Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
5. 12. 2014,
12.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 5. 12. 2014, 12.25

7 let, 12 mesecev

Hrvat, ki je dokazal, da je Nejc Vidmar s tega sveta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Celjani so 27. septembra naredili nekaj, kar do takrat ni uspelo celotni Sloveniji. Na kolena so spravili Domžale, mladi Hrvat Mislav Oršić pa je šel še korak dlje in kot prvi premagal Nejca Vidmarja.

Zadetek, njegov prvi v dresu Celja, je dosegel v 13. minuti, ki se je v skladu z vraževernostjo izkazala kot nesrečna za prvouvrščene Domžalčane in njihovega vratarja Nejca Vidmarja. Tako je zadetek 21-letnega Hrvata na začasnem delu v Sloveniji prekinil spoštljivi niz Vidmarjeve nedotakljivosti. Njegova mreža se je, če se prišteje še zadnja tekma prejšnje sezone, tako prvič zatresla po 1002 minutah, Mislav Oršić pa je podal neizpodbiten dokaz o tem, da je Ljubljančan in novopečeni slovenski rekorder vendarle iz mesa in krvi: "Seveda se spominjam tega zadetka, bil je moj prvi v slovenskem prvenstvu. Slovenija je morda takrat res pozorno spremljala, kdo bo tisti, ki bo prvi premagal Vidmarja, sam pa takrat o tem nisem razmišljal. Ali je ostal nepremagan 200 ali pa tisoč minut, vseeno. Najpomembneje je bilo, da sem dosegel gol in klubu pomagal do zmage. To je bila lepa tekma in sladka zmaga," se Zagrebčan spominja dvoboja 11. kroga Prve lige Telekom Slovenije, ki je že namignil o tem, da bi se lahko Celjani pridružili vrhu.

Izbral je Celje in ostal prijetno presenečen

Čeprav prihaja iz hrvaške prestolnice, nogometnih korakov ni nikoli osvajal pri Dinamu, pač pa se precej hitro podal v Zaprešić. V predmestje Zagreba, kjer je doma Inter, ki je po številnih sezonah v prvi ligi zdrsnil razred nižje. Mislav, zdaj že nekdanji hrvaški mladi reprezentant, se je odločil, da bo storil korak naprej in se pridružil močnejšemu klubu. Odločil se je za Rijeko, ki je prek lastnika Gabrieleja Volpija tesno povezana z italijanskim drugoligašem Spezio. Oršić je sprva igral na Apeninskem polotoku, se nato poleti pridružil Kekovi zasedbi, kjer pa je hitro ugotovil, da je konkurenca na njegovih igralnih mestih prevelika. Čeprav je polivalenten igralec in lahko v zvezni vrsti oziroma napadu pokriva različna igralna mesta, je v soglasju s trenerjem Matjažem Kekom prišel do spoznanja, da bi bilo najbolj smotrno, če bi kot posojeni igralec tekmovalni ritem ohranjal v drugem dresu. "Ko sem prišel na Reko, je bila ekipa že v evropskem ritmu in polni pripravljenosti, tako da nisem bil v resnejših načrtih."

Prišli sta dve ponudbi. Prva iz Hrvaške, druga pa iz Celja. "Odločil sem se za Celje in ostal prijetno presenečen. Pričakoval sem borbo za sredino lestvice, odkar pa sem v klubu, pa sploh še nismo izgubili in smo na visokem tretjem mestu. Izvrstno, zelo sem zadovoljen," je navdušen strelec dveh zadetkov, ki je statistiko v jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije oplemenitil še s štirimi podajami. Skupno je zbral 12 nastopov, na igrišču pa prebil 1.068 minut.

Bo celjski dres nosil tudi spomladi?

V soboto bo odigral zadnjo tekmo v tem koledarskem letu. Bo tudi njegova zadnja v celjskem dresu, v katerem se je izkazal do te mere, da že dalj časa predstavlja ogrodje celjske moči, izražene v neverjetnemu nizu nepremaganosti na zadnjih 21 tekmah? "Bomo videli. Ne vem še, ni še vse stoodstotno," je bil skrivnosten hrvaški legionar, ki si po eni strani prizadeva, da bi lahko resneje kandidiral za preboj med prvokategornike na Reki, po drugi strani pa bi se lahko v igro vključili še kateri izmed tujih snubcev. Celjski klub si bo prizadeval, da bi ostal v knežjem mestu vsaj do konca sezone, v kateri se izbrancem Simona Rožmana nasmiha pridobitev evropske vozovnice. "Upam, da bomo niz nadaljevali tudi v soboto in ostali neporaženi v Domžalah. Dokazali smo že, da se tekmeca ne bojimo. Lahko igramo z vsakim," nogometaš s številko 28, ki je navdušen nad delom v Celju, pred derbijem sporoča jesenskemu prvaku.

"Vsak trening je zanimiv, sploh ni slabega, na vsako tekmo se odlično pripravimo in napredujemo, naša igra je všečna, naš najboljši igralec pa Benjamin Verbič. Predstavlja dušo ekipe," je našteval vrline celjske ekipe, ki so ji pomagale do tako visokega mesta.

V Celju pogreša več navijačev

Rijeko zaradi obvez v Celju le redko spremlja v živo. V ponedeljek se je tako odpravil na Kantrido in spremljal tekmo z Osijekom. Še zadnjo, ki jo je v tem koledarskem letu Kek vodil na Kantridi in razveselil privržence z zmago (2:1).

"Rijeka je fenomen. Igra krasno v evropski ligi, računa pa na podporo številnih navijačev. To pogrešam v Celju, to sem pogrešal tudi v Zaprešiću," je navdušen nad predstavami Rijeke, ob vprašanju o primerjavi moči slovenskega in hrvaškega prvenstva pa je potarnal, da je postal že prava tarča za omenjene želje.

"Glavna razlika? Na Hrvaškem sta dva, morda trije klubi na evropski ravni, v Sloveniji pa je le Maribor. Ker pa je Celje zelo blizu in nismo izgubili že 21 tekem, mi je težko primerjati ligi," je dodal nogometaš, ki je dokazal, da je prvi domžalski vratar le s tega sveta. Zdaj ga želi premagati še v Športnem parku …

Ne spreglejte