Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 11. 2010,
21.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 28. 11. 2010, 21.13

8 let

Največja zvezdnika v najbolj glamuroznih sredinah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Težko pričakovani "el clasico" na Camp Nouu je v ospredju zanimanja tako zaradi veličine Barcelone in Reala, kot tudi zaradi nogometašev, predvsem Cristiana Ronalda in Lionela Messija.

Pred nogometnim spektaklom so v ospredju številna priznana nogometna imena, za odtenek pa izstopata Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Kdo sta torej argentinski in portugalski nogometni čudež?

Takoj na velikem odru

Velika kariera nogometaša z imenom Lionel Andres Messi se je začela v Rosariu v provinci Santa Fe. Prve nogometne korake je storil pri petih letih, ko je igral za Grandolo, dve leti kasneje pa ga je v svoje vrste zvabil Newell's Old Boys. Pri River Plateju so njegov talent pri 11 letih sicer opazili, vendar ga ob zdravstvenih težavah niso zvabili v svoje vrste. Zaradi sindroma pomanjkanja rastnega hormona so bili njegovi starši za zdravljenje primorani vsak mesec plačevati 900 ameriških dolarjev. Oče ga je nekaj časa lahko plačeval, po slabem gospodarskem stanju v Argentini pa se je z Barcelono dogovoril za sinovo preizkušnjo. In to je bil zadetek v polno. V Kataloniji so bili nad potencialom Messija navdušeni in mu ponudili stroške zdravljenja, staršem pa vse možne pomoči v želji po čim boljši prilagoditvi po preselitvi v Španijo. Igral je za vse mladinske selekcije in že pri 16 letih leta 2004 na prvenstveni tekmi proti Espanyolu debitiral v članskem moštvu. Prve zvezdne trenutke je začel doživljati v sezoni 2005/06, ko je prvič osvojil ligo prvakov, pri 20 letih pa je bil že največji ljubljenec navijačev.

Največje uspehe je doživel lani, ko je z Barcelono pod vodstvom ''Pepa'' Guardiole osvojil vse možne lovorike. V tej sezoni igra spet izvrstno, vmes ga je na gostovanju pri Atleticu v Madridu nekoliko zaustavila poškodba gležnja, a po nekaj izpuščenih tekmah je spet ujel pravo formo. Lahko se pohvali, da je zadel na zadnjih desetih zaporednih tekmah.

Kariera: Od Portugalske do rekordnega prestopa

Nogometna pot virtuoza z Madeire se je praktično resneje začela pri Nacionalu, kjer sedaj igrajo Nejc Pečnik, Rene Mihelič in Dejan Školnik. Njegov naslednji korak je bil odhod v Lizbono k Sportingu. V članskem moštvu Lizbončanov je igral le eno sezono, saj je na prijateljski tekmi proti Manchester Unitedu tako navdušil, da so ga Angleži zvabili na Old Trafford.

Že v prvi sezoni se je na 40 tekmah izkazal s šestimi goli. S soigralci v reprezentanci je po tisti sezoni prišel do finala evropskega prvenstva, a v njem doživel grenak poraz. Nadaljeval je z izjemnim vzponom v Manchestru, s katerim je osvojil naslov evropskega prvaka in bil najboljši tudi v angleški ligi. Pred minulo sezono je za rekordnih 80 milijonov angleških funtov prestopil v Real Madrid, na Santiagu Bernabeu pa ga je pričakalo več kot 80.000 navijačev. Real je v prvi sezoni z Ronaldom razočaral, kljub temu, da je Portugalec sezono zaključil s 33 goli na 35 tekmah. Potem, ko je pred to sezono ekipo prevzel Jose Mourinho, pa je začel tudi Real, seveda v prvi vrsti izstopa Ronaldo, spet kazati blesteče igre. Sicer je na začetku sezone še iskal formo, vendar je na zadnjih tekmah skorajda nezaustavljiv. Veliko pove podatek, da je na 41 tekmah za kraljevi klub zabil že 40 golov. Prvič bo skušal zadeti tudi na enem najbolj spektakularnih in znamenitih derbijev.

Statistika v tej sezoni španskega prvenstva:

Ne spreglejte