Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sobota,
14. 7. 2018,
8.41

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

FIFA SP 2018 Gareth Southgate Roberto Martinez Adnan Januzaj

Sobota, 14. 7. 2018, 8.41

5 let, 9 mesecev

Pred tekmo za tretje mesto na SP 2018

Kdo je bolje preživel polfinalnega mačka?

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Belgija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred nami je predzadnje dejanje nadvse uspešnega nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji. Za tretje mesto se bosta ob 16. uri v Sankt Peterburgu pomerili Belgija in Anglija. Zanimivo bo videti, katera je bolje prenesla razočaranje v polfinalu, a nagrada ni majhna - oder za zmagovalec. Za Belgijo bi bilo tretje mesto najboljši rezultat do zdaj, za Angleže pa drugi najboljši.

Antoine Griezmann
Sportal Griezmann pred Hrvaško zbodel belgijskega orjaka

Belgija – Anglija /16.00/

Tekma se bo začela ob 16. uri, štadion Sankt Peterburg, sodnik: Alireza Faghani (Iran)

Verjetni postavi:

Belgija: Thibaut Courtois; Jan Vertonghen, Vincent Kompany, Toby Alderweireld; Axel Witsel, Kevin De Bruyne, Nacer Chadli, Thomas Meunier; Marouane Fellaini, Eden Hazard; Romelu Lukaku;

Anglija: Jordan Pickford; Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire; Trent Alexander-Arnold, Dele Alli, Eric Dier, Jesse Lingard, Fabian Delph; Jamie Vardy, Harry Kane;

''Imamo dolžnost, da končamo v slogu in Belgiji, ekipi in igralcem prinesemo bronasto odličje, kar bi bil še vedno vrhunski rezultat. Takih tekem se ne igra vsak dan, zato smo motivirani ne glede na težko noč po polfinalu,'' je boj za stopničke v Rusiji napovedal belgijski vezist Axel Witsel

Roberto Martinez želi prvenstvo v Rusiji skleniti v slogu. | Foto: Reuters Roberto Martinez želi prvenstvo v Rusiji skleniti v slogu. Foto: Reuters

''Ne želimo si drugega kot to, da z dobrimi občutki zapustimo Rusijo. Dali bomo vse od sebe, da končamo uspešen turnir z zmago in Belgiji zagotovimo tretje mesto, kar bi bil njen največji uspeh do zdaj,'' je dodal še selektor rdečih vragov Roberto Martinez, ki je na 26 tekmah na klopi Belgije sredi tedna doživel šele drugi poraz.

Zvezdniška Belgija je bila do zdaj najvišje na svetovnih prvenstvih leta 1986 v Mehiki, ko je bila četrta. V boju za tretje mesto jo je takrat po podaljšku premagala Francija. Ravno galski petelini so Belgijcem tudi na tem prvenstvu preprečili, da bi napredovali v nedeljski finale. 

Hugo Lloris
Sportal Kapetan Francije in milijonar, ki se rad sprehaja po Ljubljani

Southgate: Čutimo dolžnost do sebe in javnosti

Gareth Southgate tako kot Martinez obljublja resen boj za tretje mesto. | Foto: Reuters Gareth Southgate tako kot Martinez obljublja resen boj za tretje mesto. Foto: Reuters Težka noč je tudi za Angleži, ki so se po zmagi nad Švedsko v četrtfinalu že videli v finali, a v polfinalu naleteli na trdožive Hrvate in izpadli. Čeprav so Trije levi povedli, so v nadaljevanju popustili, naši južni sosedi pa so na krilih Ivana Perišića prišli do preobrata in se zasluženo uvrstili v Moskvo, kjer bodo v nedeljo lovili zlato odličje.

''Za nami so težki dnevi. Zelo čustveni in mentalno težki. Bili smo 20 minut oddaljeni od finala svetovnega prvenstva. A fantje so res izjemni, v veselje mi je delati z njimi in vsi skupaj se strinjamo, da naše delo tukaj še ni opravljeno. Čutimo dolžnost do sebe in javnosti, da dobro sklenemo ta turnir,'' je odločen boj za tretje mesto napovedal tudi angleški selektor Gareth Southgate in pohvalil Belgijo, s katero je na tem prvenstvu v skupinskem delu že izgubil.

''Tudi za Belgijo je fantastičen turnir, ki bodo tako kot mi igrali na polno. Imajo nekaj izjemnih nogometašev. To bo velik test za nas,'' še dodaja selektor Treh levov. Anglija lovi drugo najboljšo uvrstitev v zgodovini. Boljši so bili le leta 1966, ko so postali svetovni prvaki.

Belgijci višje od četrtega mesta na SP še niso bili. | Foto: Reuters Belgijci višje od četrtega mesta na SP še niso bili. Foto: Reuters

Obeta se nekaj sprememb, a ne veliko

Glede na to, da bosta obe reprezentanci odločno napadli tretjo stopničko, se kakšnih velikih rošad v udarnih enajstericah obeh ne pričakuje. ''Vsi bi radi igrali, a včasih ni dobro na igrišče poslati nekoga, ki je prazen,'' pravi Southgate, ki najbrž ne bo mogel računati na Kierana Trippierja, poškodoval se je na tekmi s Hrvaško, niti ne na Jordana Hendersona, govori pa se, da bosta bila prosta tudi bočna branilca Ashley Young in Kyle Walker.

Martinez bo skoraj zagotovo v prvo postavo uvrstil Adnana Januzaja, ki je Angleže zrušil v skupinskem delu, po kazni pa se v kader vrača tudi Thomas Meunier. Kaj lahko bi se zgodilo, da bo začela tudi dvojica Dries Mertens in Yannick Carrasco, a verjetno na klopi ne bo ostal Romelu Lukaku, ki se še vedno poteguje za najboljšega strelca prvenstva.

Robustni Belgijec ima dva zadetka manj (4) kot vodilni angleški zvezdnik Harry Kane (6).

Kaj pravi Športna loterija? Nekoliko več možnosti za zmago pripisuje Belgiji. Več o kvotah ...

Zlatko Dalić
Sportal Alarm v hrvaškem taboru? Na treningu kar brez petih.
Ivan Perišić
Sportal Hrvaški zvezdnik, ki je zrušil Anglijo, pristal v bolnišnici. Kako hudo je? #video
kolinda
Sportal Na Hrvaškem se obeta norišnica, v ponedeljek se ne bo delalo
Ne spreglejte