Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
22. 7. 2009,
22.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 22. 7. 2009, 22.49

8 let

Mihelič razjasnil vse dvome

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometaši Maribora so na povratni tekmi drugega predkroga lige prvakov v Ljudskem vrtu ugnali WIT Georgio s 3:1 in si priborili napredovanje. Prihodnji teden potujejo k švicarskemu prvaku Zürichu.

Štajerska prestolnica je po dobrih dveh letih dočakala domači evropski nastop ''vijolic''. Pred srečanjem z gruzijskimi prvaki so se nogometaši Maribora zadnjič domačemu občinstvu predstavili 7. julija 2007 (v znamenju številke sedem je bil tudi začetek tekme ob 17. uri), ko so ugnali Hajduk iz Kule z 2:0, nato pa je sledil dvoletni premor. Vmes je bil štadion podvržen ''lepotni operaciji'', Mariborčani pa so po šestletni suši osvojili naslov državnega prvaka. Milaničeva četa se je v Tbilisiju z Witom razšla brez zadetkov. Zato se je na povratni tekmi razplamtel lov za zadetki, ki bi bolj učinkovito ekipo popeljali v tretji predkrog lige prvakov. Na prag švicarskega prvaka Züricha.

Tri spremembe v ekipi

Bodo Mariborčani pravočasno povzdignili strelsko formo, ki je na zadnjih dveh tekmah (proti Witu in HiT Gorici) zatajila? Strateg ''vijolic'' Darko Milanič se je za razliko od minule srede odločil za tri spremembe. Namesto Marka Popovića se je v začetni postavi znašel Aleš Mejač, Aleša Mertlja je zamenjal Dejan Školnik, napadalca Dragana Jeliča pa njegov stanovski kolega David Bunderla. Vijolični dres je pričakovano oblekel tudi najboljši klubski strelec Marcos Magno Morales Tavares in s tem javnosti poslal sporočilo, da od prestopa v Romunijo (Unirea), o katerem se je v domovini ''grofa Drakule'' v zadnjih dneh na široko pisalo, vendarle ne bo nič. Gostje v Ljudskem vrtu niso mogli računati na pomoč kaznovanega Iraklija Klimaišvilija, ki ga je v enajsterici nadomestil Giorgi Janelidze.

Hitro vodstvo prek Bunderle

Čeprav se je dvoboj začel globoko po 20. uri, je obe ekipi še vedno dočakalo soparno poletno vreme, na tribunah pa je zazijalo nekaj praznin, saj se veliko navijačev Mariborčanov te dni hladi nekje ob morju. Vseeno se je zbralo skoraj 7.000 gledalcev, vzdušje pa je bilo ob pomoči glasnih domačih privržencev imenitno. ''Viole'' niso dolgo čakale na veselje. V 9. minuti je Rene Mihelič prekinil akcijo Gruzijcev, žoga se je znašla pri kapetanu Zoranu Pavloviču, ki je z globinsko podajo izvrstno zaposlil Bunderlo.

Junak superpokalnega srečanja z Interblockom je stekel v kazenski prostor in matiral Grigola Bediašvilija. Žoga se je po strelu Kranjčana izpod telesa vratarja le ''prebila'' v mrežo. Gostitelji so lažje zadihali, kar je dokazal tudi nevaren poizkus Miheliča, ki je sprožil strel z 20 metrov, slednji pa je končal tik ob desni vratnici. Dve minuti kasneje bi se kaj kmalu veselili gostje. Janelidze je natančno meril z roba kazenskega prostora. Mariborski vratar Marko Ranilovič je bil že premagan, a je strel ''pozdravil'' levo vratnico. Tokrat se je zatresel okvir mariborskih vrat, v zaključku dvoboja v Tbilisiju je bilo obratno ...

