Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 5. 2014,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Inter kapetan

Nedelja, 11. 5. 2014, 14.17

8 let

Javier Zanetti: vzor, vendar ne le nogometu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Inter je po 19 letih, 857 tekmah in praktično vseh osvojenih mogočih lovorikah izgubil eno največjih ikon svetovnega nogometa. A le na igrišču, Javier Zanetti naj bi prevzel pomembno vlogo v upravi.

Prva okrepitev Massima Morattija leta 1995, ko je od očeta prevzel vodenje Interja, je bil Javir Zanetti. Legendarni Argentinec je praktično celotno kariero igral za Inter, tudi v obdobjih, ko je bil klub daleč za najboljšimi klubi v Evropi. Kljub temu je pokazal potrpežljivost, lojalnost, predanost in predvsem srce, vse to pa ga je krasilo tudi na igrišču. Skoraj ni dogodka, ko bi se sporekel s kakšnim nogometašem, vzor pa je bil tudi vsem soigralcem in nasprotnikom.

Kariero pred navijači Interja je sklenil ob zmagi na tekmi proti Laziu. Od sploh prve resnejše poškodbe ahilove tetive lani pri novem trenerju Walterju Mazzarriju ni veliko igral, vendarle pa je priložnost dobil v drugem polčasu in navijači na nabito polnem štadionu Giuseppe Meazza so vsak njegov stik z žogo pospremili z navdušenjem.

Zavrnil Real Madrid, osvojil 16 lovorik

"Čustva, ki sem jih doživljal v majici tega kluba, so nekaj fantastičnega. Tudi v težkih trenutkih sem skušal spoštovati to majico," je dejal nogometaš, ki je večji del kariere igral na desnem bočnem položaju, ob koncu pa tudi na sredini igrišča. Slovel je kot nepopustljiv igralec, ki ni bil pretirano hiter, imel pa je izjemno inteligenco, izvrstna preigravanja in je bil specialist pri odvzemanju žog. Predvsem pa je izstopala njegova borbenost.

Po slabih rezultatih Interja ga je v svoje vrste skušal zvabiti Real Madrid. "Prepričan sem bil, da bo naš čas prišel. Nisem mogel zapustiti Interja brez osvojene lovorike." Potem pa so se po stavniški aferi v Italiji začele zbirati lovorike za Inter. Skupno jih je osvojil 16, najbolj pomembno seveda leta 2010, ko je z Interjem postal evropski in svetovni prvak.

"Hvala vsem. Nimate ideje, kako zelo čustveno je to zame. Povedati, da ste fantastični, je premalo. Zahvalil bi se vsem, ki ste bili ob meni. Skušal sem braniti barve tega kluba, kjerkoli sem bil, ljubim Inter, in to tudi zaradi vas. Vedno bom ljubil ta klub. Obenem pa se zahvaljujem svoji družini in družini Moratti, ki mi je vseskozi stala ob strani," je dejal v Buenos Airesu rojeni 40-letni Zanetti.

Legendarni traktor, kakršen je med drugim tudi njegov vzdevek, pa je tudi rekorder po številu tekem za Argentino. V domovini pa skrbi tudi za otroke, s fundacijo, ki se imenuje Pupi, tako ga kličejo soigralci in prijatelji.

Po Zanettiju so se pri Interju odločili za prenovo ekipe, saj klub zapuščata še dva legendarna Argentinca Walter Samuel in Diego Milito, ki je blestel v sezoni, ko je Inter kot prvi italijanski klub osvojil vse tri mogoče lovorike.

Ne spreglejte