Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
27. 2. 2016,
10.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija NK Koper NK Krško NK Zavrč NK Domžale NK Krka NK Celje NK Rudar ND Gorica

Sobota, 27. 2. 2016, 10.59

8 let

Maribor napada Olimpijo: Spektakel, kot ga že dolgo ni bilo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zimski prestopni nogometni rok v Sloveniji že dolgo ni bil tako pester kot letos. Le peščica klubov je lahko uresničila svoje sanje, večina pa jih je zaradi omejenih financ pazila na vsak evro.

Zimski prestopni rok so zaznamovali rekordni zaslužki Olimpije in prihodi izkušenih novincev z bogatim nogometnim življenjepisom, odločitev Milivoja Novakovića, da nadaljuje kariero pri Mariboru, radikalne spremembe pri Kopru, ki je z novim klubskim grbom privabil številčno "tujsko legijo" in posnemal način, ki ga že dalj časa izvaja Zavrč, ter finančne težave, ki zategujejo pas nekaterim prvoligaškim klubom, največji glavobol pa povzročajo Velenjčanom.

Olimpija rekordno kupovala, a tudi rekordno prodajala

Vodilna Olimpija je trdno prepričana, da lahko spomladi zaigra še bolje kot jeseni, ko jo je vodil Marijan Pušnik. Čeprav v zmajevem gnezdu ne stanujeta več najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije Andraž Šporar, ki je zaradi poškodbe stopala pri Baslu že končal sezono, ter novopečeni rekorder 1. SNL Ezekiel Henty, ki ga je moskovska Lokomotiva kupila za okroglih pet milijonov evrov, vodstvo zeleno-belih ne skriva optimizma. Novi strateg Marko Nikolić se bo v nedeljo prvič predstavil ljubljanskemu občinstvu na prvenstveni tekmi, najbolj pa je ponosen na prihod petih zimskih novincev, ki naj bi predstavljali dodano vrednost.

Reprezentančni vratar Nejc Vidmar je s prihodom v Ljubljano uresničil svoje sanje, Blessing Eleke, po Šporarju najboljši strelec tekmovanja, želi zadržati strelsko formo iz Nove Gorice in upravičiti vlogo najdražje okrepitve v zgodovini 1. SNL (Gorica je zaslužila 800 tisoč evrov), pri iskanju poti, kako se vpisati med strelce, pa mu bodo v veliko pomoč trije izkušeni (krilni) napadalci, od katerih na papirju izstopata dolgoletni srbski zvezdnik Danko Lazović ter legenda varšavske Legie Miroslav Radović.

Ker sta se pridružila med zadnjimi, velja njune boljše predstave pričakovati šele čez nekaj tednov. Drugače je z Juliusom Wobayom, ki bi lahko po mnenju Nikolića predstavljal ogromno okrepitev že na spomladanskem uvodu s Koprčani. Igralci so zadovoljni nad vodenjem mladega Srba Nikolića, želje in cilji so povezani le z osvojitvijo naslova.

Maribor diha nogometno, proti Celju že polne tribune

Olimpija brani tri točke prednosti pred Mariborom, ki bo skušal storiti vse, da ubrani naslov in prepreči, da bi se ga po 20 letih veselili v Ljubljani. Vijolice so medse privabile Milivoja Novakovića in poskrbele za enega najodmevnejših prestopov s slovenskim nogometašem. Izkušeni Ljubljančan, nesojena želja Olimpije, se je pri 36 letih odločil, da bo pomagal Mariboru. V bogati karieri sploh še ni odigral prvenstvenega srečanja v Sloveniji. Obstaja velika verjetnost, da bo debitiral na večnem derbiju, ko se bo 5. marca v Ljudskem vrtu mudila Olimpija.

Zanimanje za prvoligaški nogomet na sončni strani Alp že dolgo ni bilo tako veliko. Vijolice so z izjemo "Zagrebčana" Petra Stojanovića zadržale vse zvezdnike orkestra, ki se je jeseni prebudil šele pod vodstvom Krunoslava Jurčića. Kapetan Marcos Tavares želi nadaljevati z rušenjem klubskih strelskih rekordov, Agim Ibraimi upravičiti status enega najboljših tujcev na tem delu Evrope, spomladi pa bodo prišli v poštev še novinci, ki jih je Zlatko Zahović pripeljal iz Kopra oziroma Celja. Maribor bo v spomladanski del vstopil s štajerskim derbijem. Prihajajo Celjani, tribune pa bodo izjemno polne, saj prireditelji pričakujejo vsaj sedem tisoč gledalcev, kar je za slovenske razmere fantastičen obisk. Maribor računa na ogromno pomoč navijačev, ta bo več kot dobrodošla v boju za naslov prvaka, v slabo voljo ga je spravila le ponovna poškodba povratnika Aleksandra Rajčevića.

Kluba Domžale in Gorica izgubila nekaj nosilcev igre

Olimpija si je napolnila klubsko blagajno in pripeljala legende, ki potrebujejo še nekaj časa, da ujamejo tekmovalni ritem, Maribor je šokiral s prihodom Novakovića, v zadnjem desetletju najboljšega slovenskega napadalca, tretjeuvrščeni Domžalčani pa so izgubili pomembna člana jeklene Elsnerjeve obrambe, simbola jesenskih uspehov rumeno-modrih, a kljub zaslužku niso posegali pregloboko pri iskanju zamenjav.

