Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
30. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

Natisni članek

Leicester City Vichai Srivaddhanaprabha

Torek, 30. 10. 2018, 4.00

5 let, 5 mesecev

Kdo je bil Vichai Srivaddhanaprabha?

Milijarder, za katerim joče nogometni svet. Tudi Milan Mandarić.

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39
Vichai Srivaddhanaprabha | Vichai Srivaddhanaprabha (1957-2018) | Foto Reuters

Vichai Srivaddhanaprabha (1957-2018)

Foto: Reuters

Kdo je bil Vichai Srivaddhanaprabha, predsednik senzacionalnega angleškega nogometnega prvaka iz leta 2016 Leicester Cityja, ki je umrl v soboto v tragični helikopterski nesreči tik ob štadionu King Power, na katerem je ta majhen angleški klub poskrbel za enega od največjih čudežev v moderni športni zgodovini? In zakaj je bil ta 60-letni tajski milijarder med navijači tako zelo priljubljen?

Vichai Srivaddhanaprabha
Sportal Konec upanja: pri Leicester Cityju potrdili, da je njihov predsednik v nesreči umrl

"Spremenil je naš klub in ga postavil na svetovni zemljevid. Zaradi njega smo danes to, kar smo. Vsi so ga oboževali. Vedno si je vzel čas za svoje navijače. Počutili smo se kot del njegove družine. Želel je čim več časa preživeti v svojem ljubljenem klubu in poskrbeti, da bodo njegovi navijači srečni. Pa ne samo navijači, ampak vsi prebivalci v našem mestu, ki mu je vseskozi pomagal z raznimi donacijami. Je del Leicestra in vedno bo," je o preminulem predsedniku povedal Leigh Herbert.

Okoli štadiona King Power v Leicestru so navijači in preostali žalujoči položili na stotine vencev. | Foto: Reuters Okoli štadiona King Power v Leicestru so navijači in preostali žalujoči položili na stotine vencev. Foto: Reuters

Navijač Leicester Cityja je pred začetkom sezone 2015/16, bolj za šalo kot zares, na stavnicah vplačal štiri angleške funte, da bo njegov ljubljeni klub angleški prvak, in deset mesecev pozneje mastno zaslužil. V žep je pospravil 20.600 funtov.

Njegova zgodba je prišla na uho tudi bogatemu Vichaiju Srivaddhanaprabhi, ki ga je zato povabil k sebi in na eni izmed tekem je bil njegov gost.

Leicester
Sportal Strmoglavil helikopter z lastnikom Leicester Cityja #video

"Bil je zelo preprost, v njegovi družbi sem se počutil zelo dobro, tako kot vsi, ki so bili ob njem. Zaradi njega so bili vsi okoli njega vedno nasmejani," je povedal navijač o trenutkih, ki jih je preživel z zdaj žal preminulim milijarderjem, za katerim danes žaluje ves nogometni svet.

Milan Mandarić: Gre za neprecenljivo izgubo

Zvezdniki Leicester Cityja so se dan po tragediji s solzami v očeh prišli poslovit od svojega predsednika, pred štadionom King Power so polagali vence in svečke številni navijači Leicester Cityja, prek takšnih in drugih kanalov so se javili številni nogometaši in tudi največji nogometni klubi na svetu. Tudi iz Slovenije, kjer za Srivaddhanaprabho najbolj zagotovo žaluje Milan Mandarić.

Od predsednika so se igralci v družbi njegovega sina in žene poslovili tudi na štadionu:

Predsednik Olimpije je bil namreč tisti, ki je leta 2010 za 39 milijonov angleških funtov Leicester City prodal Srivaddhanaprabhi, ta je pozneje v Leicestru poskrbel za nogometno pravljico.

