Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
24. 5. 2016,
21.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Miha Mevlja slovenska nogometna reprezentanca Patrick Ekeng Dinamo Bukarešta NK Gorica Srečko Katanec

Torek, 24. 5. 2016, 21.20

6 let, 7 mesecev

Pogovor z novopečenim reprezentantom (Miha Mevlja)

Doživel je tragedijo, po kateri je izgubil voljo do nogometa (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Slovenski selektor Srečko Katanec je na zdajšnji reprezentančni seznam uvrstil pet novincev. Prvič se je med izbrano druščino pojavil tudi Miha Mevlja. Primorec brani barve Dinama iz Bukarešte, pri katerem je v začetku meseca izkusil pravo tragedijo.

Zvezni igralec, ki lahko igra tudi na mestu osrednjega branilca, bo prihodnji mesec dopolnil 26 let. Če bo na treningih prepričal selektorja Srečka Katanca, da si zasluži priložnost na prijateljskih tekmah s Švedsko (30. maj) in Turčijo (5. junij), bo za najlepše rojstnodnevno darilo poskrbel kar sam.

"Vpoklic doživljam kot vrhunec moje kariere. Odigral sem dobro sezono in to jemljem kot nagrado. Želim jo izkoristiti," poudarja Miha Mevlja, ki že ve, kako je igrati za domovino, saj je bil mladi reprezentant. Poziv v člansko izbrano vrsto doživlja kot nadgradnjo in se veseli izkušnje.

Slovenijo je zapustil leta 2013 in se iz Nove Gorice, kjer je od mladih let spoznaval in krepil nogometne veščine, odpravil v Švico (Lausanne). Nato ga je pot vodila v Izrael (Bnei Sakhnin), tretja stopnička na njegovi legionarski poti pa je postala Bukarešta. V romunsko prestolnico se je podal pred začetkom sezone 2015/16 in si hitro izboril mesto v začetni enajsterici Dinama. "Kot nogometaš sem v tujini dozorel. Če igraš v Sloveniji, poznaš veliko ljudi in se na trenutke preveč sprostiš, v tujini pa opazujejo le tvoje nogometne kakovosti. Druge stvari ne štejejo, zato moraš biti na igrišču vedno pravi," je pojasnil novopečeni reprezentant, ki je ob vpoklicu spet dobil voljo do igranja nogometa.

Črni petek v Bukarešti, ko je Kameruncu zastalo srce

Na začetku meseca, bil je petek, 6. maja, je v Bukarešti izkusil nekaj najbolj groznega, kar lahko ponudi nogomet. Na prvoligaški tekmi med Dinamom in Viitorulom (3:3) je njegov soigralec Patrick Ekeng med tekmo izgubil življenje. Zastalo mu je srce, dolgo oživljanje pa ga ni več vrnilo na ta svet. "V zadnjih tednih smo preživljali res težke čase. Po tej tragediji nam je bilo težko. Sploh ne vem, kako bi to opisal. Vsi v klubu smo izgubili voljo za trening in igranje nogometa. Vsak je hotel domov, kar je razumljivo, a so nas zadržali v Romuniji, saj smo morali odigrati še finale romunskega pokala," je dejal Mevlja, ki ni želel veliko razpredati o črnem petku, ko je življenje izgubil njegov soigralec.

"Pokal bi bil pika na i uspešni sezoni. Verjeli smo, da ga bodo premaknili, a je vladalo preveliko zanimanje, tako da smo ga morali odigrati 17. maja. Žal se nam ni izšlo po željah," ni bil zadovoljen po nesrečnem porazu, ko je Dinamo pred 40 tisoč gledalci na Nacionalnem štadionu v Bukarešti izgubil proti Cluju. Usodna je bila loterija kazenskih strelov. "Navijači so v finalu v spomin na Ekenga pripravili čudovito kuliso. Spremljali so nas celotno sezono in so velik plus Dinama. Zaradi njih smo odigrali tako dobro," je zadovoljen s četrtim mestom v romunskem prvenstvu, ki je Dinamu priborilo možnost igranja v Evropi.

V Slovenijo se ne bi vrnil

V domovini igra njegov brat Nejc Mevlja. Brani barve Gorice, pred tem je bil nekaj časa član Maribora. Ali Miho vleče nazaj v Slovenijo, sploh zdaj, ko se Gorici nasmiha nastopanje v Evropi? "Ne, ne. Spremljam slovensko ligo, z Nejcem pa se slišim vsak dan. V Sloveniji ne bi rad igral, ampak v tujini. Tudi kariero želim končati v tujini. Res je, nikoli ne smeš reči nikoli, a o slovenskih klubih ne razmišljam. Čeprav nikoli ne veš, kam te bo popeljala nogometna pot," se je zasmejal nogometaš, ki je na reprezentančni zbor na Brdo pri Kranju prispel z očali in gosto brado.

Ko je na igrišču, ne nosi očal, ampak uporablja športne leče. "To je bolj napredno. Nisem še imel težav, med srečanjem mi še nikoli niso padle ven," se je pohvalil in dodal, da bo v soboto, tako kot preostala Slovenija, navijal za Jana Oblaka in Atletico. "Moramo navijati za naše športnike in jih podpirati. Z vsem, kar je pokazal v tej sezoni, si zasluži piko na i, evropski naslov," je povedal slovenski legionar v Romuniji. Oblaka bo imel čast spoznati po dvoboju na Švedskem, ko bo slovenska reprezentanca začela operacijo Turčija.

Ne spreglejte