Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 5. 2015,
1.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Josep Guardiola Lionel Messi Lionel Messi Barcelona Bayern München

Sreda, 13. 5. 2015, 1.52

8 let

Guardiola brez ovinkarjenja: Messi je najboljši vseh časov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trener Bayerna Josep Guardiola je Barceloni čestital za skupno zmago s 5:3 in zaslužen preboj v finale lige prvakov, največjih pohval pa je bil deležen njegov nekdanji ljubljenec Lionel Messi.

V bavarski prestolnici je bil po povratni polfinalni tekmi lige prvakov volk sit, koza pa deloma cela. Bayern se je od Evrope poslovil s častno zmago (3:2) in prekinil niz štirih zaporednih neuspehov, Barcelona pa je s skupnim rezultatom 5:3 oddvrela v berlinski finale.

"Niti enkrat med tekmo nisem pomislil, da je preobrat mogoč," je trener zmagovalcev, ki pa so poraženci, Josep Guardiola presenetil z odgovorom na novinarski konferenci takoj po tekmi. Presenetil zato, ker je po šestih minutah igre, ko so Bavarci zadeli za 1:0, verjetno marsikdo pomislil, da je preobrat mogoč. "Potrebno je čestitati Barceloni, zasluženo se je uvrstila v finalu. Upam, da bo tam zmagala in še petič postala evropski prvak," je povedal človek, ki je pred leti poskrbel za tretji in četrti evropski naslov Kataloncev.

Ne za čast in niti za kritike, ampak za klub

"Zmaga ni bila zmaga za čast. Prav tako to ni bila zmaga, s katero bi želeli utišati kritike. To je bila zmaga za klub. Smo žalostni, ker smo izpadli, a hkrati zadovoljni. Izpasti proti najboljši ekipi na svetu ni sramota. Veseli me, da smo zmagali," je še povedal trener, ki je z Bayernom še drugo leto zapored obstal v polfinalu lige prvakov.

"Barcelono lahko premagaš le tako, da ji preprečiš, da bi imela žogo pogosteje v svojih nogah ter da mora teči za njo proti svojemu golu. Rad bi igral še bolje in računal na vse najboljše igralce, a se mi želja žal ni izpolnila," se lahko trener Bayerna tolaži s tem, da je vsaj zmagal in Kataloncem po dolgem času, do torkovega večera niso izgubili kar 18 tekem zapored, prizadejal poraz.

Pique in Mascherano očarala Guardiolo

Po koncu dvoboja je nasmejano segel v roke trenerju Barcelone, nekdanjemu soigralcu in dobremu prijatelju, in mu osebno zaželel veliko sreče v Berlinu. Oba sta pomembna člena zgodovine Barcelone, ki je v torek vgravirala nov uspeh v kamen, na katerem so izpisani vsi podvigi katalonskega nogometnega ponosa.

''Luis Enrique opravlja pri Barceloni imeniten posel. Ne glede na to, ali bo zaigral Juventus oziroma Real, bomo spremljali veličastni finale. Barcelona je močna v zadnji vrsti, kjer izstopata Pique in Mascherano, njeni igralci so v odlični fizični pripravljenosti in zelo hitri v napadu. Zasluženo se je uvrstila v finale,'' ga je očaral nastop nekdanjega kluba, s katerim je osvojil kar 14 lovorik.

''Moji igralci včasih sploh ne vedo, kako dobri so. Zdaj želim proslaviti nemški naslov, se spočiti na dopustu in prihodnjo sezono zaigrati še bolje,'' je Katalonec na trenerskem stolčku Bayerna po izpadu iz Evrope izpostavil najbolj svetel trenutek sezone.

Enrique: Po prvem golu Bayerna nam ni bilo lahko

Po sedmih minutah, ko je Bayern povedel z 1:0 in je televizijska kamera ujela njegov obraz, je Luis Enrique za trenutek okamenel, se zazrl v tla in zatopil v globoke misli. Bavarci so dobili tisto, kar so iskali. Hitro so povedli, a je Barcelona še hitreje vrnila udarec.

''Še dobro, da smo v München prišli s tako lepo popotnico. Ko je Bayern dal prvi gol, nam ni bilo lahko. Na srečo smo se hitro odzvali, izenačili, pridobili na samozavesti in si nato priigrali vodstvo po prvem polčasu,'' je po povratni polfinalni tekmi odleglo Enriqueju.

Naslednji cilj Kataloncev je evropski naslov

Strateg Barcelone je drugi del opisal za povsem drugačnega kod prvega. Predvsem zaradi pritiska Bayerna. "V drugem polčasu, ko je bilo že vse odločeno, smo naredili preveč napak. Verjetno zaradi rezultata, ki je bil na semaforju, pa tudi zaradi utrujenosti. Toda kljub porazu je za nami večer, na katerega moramo biti ponosni," je priznal španski trener, ki z Barcelono ostaja v igri za trojno krono.

''Bayern nas je napadel in tvegal v igri, mi pa smo vedeli, katere so največje prednosti naših igralcev, in kako se bomo lotili gostiteljev. Navdušili so me, zato si zaslužijo čestitke. Naši napadalci se izvrstno razumejo, tekmec pa ima z njimi ogromno težav, saj jih je težko nadzorovati,'' se je zahvalil zvezdniškemu trojcu Messi – Neymar – Suarez, da je dvakrat izigral obrambo nemških prvakov in Barceloni izboril napredovanje v finale. Gostje se veselijo že osmega finala najmočnejšega klubskega evropskega tekmovanja.

''To je večer, ko smo lahko le srečni. Izpolnili smo enega izmed ciljev, naš naslednji cilj pa je, da postanemo evropski prvaki,'' je razkril. V Guardioli bo imel gorečega navijača, v Berlinu pa bo izkusil nekaj novega, saj bo to zanj prvi finale lige prvakov.

Pred evropskim finalom bo skušal osvojiti še dve lovoriki. Najprej lahko že konec tedna, ko ga čaka derbi proti madridskemu Atleticu Jana Oblaka, potrdi naslov španskega prvaka, potem ga 30. maja čaka finale španskega pokala, v katerem bo proti Athletic Bilbau velik favorit.

Ne zanima ga, kdo bo nasprotnik v finalu

Kdo bo njegov nasprotnik v finalu – bo to madridski Real, katerega barve je, tako kot barve Barcelone, branil kot nogometaš -, bo izvedel že danes, ko se bosta v drugi povratni tekmi polfinala udarila Juventus in Real. "Ne zanima me, kdo bo naš nasprotnik v finalu. Tja se bo uvrstil tisti, ki si bo to zaslužil," je flegmatično sporočil 45-letni trener, ki kot nogometaš nikoli ni bil evropski prvak. Zdaj ima lepo priložnost, da to slast okusi kot trener.

Ne spreglejte