V družbi zdajšnjega predsednika NK Olimpije Milana Mandarića marca leta 2013 | Foto: Getty Images V družbi zdajšnjega predsednika NK Olimpije Milana Mandarića marca leta 2013 Foto: Getty Images

"Ob izgubi vašega predsednika in mojega dobrega prijatelja izražam iskreno sožalje družini, klubu in vsem ljubiteljem nogometa v Veliki Britaniji. Gre za neprecenljivo izgubo, tako za Leicester City kot za nogomet. Izgubili smo uglednega, dobrega človeka in velikega ljubitelja nogometa, ki je uspešno uresničil vizijo, ki sem jo začel v Leicester Cityju. Klub je popeljal v sam vrh angleškega nogometa, navijačem je omogočil na videz nemogoče sanje, zaradi česar ga ne bomo nikoli pozabili," je v sožalnem telegramu, ki so ga objavili tudi na spletni strani NK Olimpija, zapisal Milan Mandarić.

Kdo vse je še umrl?

V nesreči je umrlo pet ljudi. | Foto: Reuters V nesreči je umrlo pet ljudi. Foto: Reuters Ob Srivaddhanaprabhi so v nesreči umrli še pilot Eric Swaffer in njegovo dekle Izabela Roza Lechowicz, pa tudi klubska sodelavca Nusara Suknamai, ta je leta 2005 v tekmovanju za mis universe na Tajskem zasedla drugo mesto, in Kaveporn Punpare.

Pilot se je po pričevanju očividcev z junaškim dejanjem tik pred strmoglavljenjem helikopterja izognil še večjemu številu smrtnih žrtev.

Helikopter, ki se je znašel v plamenih, je namreč treščil ob tla v trenutku, ko je štadion zapuščalo na tisoče navijačev, a ga je Swafferju le uspelo usmeriti na prazno parkirišče, proč od polnih ulic in cest. S tem je rešil ogromno življenj, saj je bilo takrat v neposredni bližini štadiona 30 tisoč ljubiteljev nogometa.

Swaffer je bil dolgoletni sodelavec tajskega mogotca in pilot z več kot 20-letnimi izkušnjami.

Zakaj je bil tako zelo priljubljen?

Zakaj je bil Srivaddhanaprabha v nogometnem svetu in predvsem pri svojih navijačih tako zelo priljubljen?

Aiyawatt Srivaddhanaprabha, Jamie Vardy in Kasper Schmeichel žalujejo za preminulim milijarderjem. | Foto: Reuters Aiyawatt Srivaddhanaprabha, Jamie Vardy in Kasper Schmeichel žalujejo za preminulim milijarderjem. Foto: Reuters

Zagotovo tudi zaradi tega, ker je navijačem pred odhodom na gostujoče tekme Leicester Cityja plačeval zajtrke in jih opremil z vavčerji, s katerimi so si lahko kupovali hrano. Ko je praznoval rojstne dneve, je bilo v Leicestru prav tako zelo veselo. Navijačem je podarjal majice, tortice in brezplačno pijačo.

Ko je aprila letos dopolnil 60 let, je naključnim navijačem podaril 60 sezonskih vstopnic, pogosto se je tudi družil z njimi in z nasmehom poziral ob vsakem, ki si je tega želel.

Še bolj se je mestu Leicester in njegovim meščanom prikupil s številnimi donacijami, ki jim jih je namenil. Med drugim je leta 2016 po osvojitvi naslova angleškega prvaka mestni bolnišnici podaril kar milijon angleških funtov.

Leicester Vichai Srivaddhanaprabha
Sportal Pilot z junaškim dejanjem rešil na stotine življenj, nato zgrmel v smrt

Toda verjetno še najbolj se je v srca navijačev Leicester Cityja zasidral s tem, kar je njihov klub dosegel pod njegovim vodstvom. Ko je Srivaddhanaprabha avgusta leta 2010 od Mandarića kupil Leicester City in februarja 2011 dokončno postal njegov predsednik, pol leta pozneje pa štadion Walters preimenoval v štadion King Power, je bil Leicester City drugoligaš.

