Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
13. 7. 2009,
21.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 7. 2009, 21.10

8 let

Milanič: V Tbilisi gremo po zmago

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poletnega počitka je definitivno konec. Po superpokalu, ki se je zaključil z zmagoslavnim dvigom rok v zrak, je pred nogometaši Maribora nov, tokrat evropski izziv. Na vrsti je liga prvakov.

Štirinajstega julija 2007 so nogometaši Maribora v evropskem tekmovanju odigrali zadnje srečanje. V povratnem dvoboju 2. kroga pokala Intertoto jih je na beograjski Marakani ponižal Hajduk iz Kule. S 5:0 je srbski predstavnik z lahkoto nadoknadil zaostanek dveh zadetkov s tekme v Ljudskem vrtu. Točno dve leti po ''petardi'' v Beogradu (v minuli sezoni Maribor ni nastopil v Evropi) se bo mariborska odprava z zgodnjim čarterskim poletom podala v Tbilisi, kjer bo v sredo odigrala uvodno evropsko preizkušnjo z Wit Georgio.

''Na tekmo smo dobro pripravljeni. Zavedamo se, da igramo proti nasprotniku, ki ne bo lahek zalogaj. V Tbilisi gremo po zmago. Naš namen je v vsakem trenutku zaigrati čvrsto in zrelo. Zadovoljen bi bil z rezultatom, ki nam bo realno odpiral možnost za uvrstitev v drugi krog, saj igramo povratno tekmo doma pred našimi navijači,'' je zaupal Darko Milanič, ki se bo v svoji trenerski karieri v kvalifikacijah lige prvakov preizkusil prvič.

Dobro pripravljeni na Wit

V prestolnici Gruzije si želi, da bi njegovi izbranci že od samega začetka tekme nastopili suvereno in se z veliko dozo samozaupanja vrnili v domovino. Kako pa je osemkratni slovenski prvak pripravljen na stanovske kolege iz Gruzije?

''Na Wit smo se dobro pripravili. Takoj, ko smo izvedeli za žreb, smo zbrali videomaterial, tekmeca pa smo odšli pogledati tudi v Ukrajino (pomočnik trenerja Ante Šimundža, op.p.), kjer je bil na pripravah. Bolj od tega, koliko poznamo tekmeca, bo vseeno pomembnejša naša igra. Na tekmi superpokala smo pokazali zavidljivo formo. Nastopili smo brez večjih napak in nihanj,'' je dodal trener ''vijolic'', ki bi želel predstavo proti Interblocku ponoviti teden dni kasneje v Gruziji. V pomoč so mu šteli tudi napotki nekdanjega trenerja Maribora Iva Šuška, ki je pred leti treniral Dinamo Tbilisi in gruzijsko reprezentanco, njegov pomočnik pri Dinamu pa je bil prav sedanji trener Wita Georgie Nestor Mumladze.

Nimamo evropskih izkušenj

Nekdanji kapetan slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu leta 2000 je Tbilisi že spoznal. Pred desetimi leti je ostal v Gruziji neporažen (1:1). ''Gruzija mi nekako ni ostala v najlepšem spominu, vendar pa je bolj od tega, kakšen je Tbilisi kot mesto, pomembno to, kako bomo nastopili na igrišču. S strani kluba so nam omogočili vse pogoje, da se bomo dobro počutili,'' razmišlja 41-letni Izolan, ki še noče na glas ''sanjariti'' o uvrstitvi v skupinski del elitnega tekmovanja.

''Želja je, a je o tem še prehitro govoriti. Moramo iti zelo postopno iz tekme v tekmo. To moštvo nima evropskih izkušenj in ga je težko primerjati z Mariborom izpred desetih let, smo pa mladi in imamo potencial, znanje in željo, tako da smo sposobni storiti marsikaj,'' je podal primerjavo med svojimi ''fanti'' ter nepozabno generacijo ''vijolic'', ki je pod taktirko Bojana Prašnikarja v sezoni 1999/2000 predstavljala največje presenečenje lige prvakov.

Brez Pluta, Dodleka in ...

Med potniki v Gruzijo ne bo treh imen. ''Imamo manjše težave. Vito Plut ne bo mogel nastopiti zaradi poškodbe, vendar ni nič resnega, tudi Timotej Dodlek ne bo potoval z nami, drugače pa so vsi nared. Dejan Mezga je v principu s treningi že kar daleč. Po dolgem času trenira spet z nami, tako da je kader kompleten in pripravljen.''

Zanimivo je, da v prestolnico Tbilisija, čeprav ni poškodovan, ne bo potoval nekdanji mladi reprezentant David Tomažič Šeruga. ''Je zdrav, a so ostali v tem trenutku pač boljši od njega,'' je kratko in jedrnato odgovoril prvi strateg Maribora. Bodo njegovi izbranci v sredo boljši od najboljše gruzijske ekipe? Srečanje se bo začelo ob 18. uri (v Gruziji ob 20. uri) po slovenskem času, tekmo pa bo sodila estonska trojica.

Ne spreglejte