Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
28. 1. 2015,
13.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Lionel Messi Lionel Messi Diego Simeone Luis Enrique Atletico Madrid Barcelona

Sreda, 28. 1. 2015, 13.10

8 let

Jan Oblak želi izbrisati nasmeh z obraza Lionela Messija

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danes se v življenju Jana Oblaka obeta še en v nizu dni, ki jih ne bo pozabil nikoli. Branil bo vrata Atletica Madrida, ki se bo proti Barceloni Lionela Messija bojeval za polfinale španskega pokala.

Jan Oblak, ki je poleti v Atletico prišel za kar 14 milijonov evrov, s tem je postal najdražji slovenski nogometaš in najdražji vratarski nakup v zgodovini španske lige, v Madridu še ni številka ena. Med vratnicama španskega prvaka za zdaj stoji le v pokalnem tekmovanju, v katerem se je znašel zelo dobro.

V 1/16 finala je Atleticu pomagal do zmage nad tretjeligašem L'Hospitaletom, v osmini finala je bil tekmec veliko bolj zvenečega imena. Škofjeločan in soigralci so iz boja za lovoriko izločili evropskega prvaka Real Madrid. Zdaj je pred njimi priložnost, da vzamejo še en velik skalp. Na povratni tekmi četrtfinala bodo zvečer poskusili razžalostiti še Barcelono.

Prva tekma pred tednom dni se je končala z zmago Barcelone z 1:0, zato bo Atletico za napredovanje potreboval zmago z dvema goloma ali več razlike. Zmaga z 1:0 bi prinesla podaljške. Ohraniti mrežo nedotaknjeno je eden izmed glavnih ciljev Madridčanov. Za to bo skušal poskrbeti Oblak, ki je tekmo najavil v pogovoru za klubsko televizijo.

"Pričakujem zelo zahtevno tekmo, tako kot vedno. Dali bomo vse od sebe, bojevali se bomo za vsako žogo do zadnje minute, da bi izločili velikega rivala. Naš cilj je seveda polfinale. Verjamem, da nam lahko uspe," je Lionelu Messiju in soigralcem zagrozil mladi slovenski vratar, ki, čeprav je v Španiji šele sedem mesecev, že zelo dobro govori tamkajšnji jezik.

"Počutim se dobro. Hvaležen sem soigralcem, trenerjem in vodstvu kluba, ki so mi vedno v pomoč. Zato sem zelo zadovoljen in vesel. Tudi Madrid sem že dodobra spoznal. Je zelo lepo mesto," je povedal slovenski reprezentant, ki je ta mesec dopolnil šele 22 let, in dodal, da se v prostem času največ druži s Hrvatom Mariom Mandžukićem. "To je normalno, saj govoriva podoben jezik," je priznal.

Barcelona je v odlični formi, v Madrid je prišla po šestih zaporednih zmagah v vseh tekmovanjih, v katerih je zabila kar 23 golov, prejela pa le dva. Katalonci so prišli po maščevanje za poraz v četrtfinalu lige prvakov v pretekli sezoni, takrat jih je izločil prav Atletico.

V tej sezoni sta se kluba dvakrat že pomerila. Obakrat je zmagala Barcelona. Prejšnji teden v pokalu z 1:0, pred tremi tedni je bilo v prvenstvu 3:1. Pred tem Katalonci Atletica niso premagali kar šest tekem zapored.

Kako so se razpletle zadnje tekme današnjih nasprotnikov na štadionu Vicenteja Calderona v Madridu? V ligi prvakov je Atletico lani zmagal z 1:0, v prvenstvu je bilo 0:0, v superpokalu pa 1:1. Nazadnje je Barcelona v Madridu zmagala v 35. prvenstvenem krogu sezone 2012/13, ko je bila boljša z 2:1.

Atletico, ki je v zadnjih petih tekmah v vseh tekmovanjih zmagal le dvakrat, ima nekaj težav s sestavo ekipe. Preglavice povzroča predvsem odsotnost najboljšega branilca Diega Godina, ki je kaznovan, vprašljiv je tudi nastop vezista Kokeja. Pri Barceloni pomembnejših odsotnosti ne bo.

Pri Atleticu si veliko obetajo predvsem od Francoza Antoineja Griezmanna, ki je v odlični strelski formi – v zadnjih osmih tekmah v vseh tekmovanjih je zadel prav tolikokrat –, medtem ko je trener Diego Simeone v dneh pred tekmo razmišljal, koga bo postavil v konico napada. Bo to Fernando Torres, ki je tam po navadi v pokalnem tekmovanju, ali Mandžukić, sicer standardni prvi napadalec Atletica?

Argentinec spet razkazuje največje čarovnije

Trener Barcelone Luis Enrique takšnih dvomov nima. Ob v zadnjem času spet nasmejanem Messiju, ki je zadel na zadnjih petih tekmah Kataloncev v vseh tekmovanjih in je posebej navdahnjen prav na tekmah proti Atleticu – proti Madridčanom je do zdaj zabil že 22 golov, proti nobenemu od preostalih klubov se med strelce ni vpisal večkrat –, bosta v napadu skorajda zagotovo Neymar in Luis Suarez, ki še naprej išče vsaj približek strelske forme, s katero je navduševal pri Liverpoolu.

Skratka, na tribunah Vicenteja Calderona se bo nagnetlo več kot 54 tisoč gledalcev, slika s štadiona Atletica bo šla v desetine milijonov gospodinjstev po vsem svetu, obeta se nov spektakel. V njem pa bo spet eno izmed glavnih vlog igral mladi Slovenec Oblak. Upamo in verjamemo, da se bo izkazal.

Ne spreglejte