Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
7. 11. 2014,
11.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 7. 11. 2014, 11.08

7 let, 12 mesecev

Josip Iličić in Tim Matavž obrnila hrbet Srečku Katancu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Ni velikih presenečenj," je selektor Srečko Katanec povedal ob predstavitvi seznama za tekmi proti Angliji in Kolumbiji, a resnica je povsem drugačna.

Josip Iličić in Tim Matavž sta močno zatresla nogometna reprezentančna tla, ko sta se odločila, da za Slovenijo, vsaj za zdaj, ne bosta igrala. Prvi, očitno užaljen, ker ga selektor ni vpoklical za zadnji tekmi proti Švici in Litvi, se ni odzival na telefonske klice in sporočila selektorja, ki ga je uvrstil na seznam za tekmi proti Angliji v Londonu (kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2016) in Kolumbiji v Ljubljani (prijateljska tekma).

Drugi, prav tako bi bil vpoklican, je prosil za to, da ga tokrat ni zraven, ker se želi pripraviti na nadaljevanje klubske sezone. Takšna je uradna razlaga. Resnica je verjetno drugačna. Tudi on je užaljen in nezadovoljen s statusom, ki ga ima v reprezentanci v zadnjem času. Na zadnjih petih tekmah sploh ni dobil priložnosti za igro, zato je že takoj po tekmi v Litvi razočaran omenil, da pod zdajšnjim selektorjem ne bo več igral, na kar smo v enem izmed člankov že opozorili. Če smo takrat o tej odločitvi pisali sramežljivo, saj smo dopuščali možnost, da so bile besede izgovorjene v razburjenju, je zdaj jasno, da je odločitev napadalca nemškega prvoligaša Augsburga trdna.

"To je njegova odločitev. Želel je ostati doma, izkoristiti premor in se pripraviti na nadaljevanje klubske sezone," je, zakaj Matavža tokrat ni zraven, na petkovi novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil selektor Srečko Katanec in večkrat poudaril, da sam nikoli nikogar ni odpisal. Bolj konkreten je bil, ko je beseda nanesla na Iličića.

"Bil je na seznamu, a se je odločil, da za reprezentanco, dokler sem njen selektor jaz, ne bo igral. Žal mi je, da se je odločil, kot se je, a tako pač je. Vsak odgovarja za svoje odločitve," je pojasnil selektor, ki je moral pred vrhuncem letošnjega leta bolj kot o spektaklu, ki reprezentanco čaka konec prihodnjega tedna v Londonu, govoriti o nogometaših, ki jih tokrat ni zraven.

Proti Kolumbiji brez nekaterih nosilcev

Zato je bil prav gotovo vesel, ko je beseda nanesla na tiste, ki so zraven. Seznam je razširjen. Sedem nogometašev pride v poštev samo za tekmo s Kolumbijo, med njimi so povratniki v reprezentanco Robert Berić, Džengis Čavušević (napadalca), Goran Cvijanović, Damjan Bohar (vezista), Erik Janža (branilec) in debitanta, ki prihajata iz slovenske lige. Branilec Maribora Petar Stojanović in napadalec Celja Benjamin Verbič. Teh sedem nogometašev se bo reprezentanci pridružilo šele po tekmi z Anglijo, v nedeljo na Brdu pri Kranju.

Z glavnega seznama bo medtem odpadlo nekaj imen, vseh 30 nogometašev prav gotovo ne bo kandidiralo za zadnjo tekmo Slovenije v letošnjem letu. Med njimi bosta zagotovo napadalca Milivoje Novaković in Zlatan Ljubijankić, ki igrata na Japonskem. "Njuna kluba se borita za obstanek, zato so nas njuni delodajalci prosili, da se vrneta po tekmi z Anglijo. Seveda smo jim ustregli," je pojasnil Katanec, ki bi tokrat računal tudi na napadalca udeleženca lige prvakov, bolgarskega Ludogorca, Romana Bezjaka, a ima ta težave s poškodbo.

Dve spremembi, obe v obrambi

V primerjavi z zadnjim seznamom sta dve spremembi, obe v obrambi. Namesto Gregorja Balažica in Mitje Vilerja sta tokrat zraven povratnik po poškodbi, nogometaš Rijeke Miral Samardžić, in povratnik v reprezentanco po daljšem času Siniša Anđelković, ki je selektorja prepričal z nenehnim igranjem v dresu italijanskega prvoligaša Palerma. "Upam, da bodo vsi, ki so na seznamu, na zbor prišli zdravi," si je zaželel selektor.

Gostovanje na Wembleyju je največja čast

Po daljšem uvodu, v katerem ni manjkalo selektorjevih šaljivih opazk, smo le prišli do tistega, zaradi česar smo se zbrali. Tekme proti Angliji, ki bo na sporedu prihodnjo soboto. "Čaka nas lepa tekma. Za trenerja je največja čast biti selektor države in igrati na tako kultnem štadionu, kot je Wembley," se londonskega izziva že veseli Katanec. "Imamo šest točk po prvih treh tekmah, kar je zelo dobro. Če bi mi jih kdo ponudil pred začetkom kvalifikacij, bi jih takoj sprejel. Zdaj gremo na, kar zadeva mene, najlažjo tekmo. Po dveh zmagah smo lahko sproščeni, a to je seveda lahko tudi dvorezen meč. Gremo odigrat dobro tekmo. Tekma v Londonu mora biti za fante praznik. Naj pokažejo, kaj znajo, in dajo vse od sebe," je reprezentantom sporočilo poslal trener, ki je Slovenijo pred več kot desetletjem popeljal najprej na evropsko in potem še na svetovno prvenstvo.

Potrebnega bo ogromno znanja in nekaj sreče

Na za mnoge najbolj svetem nogometnem prizorišču jo bo skušal popeljati vsaj do točke. "Nad točko se ne bi pritoževali, nad tremi še manj," je prisotne nasmejal Katanec. "Vemo, kakšna je Anglija. Ima kar nekaj mladih nogometašev, selektor počasi menja ekipo, kar ni lahko. Mladi lahko presenetijo in nasprotnika razbijejo, po drugi strani pa lahko tudi razočarajo. Verjamem, da lahko presenetimo. Vsaka tekma se začne z rezultatom 0:0," je dodal.

"Jasno je, da bomo za uspeh na Wembleyju morali pokazati ogromno znanja in imeti tudi nekaj sreče. Seveda bomo morali računati tudi na obrambe Samirja Handanovića. Bilo bi iluzorno pričakovati, da proti tako dobri reprezentanci na njenem igrišču ne bi imel dela. Upam, da bomo imeli po tekmi z Anglijo še kakšno točko več, a ne bo lahko," se zahtevnosti prihajajočega izpita zaveda Katanec.

Reprezentanti, ki kandidirajo za tekmo proti Angležem, se bodo zbrali v ponedeljek ob 12.30 v Ljubljani. Tam bodo tudi trenirali. Do dohoda v London naj bi opravili pet treningov. V petek bodo prvič in zadnjič trenirali na Wembleyju, v soboto ob 17. uri po tamkajšnjem času jih čaka tekma proti reprezentanci, ki je s stoodstotnim izkupičkom (tri tekme in tri zmage) trenutno vodilna v skupini E kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo čez dve leti v Franciji.

Ne spreglejte