Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 6. 2018,
0.25

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

FIFA SP 2018

Nedelja, 10. 6. 2018, 0.25

5 let, 10 mesecev

Belgija

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Belgija, ki se je na zadnjih velikih tekmovanjih, evropskem prvenstvu 2016 in svetovnem prvenstvu 2014, uvrstila v četrtfinale, ima izjemen rod nogometašev, v katerem ne manjka svetovnih zvezdnikov. V kvalifikacijah je bila neporažena in v desetih tekmah zbrala 28 točk, ob tem pa zabila 43 golov. Tudi v Rusijo belgijski nogometaši prihajajo prepričani, da lahko postorijo veliko. Glede na seznam, s katerim razpolaga selektor, jim tega nihče ne more oporekati.

Belgija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Osnovni podatki o državi:

Lega: Evropa

Število prebivalcev: 11 milijonov

Glavno mesto: Bruselj

Jezik: nizozemščina, francoščina in nemščina

Uvrstitev na lestvici Fifa: 3.

Uvrstitve na SP: 13/20

Prvi nastop na SP: 1930

Zadnji nastop na SP: 2014

Najboljši dosežek: 4. mesto 1986

Belgija je leta 1986 igrala v polfinalu svetovnega prvenstva. | Foto: Getty Images Belgija je leta 1986 igrala v polfinalu svetovnega prvenstva. Foto: Getty Images

Selektor: Roberto Martinez

44-letni Španec, ki je pečat pustil tudi v Angliji, kjer je dolgo let igral za Wigan in Swansea, je na klopi teh dveh klubov tudi začel svojo trenersko pot, med letoma 2013 in 2016 pa bil še trener Evertona. Po zadnjem evropskem prvenstvu je na klopi Belgije nasledil Marca Wilmotsa in že ob debiju navdušil. Z 2:0 je premagal svoje Špance. V kvalifikacijah je Belgija pod njegovim vodstvom blestela, zdaj si želi ob svojem prvem nastopu v katerikoli vlogi na svetovnih prvenstvih pečat pustiti tudi v Rusiji.

Roberto Martinez je poskrbel, da je Belgija v kvalifikacijah blestela. Kako pa bo v Rusiji? | Foto: Reuters Roberto Martinez je poskrbel, da je Belgija v kvalifikacijah blestela. Kako pa bo v Rusiji? Foto: Reuters

Kdaj so se uvrstili: 3. september 2017

Belgija si je v evropskih kvalifikacijah prvo mesto v skupini skupaj z Grčijo, BiH, Estonijo, Ciprom in Gibraltarjem zagotovila že dve tekmi pred koncem, ko je v gosteh z 2:1 premagala Grčijo. To je potem ob koncu kvalifikacij na drugem mestu prehitela za devet točk. Zbrala je devet zmag in remi, zabila pa kar 43 golov in jih prejela le šest. Zmagovala je tudi z 9:0, 8:1, 6:0 in dokazala, da ima res izjemen arzenal orožij, s katerimi bo v Rusiji zelo konkurenčna.


Zvezdnik: Eden Hazard

Pri 27 letih za Belgijo igra že deset let in je njen kapetan, za njim sta že nastop na svetovnem in na evropskem prvenstvu. Odkar je leta 2012 za 35 milijonov evrov iz Lilla prišel v Chelsea, je bil v štirih sezonah izbran v najboljšo enajsterico sezone angleške premier lige, v sezoni 2014/15 pa je bil izbran tudi za najboljšega igralca tekmovanja.

Za njim je še ena dobra sezona, v kateri ni manjkalo golov in asistenc. Ta krilni napadalec, ki slovi po hitrosti, preigravanjih, golih in podajah, spada med najboljše napadalce na svetu zadnjega obdobja in je glavno belgijsko orožje. Tako je bilo tudi v kvalifikacijah, v katerih je petkrat zadel, šestkrat pa asistiral.

Eden Hazard je čarovnik v nogometnih čevljih. | Foto: Reuters Eden Hazard je čarovnik v nogometnih čevljih. Foto: Reuters

Koga še poznate?

Tudi če ste popolni nogometni analfabet, ste verjetno že slišali za katerega belgijskega nogometaša, ki so tako dobri, da se na selektorjev seznam za letošnje svetovno prvenstvo ni uvrstil niti velik zvezdnik Rome Radja Nainggolan.

Ofenzivni vezist Manchester Cityja Kevin de Bruyne spada med najbolj cenjene nogometaše na svetu. Romelu Lukaku, ki je v kvalifikacijah postal najboljši strelec Belgije vseh časov, je star šele 25 let, Manchester United pa je zanj lansko poletje odštel kar 85 milijonov evrov.

Chelseajev vratar Thibaut Courtois pri 26 letih spada med najboljše na svetu, branilec Thomas Vermaelen že vrsto let igra za Barcelono, Vincent Kompany pa za Manchester City. Med najbolj cenjene branilce na svetu spada Toby Alderweireld iz Tottenhama, za Driesom Mertensom je sijajna sezona v prvi italijanski ligi v majici Napolija in še bi lahko naštevali.

Kevin de Bruyne je eden izmed boljših ofenzivnih nogometašev na svetu zadnjih let. | Foto: Reuters Kevin de Bruyne je eden izmed boljših ofenzivnih nogometašev na svetu zadnjih let. Foto: Reuters

Koga boste spoznali?

Lani je zanj Monaco za Yourija Tielemansa Anderlechtu, za katerega je debitiral že s 16 leti in za moštvo iz Bruslja do 20. leta zbral že skoraj 200 nastopov, odštel 25 milijonov evrov. Zdaj je za 21-letnim vezistom uspešna sezona v prvi francoski ligi, pred njim pa nastop na prvem velikem tekmovanju v majici reprezentance, v kateri v zadnjem času dobiva vse več priložnosti za igro. Če bo tako tudi v Rusiji, lahko zagotovo postane eden izmed obrazov, ki bodo presenetili.

Youri Tielemans je star šele 21 let, a ima za seboj že nekaj let igranja v članski konkurenci. | Foto: Reuters Youri Tielemans je star šele 21 let, a ima za seboj že nekaj let igranja v članski konkurenci. Foto: Reuters

Najdražji nogometaši:

150 milijonov evrov – Kevin de Bruyne (Manchester City)

110 milijonov evrov – Eden Hazard (Chelsea)

90 milijonov evrov – Romelu Lukaku (Manchester United)

60 milijonov evrov – Thibaut Courtois (Chelsea)

40 milijonov evrov – Toby Alderweireld (Tottenham)

Tekme Belgije na SP 2018:

Skupina G:
18. junij (Soči): Belgija – Panama
23. junij (Moskva): Belgija - Tunizija
28. junij (Kaliningrad): Anglija - Belgija

Tekme Slovenije z Belgijo (en remi in en poraz):

-10. avgust 2011 (prijateljska tekma, Ljubljana):
Slovenija : Belgija 0:0

-9. september 2009 (prijateljska tekma, Genk):
Belgija : Slovenija 2:0 (1:0)
van Buyten 20., 85.

 
Ne spreglejte