Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 2. 2010,
7.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 23. 2. 2010, 7.09

7 let, 12 mesecev

Katalonci previdni, vročica v Pireju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S prvima tekmama osmine finala Stuttgart - Barcelona in Olympiacos - Bordeaux se nadaljujejo izločilni boji lige prvakov. V vlogi favoritov sta francoski in španski predstavnik.

Barcelona se je v Stuttgart podala zelo previdna in tudi nekoliko oslabljena. Še pred nekaj časa bi bil nemški klub vse prej kot nočna mora slovitim gostom, od prihoda trenerja Christiana Grossa se je v moštvu izboljšalo precej stvari, predvsem pa rezultati. Od zadnjih osmih tekem so zmagali na kar sedmih in se iz boja za obstanek prebil že do devetega mesta. V minulem krogu so s kar petimi zadetki razbili Köln, s tremi goli pa je blestel Cacau, ki je sicer tekmo začel namesto kaznovanega Cipriana Marice in tako najavil kandidaturo za nastop v prvi postavi napada ob Pavlu Pogrebnjaku. "Igramo proti najboljši ekipi na svetu z izjemnim prehodom igre iz obrambe v napad. Morali bomo biti zelo pogumni in previdni. Odločilen bo pristop in mirna predstava, vsak posameznik pa bo moral igrati kot še nikoli doslej," je pred tekmo zelo previden Gross. V veliko pomoč mu je pred tekmo bil Aleksandar Hleb, ki je posojen s strani Barcelone in zato pozna marsikatero zanimivost. Domačini bodo oslabljeni za poškodovana Martina Laniga in Arthura Boka.

Favoriti s težavami v osmini finala

Precej bolj pod pritiskom so Katalonci, ki se zavedajo težavnosti naloge favoritov v osmini finala. Branilci evropskega naslov kot po pravilu končujejo evropsko sezono v tem delu tekmovanja, ob to oviro pa se španski prvaki ne mislijo spotakniti.

"Nam se je to zgodilo leta 2007, enaka usoda je doletela Liverpool leto prej in Milan leto zatem. Le Manchester United je uspel preskočiti to oviro v minuli sezoni. Tudi tekma proti Lyonu iz minule sezone je lahko opozorilo. Igramo proti nemški ekipi z nemškimi vrlinami," opozarja Josep Guardiola, ki bo moral enajsterico sestaviti brez poškodovanih Seydoua Keitaja in Erica Abidala, verjetno pa bosta manjkala tudi Dani Alves in Xavi, ki sta sicer odpotovala v Stuttgart.

Zelo pomemben za igro Barcelone bo tudi tokrat Lionel Messi. "Že smo napisali del zgodovine in tako želimo tudi nadaljevati. Imamo dobre rezultate proti nemškim klubom. Naša mentaliteta je, da gremo v Nemčijo z namenom zmagati, s čimer bi bili mirnejši pred povratno tekmo," odgovarja Argentinec.

Velik boj se obeta tudi v grški prestolnici, kjer gre pričakovati znova izjemno ozračje na štadionu in izdatno podporo Olympiacosu. Gostitelji tako vedno igrajo napadalno, s podobnimi mislimi pa so v Atene pripotovali tudi Grki. Nekoliko lažjo pot do šestnajsterice najboljših so bržkone imeli Pirejci, ki so v svoji skupini zaostali le za Arsenalom, bili pa boljši od Standard Liegea in AZ Alkmarja. Francoski prvaki so v skupinskem delu navdušili, zasedli prvo mesto, v hrbet pa sta jima gledala takšna velikana kot sta Bayern in Juventus, ob njima pa še Maccabi.

Pri gostiteljih bosta manjkala Diogo in Dudu. "Moramo biti zbrani in doseči cilj, ki je uvrstitev v četrtfinale. Poznamo igro Bordeauxa. So zelo organizirani in nevarni," pred tekmo opozarja strateg drugouvrščene ekipe grškega prvenstva Božidar Bandović.

Bordeaux z napadalnim pristopom

Morda rahla vloga favoritov pripada Francozom, ki tudi tokrat veliko stavijo na izjemnega vezista Yoanna Gourcuffa, manjkal pa bo drugi francoski reprezentant in siceršnji kapetan Alou Diarra. "Vsaka tekma na tem nivoju je težka, vendar Olympiacos je tega vajen. Mediji nas smatrajo za favorite, oboji pa imamo enake možnosti za napredovanje. Pričakujemo precejšen pritisk na začetku tekme, morali bomo imeti žogo v svoji posesti, veliko pa šteje tudi zadetek v gosteh. Ne bomo se branili, to ni moja filozofija" je namene v grški prestolnici predstavil trener vodilne francoske ekipe Laurent Blanc.

Prednost za Francoze je tudi, da konec tedna niso odigrali prvenstvene tekme proti Auxerru, saj so se želeli pripraviti na pomemben obračun v ligi prvakov, medtem ko so Grki pri Ergotelisu le remizirali. Olympiacos bo skušal ponoviti podvig izpred enajstih let, ko mu je uspel preboj med osem najboljših, vendar je Bordeuax prav tako željan evropskega podviga.

Ne spreglejte