Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
20. 8. 2012,
22.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 8. 2012, 22.14

7 let, 12 mesecev

Dinamo bo moral premoč potrditi na igrišču

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Primerjali smo igralska kadra Maribora in Dinama. Ni dvoma, boljši so Zagrebčani, kar pa še zdaleč ne pomeni, da bodo napredovali.

Kader Dinama ima vsaj petkrat višjo tržno vrednost kot tisti, s katerim razpolaga Darko Milanič. Najboljši igralci hrvaškega prvaka zaslužijo vsaj petkrat več kot najbolj plačani nogometaši Maribora. Zagrebčani imajo med drugim tudi veliko več reprezentančnih in evropskih izkušenj. Zato je Dinamo v boju za ligo prvakov proti Mariboru favorit. Enostavno. Toda v športu ne zmaguje vedno tisti, ki je favorit. To bodo v naslednjem tednu skušali vnovič potrditi slovenski prvaki.

Vratarja: Maribor 1 : Dinamo 0

Pri Mariboru je v vratih izkušeni Jasmin Handanović, pri Dinamu mladi Ivan Kelava. Oba sta reprezentanta, oba v izbrani vrsti v drugem planu. Prvi je na najvišji ravni začel braniti pozno. Pred tem, ko je branil v Ljubljani, je bil tik pred predčasno sklenitvijo nogometne poti. Drugi je v ospredje prišel že kot zelo mlad. Pri 24 letih se lahko pohvali z nekaj leti branjenja v hrvaški ligi in v Evropi. Prav on je bil tisti, ki je Dinamo z odličnimi obrambami pred letom spravil v elitno evropsko nogometno ligo. ''Sveti Ivan'' je vzdevek, ki so mu ga po vzoru mnogo bolj znanega Španca Ikerja Casillasa takrat nadeli pristaši Zagrebčanov. Kljub temu, glede na formo, ki jo kaže v zadnjem času, pa tudi zaradi izkušenj, prednost dajemo vratarju, ki brani za Maribor. Rezervni opciji Maribora sta Marko Pridigar in Matej Radan, pri Dinamu ti vlogi pripadata Filipu Lončariću in Romeu Mitroviću.

Obramba: Maribor 0 : Dinamo 1

Na levem boku pri Zagrebčanih naj bi v sredo igral 23-letni Josip Pivarić, ki je v zadnjem času nekoliko presenetljivo iz enajsterice izrinil v minuli sezoni zelo dobrega Argentinca Luisa Ibaneza. Pri Mariboru ta vloga pripada mlademu Dejanu Trajkovskemu. Recimo, da gre za nogometaša, ki sta trenutno na podobni ravni. S tem, da je Mariborčan, ki je priložnost v zadnjem času dobil predvsem zaradi poškodbe Mitja Vilerja, tri leta mlajši in obeta veliko. Na desnem boku pri vijoličastih operira izkušeni Aleš Mejač, pred leti tudi že reprezentant, ki v Ljudskem vrtu igra že dolgo časa, a so ga v napredku zavrle poškodbe. Pri Dinamu je na desni strani zadnje vrste Domagoj Vida. Nogometaš, ki je za hrvaško igral tudi na letošnjem evropskem prvenstvu, pri 23 letih pa ima izkušnje tudi z igranjem v nemški ligi. Bil je član Bayerja Leverkusna. Razumljivo, prednost je na strani slednjega. V osrčju obrambe Arghus in Aleksander Rajčević proti Portugalcu Tonelu in izkušenemu dolgoletnemu reprezentantu Josipu Šimuniću. V zadnjem letu je slednji igral zelo malo, zato je njegova forma vprašljiva. Pa vseeno, tu dileme ni. Zagrebčani imajo boljšo zadnjo vrsto. Na klopi je razlika še bolj očitna. Jovan Vidović in Nejc Potokar proti Šimetu Vrsaljku, ki je pri 20 letih celo najdražji nogometaš Dinama, za katerega so se pred časom že zanimali nekateri evropski velikanu, in Argentincu Luisu Ibanezu, po mnenju mnogih najboljšemu posamezniku Zagrebčanov v minuli sezoni.

