Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 12. 2008,
11.03

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 23. 12. 2008, 11.03

8 let, 5 mesecev

Če se dan pozna po jutru ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V zadnjih petih sezonah 1. SNL se ekipam, ki so iz druge lige napredovale v višji razred, z izjemo lendavske Nafte ni pisalo nič dobrega. Kakšna bo usoda nogometašev velenjskega Rudarja?

Jesenski del PrveLige Telekom Slovenije je razodel trenutna klubska razmerja moči na slovenskem nogometnem prostoru. Če bi nadaljevanje v letu 2009 ponudilo podoben razplet, bi si Rudar brez težav zagotovil prvoligaški obstanek, kar bi po nekaj letih predstavljalo svojevrstno novost.

V zadnjih petih sezonah so namreč klubi, ki so si z dobrimi nastopi v drugi ligi priigrali nastop med elitno druščino, z izjemo Nafte redno že po ''krstni'' sezoni zapustili najvišjo raven klubskega nogometa ali pa se krčevito borili za obstanek vse do zadnjega kroga oziroma dodatnih kvalifikacij.

Livar prepričljivo zadnji

Sprehod po končanih jesenskih delih v bližnji preteklosti je več kot zgovoren. V sezoni 2007/08 je novinec v prvoligaški druščini - Livar iz Ivančne Gorice - že po prvem delu PrveLige Telekom Slovenije zaostajal devet točk, na koncu pa se je njegov zaostanek za najbližjim sosedom še povečal. V sezoni 2006/07 so si ''ježki'', ki so se sredi jesenskega dela iz skromnega Factorja preimenovali v ambiciozni Interblock, po jesenskem delu delili zadnje mesto z Belo krajino in za osmouvrščenimi Koprčani ter Celjani zaostajali pet točk, po krčevitem boju s Črnomaljci in neverjetnem preobratu (Ljubljančani so v končnici nadoknadili zaostanek sedmih točk) pa so si vendarle priigrali dodatne kvalifikacije, kjer so odpravili Bonifiko. V sezoni 2005/06 so bili v vlogi ''novincev'' prav Velenjčani, ki so hitro izgubili korak s tekmeci in si do konca jesenskega dela priigrali že dvanajst točk zaostanka (vsega skupaj so jih v 17 krogih zbrali le šest) ter se kasneje ekspresno vrnili v drugo ligo, veliko bolje pa so se odrezali nogometaši Nafte (napredovali so kot drugouvrščeni drugoligaški klub) in v prvi prvoligaški sezoni po dvanajstih sušnih letih po jesenskem delu osvojili tretje, na koncu pa sedmo mesto.

Hitro slovo Zagorja, Ptujčani stežka do obstanka

Jesenski del v sezoni 2004/05 je pozdravil dva novinca. Bela krajina je v konkurenci dvanajstih prvoligaških klubov zasedla deseto mesto (in ga obdržala do konca ter za dve točki prehitela Koprčane), na zadnjem mestu pa je ''prezimil'' nogometni klub iz Zagorja, ki je kasneje tudi zapustil druščino najboljših. Še sezono poprej (2003/04) so se prvič v elitnem klubskem razredu znašli Ptujčani in jesenski del končali na zadnjem, dvanajstem mestu, medtem ko so Domžalčani osvojili deveto mesto.

Bodoči dvakratni zaporedni državni prvaki, ki so se po letu dni drugoligaškega staža hitro vrnili med prvoligaše, so sezono končali na sedmem mestu, Ptujčani pa so vendarle prehiteli Dravograd in si priigrali dodatne kvalifikacije, v katerih so po zaslugi večjega števila doseženih zadetkov v gosteh (bilo je 0:0 in 1:1) izločili Belo krajino.

Sodeč po krajšem sprehodu čez statistične podatke so si Velenjčani pod taktirko Marijana Pušnika v vlogi novincev zagotovili daleč najboljše izhodišče v obdobju zadnjih petih let. Resda bodo v spomladanski del vstopili brez najboljšega strelca jesenskega dela Edina Junuzovića, vseeno pa bodo imeli zaliho šestih oziroma sedmih točk pred zadnjimi tremi uvrščenimi prvoligaškimi klubi in visoko stopnjo samozavesti, saj so v jesenskem delu dokazali, da se lahko več kot enakovredno kosajo z najboljšimi. Bo neslaven niz ''novincev'' po koncu sezone 2008/09 torej prekinjen?

Ne spreglejte