Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
10. 11. 2015,
10.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Jasmin Kurtić Ukrajina Atalanta

Torek, 10. 11. 2015, 10.44

7 let, 12 mesecev

Jasmin Kurtić: Če bo šlo po načrtih, bomo spet bogovi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski nogometni reprezentant Jasmin Kurtić je na zbor na Brdo pri Kranju prispel dobre volje. Njegova Atalanta je prekrižala načrte Milanu, zdaj želi s slovensko reprezentanco izločiti Ukrajino.

V dresu članske slovenske izbrane vrste je odigral že 29 tekem, v klubski karieri pa se je nogometni javnosti predstavljal v dresih Atalante, Fiorentine, Torina, Sassuola, Vareseja, Palerma, Gorice in Bele krajine. V 26 letih se je naigral velikih tekem, a jasno in glasno sporoča, da se s tistima dvobojema, ki sledita čez nekaj dni, ne more primerjati nič. "To bosta zagotovo največji tekmi v moji karieri. Odigral sem veliko močnih tekem, a to so dodatne kvalifikacije za EP 2016. Ni važno, kdo je tekmec. Tudi če bi bili tekmeci Latvija, Litva ali San Marino, bi bili to tekmi kariere," se Jasmin Kurtić zaveda, da lahko v prihodnjem tednu uresniči svoje otroške sanje in pomaga slovenski reprezentanci do uvrstitve na evropsko prvenstvo.

Danes si gor, jutri pa spet dol

Kvalifikacije za Euro 2016 so postregle z nekaterimi presenečenji. Udeležbo so si zagotovile tudi tako majhne države kot so Islandija, Albanija, Severna Irska in Wales, na turnirju bo nastopilo kar 24 reprezentanc, a zaradi tega v Kurtićevih očeh ni zbledela vrednost evropskega prvenstva kot tekmovanja. ''Kje pa. Evropsko prvenstvo ostane vedno evropsko prvenstvo. Nanj se uvrstijo najboljši. Tisti, ki si to zaslužijo,'' sporoča Belokranjec, ki se preveč ne ozira na kritike, nastale po nekaterih manj prepričljivih nastopih v skupinskem delu kvalifikacij. ''Če bo šlo na tekmah z Ukrajino vse po načrtih, bomo spet bogovi, če pa ne, pa je na vas medijih, da boste pisali, kar boste hoteli,'' se je že davno sprijaznil, da je rezultat ogledalo uspešnosti nogometne reprezentance, ki vpliva tudi na medijsko podobo. ''Vsaka tekma ti lahko veliko prinese. Danes si gor, jutri spet dol."

Kapo dol za trenerja Reyo

Sarma navdušuje v serie A, kjer z Interjem domuje na slovitem milanskem štadionu San Siro. Tam se je v soboto mudil tudi 26-letni Kurtić. Z Atalanto je gostoval pri rdeče-črnih in pokvaril načrte velikanu. Srečanje se je končalo brez zadetkov (0:0), slovenski reprezentant pa ga je spremljal s klopi za rezervne igralce. Prvič v tej sezoni mu Edoardo Reya ni namenil priložnosti na prvenstveni tekmi. Tako se je odločil že prej, saj veliko rotira igralce. ''Do tekme v Milanu sem odigral vse tekme za Atalanto, zato me je trener želel malce spočiti. Počutim se odlično, saj mi trener zaupa.''

O 70-letnem slovenskem zamejcu, ki je v karieri vodil že ogromno velikih italijanskih klubov, je poln prijetnih vtisov. ''Je odlična oseba. Je zelo korekten in ti ne bo nikoli obrnil hrbta. Če se zgodi kaj slabega, bo dal prvi roko v ogenj za igralce. Kapo dol za trenerja. Res delamo dobro,'' si želi, da bi v Bergamu še dolgo sodeloval s strokovnjakom, s katerim se včasih pogovarja tudi v slovenskem jeziku.

''Čeprav je to bolj starejši goriški dialekt, se ga da razumeti," se je nasmehnil Kurtić, ki je del klubske kariere preživel v Novi Gorici, a je zatrdil, da se takrat ni srečeval s podobnim slogom slovenščine, kot jo doživlja pri trenerju Reyi. V mestu vrtnic si je odprl italijanska vrata, v Lvovu in Mariboru pa si lahko na stežaj odpre vrata, ki vodijo na evropsko prvenstvo v Francijo.

Priložnost želi izkoristiti. To bosta največji tekmi v njegovi karieri, pred katerima noče prepustiti ničesar slučaju.

Ne spreglejte