Sredina: Maribor 0 : Dinamo 1

Tudi tukaj je Dinamo, vsaj na papirju, boljši. Dinamov Brazilec Sammir je igralec, ki bi lahko, če bi živel bolj športno in bil motiviran vselej, ne la le ''trikrat'' na leto, verjetno igral tudi v kakšnem izmed boljših evropskih klubov. Problem za Maribor je v tem, da v naslednjem tednu utegne biti zelo motiviran. Milan Badelj, kapetan kluba, ki bo po tekmah z Mariborom odšel v nemški HSV, je verjetno najboljši posameznik Dinama. Nogometaš, pred katerim je morda še bleščeča kariera. Če bi bil malce hitrejši, bi si to upali trditi, tako pa bo odgovor na to vprašanje dala prihodnost. Jerko Leko, ki bo kapetan po odhodu Badelja, je dolgoletni nekdanji hrvaški reprezentant z leti in leti izkušenj z igranjem v tujini. Potem je tu od tistih, ki naj bi v sredo zvečer zaigrali od prve minute, še mladi hrvaški reprezentant Arjen Ademi, ki obeta zelo veliko. Na klopi pa nekdanji hrvaški reprezentant Nikola Pokrivač, Ivan Tomečak, ki je obetal veliko, pa trenutno kaže bolj malo, in predvsem Mateo Kovačić, ki je star vsega 18 let, pa že kar nekaj časa igra za člansko moštvo, zabil je gol v ligi prvakov, po novem pa je tudi hrvaški reprezentant. Eden izmed večjih draguljev evropskega nogometa, zagotovo. Pri Mariboru glavne vloge pripadajo Alešu Mertlju, ki je ključen mož slovenskega prvaka na sredini igrišča, Dejanu Mezgi, ki je droben, a še kako kakovosten nogometaš, Goranu Cvijanoviću, ki že nekaj časa kaže reprezentančno formo, za katero pa se selektor vsaj za zdaj še ne zmeni, in Agimu Ibraimiju, virtuozu, ki s svojo levico lahko prebije skorajda vsako obrambo. Na klopi na priložnost čakajo Željko Filipovič, Martin Milec, Matic Črnic … Dinamo je na sredini igrišča po imenih boljši.

Napad: Maribor 0,5 : Dinamo 0;5

Marcos Tavares je kapetan in zaščitni znak Maribora. Ne preveč hiter nogometaš, ki pa je v nasprotnikovem kazenskem prostoru zelo iznajdljiv. Tehnično dobro podkovan, nemalokrat strelec predvsem v Evropi. Robert Berić ima že kar nekaj izkušenj kljub mladosti, a na pravo potrditev njegovega talenta še čakamo. Zagotovo pa lahko, če igra najbolje kot zna, nasprotniku zabije tudi več golov. Po odhodih Etiena Velikonje in Daliborja Volaša je Maribor prav v napadu najbolj oslabljen. Rezervni opciji sta srbski napadalec Nikola Komazec, ki se mora v Ljudskem vrtu še dokazati, in mladi Alen Ploj. Pri Dinamu za gole skrbijo črnogorski reprezentant Fatos Bequiraj, ki je bil v minuli sezoni najboljši strelec hrvaške lige, a bo tokrat bojda začel na klopi, Ante Rukavina, nekdanji veliki up hrvaškega nogometa, ki je nekaj časa mreže tresel tudi za grški Panathinaikos, in po novem Duje Čop. Nekdanji strelec splitskega Hajduka, ki je pred sezono nekoliko presenetljivo prestopil v Dinamo. In se tam tudi presenetljivo dobro znašel. Celo tako zelo, da naj bi od prve minute zaigral tudi v sredo zvečer. V napadu lahko trener hrvaškega prvaka računa še na velikega upa Dina Špeharja, ki je trenutno močno oddaljen od članske ekipe, razmeroma neznanega Ivana Peka, in Ivana Krstanovića, visokoraslega atipičnega golgeterja, ki pa je trenutno poškodovan. Napad ni najboljša stran pri obeh ekipah. Ocena? Izenačeno.

Ne spreglejte