Luka Elsner, najmlajši trener v 1. SNL, je naslednika Nejca Skubica našel s pomočjo svetovnega spleta in poskrbel za potezo, o kateri se je govorilo tudi v tujini. Zadovoljilo bi jih tretje mesto, obenem pa opozarjajo, da so zmožni ponagajati tudi osrednjima favoritoma za naslov. Domžalčani, ki so pozimi v svoje vrste pripeljali tudi mladega srbskega reprezentanta, resno merijo tudi na pokalno lovoriko.

Gorica spada med klube, ki so v prestopnem roku izgubile največ. Odšli so štirje nosilci igre. Trije so srečo poiskali v drugih klubih (poleg Elekeja še Goran Cvijanović in Matija Širok), četrti pa je zaradi hude poškodbe prisiljen k daljšemu počitku (Amel Džuzdanović). Vrtnice so se odločile, da ne bodo posegale po okrepitvah. Praznino želijo zapolniti z domačimi upi, ki jih v mestu vrtnic ni nikoli manjkalo. V njeni ekipi ne prevladujejo tujci, kar je redek primer v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Slovenski jezik v Kopru in Zavrču ne bo v ospredju

Povsem drugače je pri Zavrču ali Kopru. Pri Haložanih se je vodstvo, ki ga pooseblja Miran Vuk, odločilo za vnovične ogromne spremembe. Pripeljalo je ogromno novincev. Prevladujejo mlajši z vseh koncev Evrope, slovenskih nogometašev pa je tako malo, da se jih lahko v klubu prešteje na prste obeh rok. Zavrč ima svojo računico v pokalu, kjer mu je žreb namenil najtežjega tekmeca, Maribor.

Še manj Slovencev je opaziti na seznamu koprskega prvoligaškega kluba. Ko se je poslovila jesenska garnitura na čelu s predsednikom Antejem Gubercem, nad dogajanjem v klubu pa začela bedeti mestna občina, so se zgodile morda najbolj radikalne spremembe, kar jih pomni slovenski klubski nogomet v obdobju državne samostojnosti. V prestopnem roku je prišlo na Obalo skoraj dvajset novincev, ki so poskrbeli za ogromno polemik o tem, ali slovensko prvenstvo sploh še ponuja idealen poligon mladim domačim upom za nabiranje izkušnej.

Prav vsi zimski koprski novinci so tujci, med njimi sta tudi najbolj znana iz Zavrča (Albert Riera in Zlatan Muslimović). Koprski klub, ki ima podobno kot ljubljanski srbskega trenerja in športnega direktorja, je zamenjal celo podobo grba in naznanil boljše čase. Predstavlja največjo neznanko med slovenskimi prvoligaši, v spomladanski del pa vstopa optimistično in sporoča, da Olimpiji v nedeljo v Stožicah ne bo lahko.

Gneča v spodnji polovici razpredelnice

Če se v boju za naslov prvaka obeta napet in izenačen boj, bi lahko bilo še bolj zanimivo v boju za obstanek. Šestouvrščeni Celjani imajo pred zadnjeuvrščenimi Krčani le štiri točke prednosti. Ker so med njimi še Koper, Krka in Rudar, vsak s svojimi načrti in orožji, bo v spodnji polovici razpredelnice še burno.

Velenjčanom največje težave povzročajo finance. Vodstvo išče rešitve, s katerimi bi zagotovilo boljše pogoje za prihodnost kluba. Vprašljiva je celo pridobitev licence za prihodnjo sezono. Nogometaši Rudarja imajo prazne žepe, njihovi bleščeči nastopi na pripravljalnih tekmah pa pričajo o tem, da ostajajo potrpežljivi in želijo najglasneje govoriti na igrišču.

Celjani lahko spomladansko zgodbo začinijo z uspehom v polfinalu, kjer se bodo v polfinalu udarili z Domžalami. Trenerju Iztoku Kapučinu bi največji dobitek predstavlja pogled na izpraznjen seznam poškodovanih igralcev. Odkar je trener grofov, se mu želja še ni izpolnila, je pa dočakal prihod nekaterih igralcev, ki premorejo večletne prvoligaške izkušnje.

Krka je ponosno pospremila Žigo Kastrevca v Španijo, zamenjavo pa našla v Luki Majcnu in še treh tujcih, ki bodo pomagali Novomeščanom ohraniti obstanek med elito. Tega si želijo tudi v Krškem, kjer so navdušeni nad pripravljenostjo Maribora, da jim je posodilo štiri obetavne nogometaše, ki bi lahko v četi Tomaža Petroviča izstopali. Za zadetke bosta skrbela Enis Đurković, ki se pri Olimpiji ni naigral, ter nekdanji reprezentant Dejan Rusić, ponosen na dejstvo, da bo zaigral v posavskem prvoligašu.

Zimski prestopni nogometni rok v Sloveniji že dolgo ni bil tako pester kot letos. Ljubitelji nogometa pričakujejo, da bo podobno tudi v tekmovalnem delu. Obeta se nekajmesečna zabava, piko na i pa bo predstavljal viteški boj med Olimpijo in Mariborom. Tako enakovrednega boja za lovoriko med večnima rivaloma ni bilo zaznati že tako dolgo, da se nam obeta prvovrstni spektakel.

Ne spreglejte