Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
15. 9. 2011,
7.49

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Darko Birjukov NK Zavrč NK Domžale

Četrtek, 15. 9. 2011, 7.49

4 leta, 6 mesecev

Fridl v Zavrču uživa v nogometu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V pokalnih tekmovanjih mrgoli presenečenj. Leta 2009 so se s tretjeligašem opekli zvezdniki madridskega Reala. Veliko senzacijo pa je dočakala tudi Slovenija. V Zavrču so se osmešile Domžale.

Branilci naslova so pokleknili že v osmini finala pokalnega tekmovanja. Tam, kjer so se temu najmanj nadejali. V Zavrču, majhnem kraju tik ob slovensko-hrvaški meji, ki uspešno nastopa v vzhodni tretjeligaški skupini (štiri zmage v štirih tekmah). Domžalčani so bili potolčeni, saj so izgubili kar z 0:5. Igralci so se (vsaj do petka) po navodilu klubskega vodstva zavili v molk, spregovoril pa je trener Darko Birjukov.

''Upravičeno smo se bali te tekme. To je sramota za NK Domžale in zame kot trenerja. Vsem navijačem in našim podpornikom se globoko opravičujem za današnji izid,'' sporoča strokovnjak iz Mostarja, ki je utrpel najtežji poraz, odkar opravlja vlogo stratega Domžal. Kot nogometaš je prestal takšne trenutke, zato se zaveda, da se včasih naleti na slab dan. ''Če bomo po tem porazu postali močnejši, bomo šli po pravi poti, v nasprotnem primeru pa nam trda prede. Poraz boli, vendar zelo pomembno je, da vsi v klubu zaščitimo igralce, ki so v zadnjem obdobju dajali vse od sebe. Domžalam so prinesli ogromno veselja in zato imajo tudi pravico do slabega dne. Pristop ni bil slab, tudi želja je bila prisotna, vendar enostavno ni šlo. Vse žoge so se odbile k njim in očitno so si zmage želeli bolj kot mi,'' je športno čestital gostiteljem Birjukov, ki ga sedaj čaka zahtevna naloga, saj bo omajan ugled kluba reševal konec tedna v Stožicah pri ''ranjenih levih'' iz sosednje Ljubljane.

Nogometni klub Zavrč prihaja iz ene najmanjših občin v Sloveniji. Po pokalni ''petardi'', ki je močno odmevala v slovenski javnosti, je za Sportal spregovoril predsednik tretjeligaškega kluba Roman Vuk: ''Lepa zmaga, a v soboto nas čaka že nova preizkušnja. Igrali bomo še naprej, tako kot znamo. V tretji ligi želimo zadržati prvo mesto, potem pa počasi razmišljati naprej. Ne smemo hiteti. Pri nas se igramo, drugi pa trpijo. To je naše načelo. Do igralcev gojimo spoštljiv odnos in ni nikakršna katastrofa, če izgubimo,'' ni podlegel čarom evforije eden najbogatejših Slovencev, ki drži pokonci nogometni klub s pomočjo družinskega podjetja RM Vuk, katerega solastnik je tudi njegov brat Miran, sicer župan. ''Smo druga najmanjša občina v Sloveniji (1.388 prebivalcev, op. p.), na tekme pa hodi skoraj vsak drugi občan. Zanimanje je torej veliko. Omogočili smo tudi primerno infrastrukturo, tako da se imamo kar lepo.'' V ekipi ne manjka znanih obrazov s slovenskih zelenic, predvsem nekdanjih igralcev Drave in Aluminija.

Pred leti je bil Zavrč že v drugi ligi, a se je nato zavestno odločil, da bo znova začel z najnižje stopničke. ''Problem je podmladek. Dovolj pove podatek, da so v naši osnovni šoli v prvem razredu le trije fantje in štiri dekleta. V klubu igrajo pretežno igralci, ki so blizu doma. Predvsem tisti, ki jih drugi nočejo, ali pa v njih ne verjamemo. Mi verjamemo,'' je pojasnil Vuk in zaupal, da ne verjame v to, da so jih Domžalčani podcenjevali. Tudi zaradi prijateljskih tekem pred začetkom prvenstva, kjer so ''padali'' marsikateri drugoligaši. Čeprav je zaradi zdravstvenih težav, nazadnje je velike težave povzročila viroza, v vrstah Domžal manjkalo kar 15 kandidatov, so Domžale v Zavrču predstavile enajsterico z večino nosilcev, s katerimi pridno nabirajo tudi prvoligaške točke.

Fridl: Ne živimo v oblakih

V Zavrču doživlja svojo drugo mladost tudi Franc Fridl. Čeprav je dopolnil že 39 let in se že ukvarjal s trenerskim poslom, je na igrišču še vedno spreten z žogo. ''Nismo pričakovali tako dobrega rezultata. Na nek način smo si ga želeli, saj je dejstvo, da imamo dobro ekipo in nas marsikdo podcenjuje, smo pa dosegli uspeh povsem zasluženo,'' je povedal. Glavni cilj kluba je vrnitev v drugo ligo, ekipo pa krasi dobro vzdušje: ''Fantom ni težko. Marsikaj se da narediti, saj je klub zgledno organiziran. Uživamo v nogometu in upamo, da bo tako trajalo še nekaj časa. Igralci pričakujejo varnost, potem dajo maksimum in sadovi so vidni. Ne živimo v oblakih, ampak na stara leta uživamo v nogometu. So pa z nami tudi perspektivni igralci, tako da se obeta posrečena kombinacija.'' Med izbranci Mirana Emeršiča je na dvoboju z Domžalami manjkal Aleš Čeh, dolgoletni kapetan ptujske Drave in brat nekdanjega reprezentanta Nastje. Slednji je pokal med drugim osvajal tudi z belgijskim Bruggom, prvim mariborskim tekmecem v ligi Europa, Aleš pa je od ogromne senzacije na slovenskem prostoru oddaljen le še tri korake.

Ne spreglejte