Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
21.42

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Bojan Jokić Nottingham Forest

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 21.42

5 let, 3 mesece

Nad prvimi otoškimi dnevi je navdušen

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Bojan Jokić je pred desetimi dnevi postal član Nottingham Foresta, angleškega nogometnega velikana, ki je danes daleč od stare slave.

Po Sloveniji, Franciji, Italiji in Španiji zdaj izkušeni slovenski reprezentant nogometno življenje izkuša še v zibelki nogometa, v Angliji. Nottingham Forest je v letih 1979 in 1980 osvojil naslova evropskega prvaka, lovorike je osvajal tudi v Angliji, a je zdaj že nekaj let daleč od vrha angleškega in s tem tudi evropskega nogometa.

V elitnem angleškem nogometnem razredu je bil nazadnje v sezoni 1998/99, v njej je takrat nastopal le eno leto, od takrat naprej je daleč od nje. Tako je tudi v tej sezoni. Po 27 odigranih tekmah lige championship je na 12. mestu, nanj je skočil v zadnjem krogu, ko je v soboto doma premagal Bolton s 3:0.

Na tej tekmi je Notinghamu že pomagal 29-letni slovenski branilec, ki je medtem že odigral kar tri tekme za klub, ustanovljen daljnega leta 1865.

Že dan po tem, ko je prišel iz Španije, Villarreal ga je v Anglijo posodil do konca sezone, je debitiral, ko je pri zmagi nad Queens Park Rangers z 1:0 v pokalu FA zaigral na koncu tekme. Tri dni pozneje je novim soigralcem pomagal do remija na prvenstveni tekmi proti Birmingham Cityju z 1:1, v soboto je bil pri zmagi nad Boltonom na igrišču od prve do zadnje minute.

Trener Notinghama Dougie Freedman po prvih tekmah ne more prehvaliti nove okrepitve, ki je prišla v klub. "Boljšega debija še nisem videl. Ekipi bo nedvomno v veliko pomoč," je 41-letni Škot pohvalil Kranjčana. Ta je bil pri opisovanju svojih prvih izkušenj s štadiona City Ground v Nottinghamu – vse tri tekme, ki jih je odigral v novem klubu, so bile na domačem igrišču –, ki sprejme nekaj več kot 30 tisoč navijačev, nekoliko bolj umirjen. "Bilo je dobro, lahko sem zadovoljen, a mislim, da lahko igram veliko bolje," nam je pred nekaj dnevi povedal Bojan Jokić, ko smo ga poklicali v Anglijo.

Verjame, da bo na Otoku užival

Veliko bolj se je razgovoril, ko je beseda nanesla na klub in življenje nogometaša v Angliji. "Govorim lahko le o superlativih. Biti nogometaš v Angliji je res nekaj posebnega. Navijačev je ogromno, zanimanje medijev je veliko, tukaj se nogometaši počutimo, da nekaj pomenimo. Navijanje je sijajno, štadioni prav tako, tukaj lahko nogometaš resnično zaživi. Mislim, da bom užival," je povedal nogometaš, ki se je med profesionalce prebil v Gorici.

Odšel je, ker je želel igrati

Potem ga je pot vodila v Francijo, kjer je tri leta igral za Sochaux, pa v Chievo, v Italiji je prav tako igral tri leta, v zadnjih dveh letih in pol je bil član Villarreala. Temu gre odlično v Španiji. "V Španiji bi tudi najraje ostal, a sem se odločil, da moram nekam, kjer bom igral. Pri Villarrealu bi bilo drugače, zato je bilo najbolje, da sem si vsaj do konca sezone našel klub, pri katerem bom igral," je povedal nogometaš, ki je v tej sezoni za Villarreal odigral le dve prvenstveni tekmi in štiri v evropski ligi.

"Tudi v nadaljevanju sezone verjetno ne bi bilo drugače, zato po tem, ko se je javil Nottingham, nisem razmišljal prav dolgo. Zdaj sem tukaj in sem zadovoljen. Za začetek je vse tako, kot bi si lahko le želel. Klub je dober, mesto je lepo, navijači so sijajni. Vsi so me lepo sprejeli in mislim, da bom v naslednjih mesecih užival. Kaj bo potem, bomo videli," pravi nogometaš, ki se lahko pohvali s kar 75 nastopi v dresu Slovenije.

Villarrealu, z njim ima pogodbo do leta 2017, gre v tej sezoni odlično. Po 20 odigranih tekmah v španskem prvenstvu zaostaja le za Atletico Madridom, Barcelono in Real Madridom. "To zame ni presenečenje, saj imamo res zelo dobro ekipo. Idealno bi bilo, če bi se Villarreal uvrstil v ligo prvakov, jaz pa bi se vrnil v klub in v tem tekmovanju tudi zaigral, a počasi. Bomo videli. Pustimo se presenetiti. Morda pa ostanem v Angliji, zakaj pa ne? Pomembno je le, da igram," se s prihodnostjo ne obremenjuje preveč Jokić.

"Resda Nottingham ne igra v angleški premier ligi, a tudi liga championship je zelo dobra in zanimiva. Predvsem pa je Nottingham klub, ki ima tradicijo, ta je vidna na vsakem koraku. Ko sem prišel na štadion in videl vse lovorike in spomine, ki jih v klubu hranijo iz slavne preteklosti, sem se kar naježil. Saj veste, kakšni so Angleži. Na tradicijo dajo veliko, junake iz preteklosti častijo. Zato ne čudi, da sta tribuni štadiona poimenovani po nekdanjih trenerjih. Ena po Brianu Cloughu (trener, ki je Nottingham popeljal do dveh naslovov evropskega prvaka, op. p.) in druga po Petru Taylorju (njegov takratni pomočnik, op. p.). V čast mi je, da sem član kluba s tako bogato zgodovino," je še povedal nogometaš, ki tudi v novem klubu na dresu nosi številko 3.

Gleda samo vsako naslednjo

"Gledam samo vsako naslednjo tekmo, a mislim, da tudi mesta, ki vodijo v dodatne kvalifikacije za premier ligo, niso nedosegljiva. Zdaj za njimi zaostajamo za deset točk, a če pridemo v serijo zmag, je mogoče prav vse. Dokler so možnosti, ne bomo obupali. Predvsem pa želim igrati in ekipi pomagati do dobrih rezultatov," je še povedal novi nogometaš Nottinghama, v sistemu s štirimi branilci, ki ga goji njegov trener, je pričakovano zasedel mesto na levi strani obrambe.

Soigralci so člani Aston Ville, Benfice, Lilla ...

"Bomo videli, sezona je še dolga," je še povedal izkušeni Gorenjec, ki je z Nottinghamom prav v soboto zmagal prvič po štirih tekmah posta. Zanimivo, njegov nov klub težko izgublja, neporažen je že deset prvenstvenih tekem zapored, a tudi težko zmaguje. V tem času je zmagal le štirikrat.

"Ekipa je dobra. V njej je poleg mene še nekaj posojenih nogometašev, prišli so iz Lilla, Aston Ville, lizbonske Benfice in še nekaterih uveljavljenih klubov, zato so tudi navijači optimisti, a treba se bo pokazati na igrišču. Pustimo se presenetiti," je sklenil nogometaš, ki v tujini igra bolj ali manj uspešno neprekinjeno igra že osem let in pol.

Ne spreglejte