V drugem razredu angleškega klubskega nogometa je potem vztrajal do leta 2014, ko je bil prvak, in se po desetletju, v katerem je za eno sezono padel tudi v tretjo ligo, vrnil v elitno premier ligo.

Nihče ga ni jemal resno, potem pa ...

"V štirih letih se želimo uvrstiti med najboljših pet klubov v ligi," je takrat povedal v enem izmed redkih intervjujev, ki jih je dal, in v klub vložil 180 milijonov angleških funtov.

Ob teh njegovih besedah so se številni le nasmehnili, a že dve leti pozneje so lahko le z odprtimi usti opazovali, kaj se dogaja pred njihovimi očmi.

Veliko veselje ob proslavi zgodovinskega naslova angleškega prvaka leta 2016. | Foto: Getty Images Veliko veselje ob proslavi zgodovinskega naslova angleškega prvaka leta 2016. Foto: Getty Images

Steve Walls, ki ga je imenoval za športnega direktorja, je opravil izjemno delo in v klub pripeljal takrat neznane nogometaše, pozneje pa super zvezdnike angleškega nogometa Jamieja Vardyja, N'Gola Kanteja, Riyada Mahreza.

Ko se je poleti 2015, po sezoni, v kateri je Leicester City v premier ligi pristal na 14. mestu, na trenerski stolček usedel Claudio Ranieri, pa se je začela pisati morda najbolj pravljična zgodba v zgodovini nogometa.

Leicester City, ki je v tem tisočletju do takrat prebil le štiri sezone v premier ligi, je v družbi bogatih klubov, kot so Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool in še nekateri, ki so finančno tako močni, da jim težko sledijo tudi preostali najuspešnejši evropski klubi, kaj šele angleški, senzacionalno osvojil naslov prvaka.

Seveda prvega v zgodovini kluba. In to na kakšen način! Že tri kroge pred koncem sezone, ki jo je končal z desetimi točkami prednosti pred najbližjim zasledovalcem.

Čudež, ki mu v nogometnem svetu ni para

Ni ga bilo bolj ponosnega človeka od njega, ko je 2. maja leta 2016 na Stamford Bridgeu v družbi svojega sina Aiyawatta Srivaddhanaprabhe, ki je podpredsednik in najverjetnejši novi predsednik kluba, s tribun spremljal, kako se je tekma med Chelseajem in Tottenhamom razpletla po njunih željah in željah milijonov nevtralnih nogometnih navdušencev po vsem svetu.

Vsem članom šampionske ekipe je kupil avtomobile znamke BMWi8, vredne več kot 100 tisoč evrov. | Foto: Getty Images Vsem članom šampionske ekipe je kupil avtomobile znamke BMWi8, vredne več kot 100 tisoč evrov. Foto: Getty Images

Zgodbo o palčku, ki je mešal štrene velikanom, so za svojo seveda hitro vzeli številni in skupaj z navijači Leicester Cityja po remiju z 2:2 proslavljali velik podvig.

Čudež, po katerem bodo Srivaddhanaprabho pomnili še desetletja, pri Leicester Cityju pa so ga že nadgradili sezono pozneje, ko so se v debitantski sezoni v ligi prvakov prebili vse do četrtfinala, v katerem so po hudem boju izpadli proti madridskemu Atleticu Jana Oblaka.

Do milijard tudi s političnim zaledjem

Na Tajskem je užival kraljevi status. | Foto: Reuters Na Tajskem je užival kraljevi status. Foto: Reuters Kdo sploh je bil Srivaddhanaprabha in kako je obogatel? Oče štirih otrok, ki je prisegal na družinsko življenje in ni želel pozornosti javnosti, se je rodil v Bangkoku, kjer je začel svojo pot do četrtega najbogatejšega od več kot 60 milijonov Tajcev, kolikor naj bi jih živelo v tej priljubljeni turistični obmorski destinaciji v jugovzhodni Aziji.

