Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
7. 1. 2013,
14.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 1. 2013, 14.28

8 let

Messi najboljši, čeprav ni bil prvak?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob 19.00 sledi slovesen dogodek, na katerem bo razglašen dobitnik zlate žoge. V izboru za najboljšega nogometaša v 2012 so ostali Lionel Messi, Cristiano Ronaldo in Andres Iniesta.

Veliko presenečenje bi bilo, če ne bi bil za najboljšega izbran Lionel Messi. Argentinec, kralj strelcev Barcelone, je v minulem koledarskem letu dosegel neverjetnih 91 zadetkov. Redko viden presežek pa ni začinil s kakšno izmed pomembnejših lovorik. Z Barcelono je osvojil španski pokal, v prvenstvu in ligi prvakov pa sta mu načrte prekrižala Real oziroma kasnejši evropski prvak Chelsea. Messijeve vragolije in izjemna strelska forma, ki ne pozna večjih nihanj, predstavlja imenitno izhodišče za še eno priznanje najboljšega na svetu. ''Bolha'' iz Rosaria ga je osvojila že leta 2009, 2010 in 2011. Messi je torej trikratni zaporedni zmagovalec, tako da ima v domačih vitrinah (pri ''rosnih'' 25 letih) že prikupno zbirko zlatih žog. Naslov najboljšega je osvojil tudi Cristiano Ronaldo, a pred petimi leti. Takrat še ni bil član ''belih baletnikov'', s katerimi je v minuli sezoni postal španski prvak in dosegel 46 zadetkov, le štiri manj od rekordnega Messijevega podviga. Ronaldu je z reprezentanco dobro šlo tudi na evropskem prvenstvu, kjer je s Portugalsko obtičal v polfinalu, a tudi spoznanjem, da je zelo namučil razigrano špansko enajsterico. V njej je kraljeval Andres Iniesta, ki je podobno kot Messi pogrešal vidnejše klubske lovorike, mu pa kot najboljšemu posamezniku Eura 2012 ni ušla reprezentančna. Tako ima vsak izmed kandidatov svoje razloge, zaradi katerih bi se lahko pojavil na prvem mestu. Odgovor bo znan malce po 19. uri, ko bodo v Zürichu proglašeni tudi najboljši trenerji (v obeh kategorijah), najboljša nogometašica na svetu, najbolj atraktiven zadetek leta (žal so nepozabne Ibrahimovićeve škarjice za nekaj dni zgrešile ''prijavni rok'') in nagrada fair play potezo leta.

Nagrado, ki jo od leta 2010 s skupnimi močmi podeljujeta Mednarodna nogometna zveza (FIFA) in časnik France Football, so doslej trikrat osvojili le trije igralci. Ob Messiju še Brazilec Ronaldo in Francoz Zinedine Zidane (če se upoštevajo dobitniki Fifine nagrade).

Kdo odloča o zmagovalcu? To so selektorji in kapetani izbranih vrst (slovensko čast sta branila Slaviša Stojanović in Samir Handanović) ter izbrani predstavniki sedme sile, ki so s svojimi glasovi poskrbeli za vrstni red izbora najboljšega nogometaša na svetu. Za zdaj je še skrivnost, po 19. uri pa bo hitro obkrožil svet.

Ne spreglejte