Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
2. 4. 2015,
21.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kevin Kampl Borussia Dortmund Red Bull Salzburg Bayern München Josep Guardiola Jürgen Klopp

Četrtek, 2. 4. 2015, 21.41

8 let

Kako je Slovenec pokvaril rojstni dan slovitemu trenerju Bayerna? (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski reprezentant Kevin Kampl je v klubski karieri odigral že veliko odmevnih tekem, v soboto pa se mu obeta ena izmed največjih. V Dortmund prihaja Bayern, ki ga je Kampl že spravljal v težave.

Slovenskemu reprezentantu Kevinu Kamplu, ki se je med zimskim prestopnim rokom iz Avstrije podal v Nemčijo, Borussia pa je Salzburgu plačala 12 milijonov evrov, se v soboto obeta dvoboj z velikim tekmecem. Prvič, odkar nosi rumeno-črni dres, se mu ponuja priložnost, da se na igrišču sreča z najboljšim nemškim klubom. V soboto se z Bayernom ne bo srečal prvič. Z njim se je že pomeril 18. januarja 2014 in igrišče zapuščal z nasmeškom. Zadovoljstvo pa vseeno ni bilo popolno, saj so igrali le na prijateljski tekmi, ki ni odločala o točkah. Takrat je bil Kampl član Salzburga.

Avstrijski prvaki, za razred ali dva boljši od tekmecev v njihovem prvenstvu, so bili zelo nabrušeni, saj so se želeli dokazati proti skoraj nepremagljivi zvezdniški četi Josepa Guardiole, takratnemu aktualnemu evropskemu in svetovnemu prvaku.

Kamplovi rdeči biki so odpihnili Bayern s 3:0

Bayern se je pripravljal na spomladanski del sezone, njegov trener pa je na dan srečanja praznoval 43. rojstni dan. Ni mu ostal v prijetnem spominu, saj je doživel enega od najhujših porazov na klopi bavarskega velikana. Rdeči biki iz Salzburga so bili boljši v vseh pogledih, med najbolj izstopajočimi posamezniki pa je bil prav Kampl, ki se je večkrat pozabaval z neprepričljivim bavarskim strojem in njegovo obrambo pogosto ujel na nepravi nogi. Salzburg je zmagal s prepričljivih 3:0, končna razlika pa bi bila lahko celo večja. Vratar Manuel Neuer z obrambnimi sodelavci že dolgo ni deloval tako nemočno. Najprej ga je premagal Sadio Mane (danes Southampton), ki ga je z globinsko podajo domiselno zaposlil prav Kampl, nato sta bila uspešna še Jonatan Soriano (z bele točke) in Robert Žulj (danes Greuther Fürth). Akcijo za tretji zadetek razigranih rdečih bikov je začel Kampl.

Na tej tekmi je pri Salzburgu prvič opravljal kapetansko vlogo, na pladnju pa se mu je ponudila še idealna priložnost, da vodstvo poviša na 4:0, a je zapravil strel z bele točke. Igrišče je vseeno zapustil ob stoječih ovacijah občinstva na razprodanem štadionu v Salzburgu, ki ni bilo tako poln vse od srečanj evropskega prvenstva leta 2012.

Guardiola: To je bila za nas prava učna ura

Če bi izkoristil še kazenski strel, bi bil to sanjski večer vedno nasmejanega mladeniča iz Solingena, a si je tudi tako prislužil dovolj čestitik, da po dvoboju ni manjkalo razmišljanj o tem, kako je že prerasel raven avstrijskega prvenstva in bi si zaslužil mesto v enem izmed evropskih velikanov.

''To je bila za nas prava učna ura. Izgubili smo proti veliko boljši ekipi, Salzburg je zasluženo zmagal, bil je zelo agresiven, hiter in inteligenten,'' je po visokem porazu, ki je odmeval po Evropi, priznal španski slavljenec na bavarski klopi. Pozneje je dodal, da se je iz tega poraza ogromno naučil in da je bil to dobrodošel eksperiment, ki mu je prišel prav v nadaljevanju sezone.

''Prijateljske tekme pridejo kot nalašč, da lahko preizkusim nekatere novosti. Tega ne morem početi med sezono na pravih tekmah,'' je pojasnil. Pridobljena spoznanja mu v evropski sezoni 2013/14 niso pomagala do uspeha, saj Bayern ni ubranil naslova. V polfinalu lige prvakov ga je osmešil poznejši zmagovalec Real Madrid in ga izločil s skupnim rezultatom 5:0.

Guardiola se je bolj izkazal v nemškem prvenstvu, kjer je suvereno osvojil prvenstvo in porušil nekaj rekordov.

Klopp je pred velikim derbijem optimističen

V soboto se bo Kampl, ki ga večina nemških medijev uvršča v začetno enajsterico Borussie Dortmund, znova srečal z Bayernom. Veliki nemški derbi se bo začel ob 18.30. Rumeno-črni lovijo zadnji vlak, ki bi jih še lahko popeljal v boj za četrto mesto in jim omogočil preboj v ligo prvakov. Če bi premagali Bayern, ki ima na lestvici kar 31 točk prednosti, bi pridobili samozavest. V bundesligi so neporaženi že sedem tekem zapored, na lestvici so se povzpeli v varno sredino, zdaj želijo še višje. Pri zadnjih uspehih je bil pogosto dejaven tudi Kampl. Sam priznava, da zmore v dresu Borussie še veliko več, to ugotavlja tudi njegov karizmatični trener Jürgen Klopp, ki ga občasno postavi na klop.

''Proti Bayernu nismo brez možnosti. Moramo le ponoviti hotenje in pristop s tekme proti Schalkeju,'' je dejal strateg Borussie, ki je užival ob nedavni zmagi izbrancev proti sosedom iz Gelsenkirchna (3:0). Kampl zaradi zdravstvenih težav ni kandidiral za omenjeni dvoboj.

Z reprezentančne akcije je prišel z mešanimi občutki. Veliko raje se bo spominjal festivala slovenskih zadetkov v mreži San Marina, eno žogo je za hrbet gostujočega vratarja spravil tudi sam, kot pa tesnega poraza v Katarju, kjer je dvoboj spremljalo manj kot sto gledalcev. Na sobotnem derbiju jih bo okrog 80 tisoč ...

V vrstah Bayerna bo v soboto manjkal tudi najboljši avstrijski nogometaš David Alaba. Guardiola napoveduje, da bo na izpraznjeno mesto v obrambi poslal hitrega Maročana Mehdija Benatio.

Bayern ima pred Wolfsburgom deset točk prednosti, tako da ima Borussia v rokah priložnost, da ohrani boj za prvaka odprt še za nekaj časa. Če bi Bayern osvojil še ponosno porursko trdnjavo, bi njegovi navijači že lahko začeli hladiti šampanjec. Bo Kampl znova spravljal Guardiolo in njegove izbrance v slabo voljo?

Ne spreglejte