Rodil se je v tajsko-kitajski družini s priimkom Raksriaksorn, ki mu ga je leta 2012 takratni tajski kralj Bhumibol Adulyadej, ko mu je dodelil poseben kraljevski status, spremenil v Srivaddhanaprabha, kar v prevodu pomeni "luč napredka in slave".

Natanko tako, zelo progresivno, je njegova pot šla tudi navzgor. Začel je leta 1989, ko je v središču Bangkoka odprl prvo prostocarinsko prodajalno King Power.

Njegov posel je rasel zelo hitro, a glavni preskok dočakal šele leta 2006, ko mu je takratni tajski premier, nekdanji lastnik Manchester Cityja Thaksin Shinawatra, z nekaterimi ugodnostmi omogočil, da je na letališču Suvarnabhumi v tajskem glavnem mestu, ki velja za 12. najbolj pretočno na svetu, dosegel monopol.

Sledili so strm vzpon, še nekaj posrečenih poslovnih odločitev in hitra pot do statusa milijarderja, ki je imel po ocenah revije Forbes pod palcem kar 4,9 milijarde ameriških dolarjev.

Na tekme Leicester Cityja in z njih je potoval s helikopterjem, kar je bilo zanj na koncu usodno. | Foto: Reuters Na tekme Leicester Cityja in z njih je potoval s helikopterjem, kar je bilo zanj na koncu usodno. Foto: Reuters

Zadnji polet s helikopterjem je bil usoden

Ob nogometu je bil zaljubljen še v rejo konj, ponosen pa tudi na svojo zbirko butičnih vin, a, vsaj na zunaj, nikoli ni dajal vtisa pijanega milijarderja, ki ne ve, kaj bi z denarjem.

Pravzaprav edina ekstravagantna stvar v njegovem življenju sta bila njegov prihod in odhod s tekem Leicester Cityja, kar je bilo zanj tudi usodno.

Na štadion King Power je kar na sredino igrišča prihajal kar s helikopterjem in z njim po tekmah tudi odpotoval. V soboto zvečer je to storil še zadnjič …

Zvezdniki šampionske zasedbe objokujejo ljubljenega predsednika

Da je bil zelo priljubljen tudi med nogometaši, potrjujejo številni zapisi na družabnih omrežjih, ki so jih po tragični novici zapisali zdajšnji in tudi nekdanji člani Leicester Cityja.

"Težko najdem besede … Zame ste legenda, neverjeten možakar z največjim srcem, duša Leicester Cityja. Hvala za vse, kar ste naredili za naš klub …" je napisal Jamie Vardy, najboljši strelec šampionske sezone 2015/16, ki v Leicestru igra še danes. "Ne morem verjeti, kaj se je zgodilo. Moje srce je zlomljeno. Ne morem verjeti, kaj sem videl včeraj. Ne zdi se resnično. Težko sestavim besede, da bi opisal, kaj ste pomenili našemu klubu. Vsi vemo, koliko ste vi in vaša družina vložili v klub, a zanj ste naredili še veliko več. Še nikoli nisem srečal človeka, kot ste vi. Vedno sem vas občudoval kot voditelja, kot očeta in kot človeka. Spremenili ste nogomet. Ponosen sem, da sem bil del vaše vizije," pa je le del res dolgega zapisa, s katerim je postregel vratar Leicestra Kasper Schmeichel, ta je bil po nesreči v bližini štadiona menda med prvimi, ki so pritekli k razbitinam helikopterja. "Eden od najboljših ljudi, kar sem jih spoznal. Nikoli vas ne bom pozabil. Počivajte v miru, Vichai," je napisal Riyad Mahrez, najboljši igralec šampionske sezone premier lige 2015/16, ki je medtem prestopil v Manchester City.

S toplimi in ganljivimi besedami pa so se javili tudi številni drugi člani takratne šampionske in zdajšnje zasedbe ter še številni drugi iz nogometnega sveta …
Ne spreglejte