Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
31. 3. 2008,
12.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 3. 2008, 12.29

8 let

Ilič: Večer, ki ga bom pomnil celo življenje

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V španskem prvenstvu je v soboto Betis uprizoril velik preobrat in zaostanek z 0:2 na tekmi proti Barceloni preobrnil v zmago s 3:2. Del spektakla je bil tudi Branko Ilič.

Ko je na tekmi 30. kroga španskega prvenstva med Betisom in Barcelono v Sevilli po 15 minutah igre na semaforju pisalo 0:2, je kazalo, da bodo zeleno-beli doživeli polom. Katalonci so prevladovali in nizali priložnost za priložnostjo. Toda sledil je šok za goste. V zadnjih 30 minutah tekme je Betis zabil tri gole in prišel do zmage, Franku Rijkaardu in druščini pa, podobno kot lani, ko je z 1:1 remiziral na Nou Campu, zmanjšal možnosti v boju za naslov. ''V prvem polčasu smo bili slabi. Morda je bilo to celo naših najslabših 45 minut v tej sezoni. Ko smo odšli na odmor, nas je trener 'prebudil'. Rekel je, da ni problem izgubiti proti Barceloni, je pa sramotno, da igramo tako, kot smo. Da stojimo daleč od nasprotnikovih igralcev in jim dovolimo, da si brezglavo podajajo. Ko smo prišli iz garderobe, smo bili povsem drugačna ekipa. Ni se vedelo, kdo je Betis in kdo Barcelona. Nato smo zabili prvi gol in tribune so začele noreti. Ko je tako, je v Sevillii težko vsaki ekipi. Dobili smo zalet, zadeli še dvakrat in zasluženo prišli do treh točk. Je pa res, da smo imeli tudi kanček sreče,'' je za Sportal povedal Branko Ilič, ki v teh dneh uživa.

Spomin za vse življenje

''To je tekma, ki si jo bom zapomnil za vse življenje. Zaostajati z 0:2 proti Barceloni in jo nato premagati, je vsekakor nekaj, kar se ne zgodi vsak dan. Toliko bolj sem vesel, ker me je s tribun spremljala družina, ki je prišla na obisk k meni. Bilo je noro. V teh dneh res uživam,'' je dejal 25-letni branilec, ki je igral 90 minut, in še dodal: ''Zmaga je zelo pomembna v boju za obstanek. Zdaj se premikamo proti sredini lestvice. Še pred kratkim smo bili pri dnu, zdaj je veliko bolje. Če bi se izšlo po najboljšem scenariju, bi si lahko zagotovili tudi mesto v Evropi. Toda počakajmo. Najprej moramo obstati, potem bomo razmišljali o višjih ciljih.'' Igral je na desnem boku in podal za drugi gol Betisa. ''V prvem polčasu sem, podobno kot vsa ekipa, igral slabo. Veliko dela sem imel predvsem s Thierryjem Henryjem. Ko z njim prideš v dvoboj iz oči v oči, ni nikoli lahko. Francoz me je kar namučil. V drugem delu igre je bilo veliko bolje,'' je povedal.

Verjel je v sebe in pridno treniral

Priljubljeni Ilke ima za seboj zanimivo sezono. Pri Hectorju Cuperju je začel v prvi postavi, nato je iz nje izpadel. Sledil je prihod Paca Chaparra, pri katerem je spet igral, a se kasneje vnovič preselil na klop za rezerve. Toda ni se vdal v usodo in spet dočakal priložnost.

''Vselej sem verjel v sebe. Pridno sem delal in čakal na priložnost. Vselej sem bil na klopi za rezerve in zraven prve ekipe. Nato sem na tekmi proti Osasuni dočakal priložnost in jo dobro izkoristil. Ker sem imel med tednom veliko obveznosti v reprezentanci, nisem pričakoval, da bom proti Barceloni igral, toda zgodilo se je obratno. Trener me je vprašal, če sem pripravljen. Seveda sem odgovoril, da sem,'' je pojasnil Ljubljančan, s katerim v postavi je novi trener na sedmih tekmah petkrat zmagal in dvakrat remiziral. ''Pri Chaparru se počutim bolje. Pri Cuperju sem moral skrbeti zgolj za defenzivo, tu pa lahko tudi igram,'' je Ilič pohvalil španskega strokovnjaka.

Ni zadovoljen

V pogovoru s slovenskim reprezentantom se nismo mogli ogniti izbrane vrste in sredine zmage nad Madžarsko z 1:0. ''Zmaga je zelo pomembna za samozavest. Igralo smo bolje kot na zadnjih tekmah. Napredek veseli. Je pa jasno, da bo potrebno dobre igre pokazati tudi na tistih pravih tekmah,'' so bile besede reprezentanta z 27 nastopi, ki je nekoliko razočaran, da je tekmo v Zalaegerszegu začel na klopi. ''Selektor me je na treningih uigraval na štoperskem položaju, ki pa mi ga nato ni zaupal. Zato seveda nisem zadovoljen. Želim vedeti, ali name v prihodnosti računa ali ne. Dejstvo je, da se v klubih vseskozi borimo za mesto v prvi postavi in o tem, kdo bo igral, odloča vsaka malenkost. Če sam izgubim več dni treninga, potujem cel dan, nato pa v reprezentanci ne igram, seveda ne morem biti vesel. Če bom še naprej redno igral v španski ligi, v izbrani vrsti pa ne, bo to vsekakor čudno,'' je iskreno govoril nekdanji član Domžal in Olimpije, a v isti sapi pristavil: ''Za reprezentanco sem vselej igral z največjim veseljem in tako bo tudi v prihodnosti. Če bo selektor računal name, seveda …''

Domžale bodo prvak

Za konec smo se dotaknili še slovenske klubske scene. Domžale so spomladanski del prvenstva začele slabo in osvojile zgolj šest točk v petih tekmah. Bodo ohranile prednost pred tekmeci in osvojile drugi zaporedni naslov?

''Dobro poznam moje nekdanje soigralce in verjamem v njih. Verjamem, da bodo prišli iz krize in osvojili naslov. Krize se dogajajo vsem ekipam, to je povsem normalno,'' je o prihodnosti ekipe Slaviše Stojanoviča optimist njegov nekdanji varovanec. Nekoliko manj odločen je bil pri vprašanju o tem, kaj meni o pred tedni zelo aktualni temi. Združitvi Olimpije in Interblocka. ''Ne bi vedel, kaj bi bilo prav. Sam vem zgolj eno, Olimpiji želim najbolje. Upam, da jo bodo ljudje, ki jo zdaj vodijo, pripeljali tja, kamor spada. V vrh slovenskega nogometa in v Evropo. Olimpija je največji slovenski klub, zato si to zasluži,'' je za konec povedal nogometaš, ki je v tej sezoni zbral 12 tekem v španski prvi ligi in prispeval dve podaji.

Ne spreglejte