del tako pomembnega srečanja in si sam mojster svoje usode, to je nekaj izvrstnega,'' se švedski selektor Janne Andersson veseli večerne evropske poslastice, na kateri bo za rojake stiskal pesti tudi Zlatan Ibrahimović. Dvoboj se bo začel ob 20. uri.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo absolutnega favorita postavljajo Nemčijo. Kvota za njeno zmago je pri Športni loteriji neprimerno nižja od tiste, ki jo ima Švedska. Več o kvotah ...

Sportal Nemčija
Sportal Južna Koreja
Sportal Tunizija
Sportal Švedska
Mehika
Sportal Mehika
Sportal Belgija
Soči Štadion SP 2018 Rusija
Sportal Soči
Spartak Otkrytye Moskva Štadion SP 2018 Rusija
Sportal Moskva (Spartak)
Rostov SP 2018
Sportal Rostov na Donu
Ne spreglejte