''Bomba'' Tavaresa, zapretili tudi gostje

Navdušenje na tribunah se je v 19. minuti poistovetilo z najlepšimi željami ''vijoličastih'', saj se je na semaforju zableščalo vodstvo z 2:0. Novo domiselno akcijo slovenskih prvakov, v kateri sta sodelovala še Mihelič in Pavlovič, je z neubranljivim, izjemno močnim strelom z levo nogo, sproženim iz nekaj metrov v notranjosti kazenskega prostora Wita, kronal Tavares. Brazilski napadalec je navkljub izrecnim navodilom Evropske nogometne zveze (UEFA), ki želi preprečiti prikaz verskih sporočil, po zadetku dvignil dres, na majici pa se je izpisalo posvetilo Jezusu. V naslednjih minutah so se Tavaresu ponudile še tri priložnosti (pri prvi bi lahko zaposlil prostega Bunderlo, a se je sebično odločil za strel), rezultat pa se ni spreminjal. Lepa prednost je nekoliko uspavala Milaničeve izbrance, nato pa so v zaključku polčasa zobe pokazali gostje. Najprej je zbranost Raniloviča v 37. minuti preizkusil Kakhelišvili, tri minute kasneje je vratar ''vijolic'' po ''škarjicah'' Jabe Lipartie žogo s skrajnimi močmi preusmeril v prečko, nevarnost pa je razčistil Mejač, v zadnji minuti, ko se je Mariborčanom še nasmihalo krasno izhodišče, pa je Luka Razmazde z leve strani lepo zaposlil Vakhtanga Kvaratskhelia, slednji pa je z glavo zatresel mrežo gostiteljev. Ranilovič je bil za las prekratek, gostom pa se je povrnilo upanje. Za napredovanje so potrebovali le še zadetek.

Gruzijci prevzeli pobudo

Da bodo Mariborčani v nadaljevanju še trepetali za napredovanje, so pokazale že uvodne minute drugega polčasa. Pobudo so prevzeli Gruzijci in v 51. minuti preko Kakhelišvilija nevarno zapretili, kasneje ponudili še nekaj polpriložnosti, gostitelji pa so se navkljub nezadržni podpori zvestih navijačev povlekli na svojo polovico. Da se na še kako pomembni tekmi bližajo odločilni trenutki, so dokazali tudi predrzni prekrški na obeh straneh, zaradi katerih je romunski sodnik Pavel Cristian Balaj do zadnje ''četrtine'' srečanja pokazal pet rumenih kartonov. Tri so prejeli gostje, pri domačih pa sta ''porumenela'' Školnik in Elvedin Džinič.

Goste umiril šele Mihelič

V 63. minuti je Maribor opravil prvo menjavo. Namesto mladega hrvaškega reprezentanta Školnika je v igro vstopil Mertelj, igra Maribora pa je iz minute v minuto opevala večjo željo po zadetku. Še tretji v mreži Gruzijcev bi verjetno odpravil vse dvome, a se rezultat, dosežen po prvem delu, le ni hotel spreminjati.

V konici napada je Bunderlo zamenjal Dragan Jelič, v 73. minuti je dlani Bediašvilija ogrel Tavares, ki se je v ponovni priložnosti (žal je streljal z njegovo slabšo, desno nogo) znašel že v naslednji minuti, deset minut kasneje je svoj strel z razdalje preizkusil Pavlovič, vse dvome o bodočem tekmecu Züricha pa je razjasnila 86. minuta. Tavares je bil znova zelo blizu zadetka. Odločil se je za strel z roba kazenskega prostora, vratar Wita pa je žogo odbil. A le do najbližjega Miheliča, ki je spretno povišal prednost in razveselil Ljudski vrt. Zadnje minute sodnikovega podaljška je kapetanski trak pri Mariborčanih oblekel Tavares, saj je Pavloviča na igrišču zamenjal Dalibor Volaš. Ostalo je pri 3:1 in zasluženi zmagi Maribora, ki pa je za preboj trepetal vse do zaključka.

Prvi dvoboj med švicarskim in slovenskim nogometnim prvakom bo na sporedu 28. oziroma 29. julija, teden dni kasneje pa bo odigran povratni dvoboj v Ljudskem vrtu.

Ne spreglejte