Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
1. 2. 2011,
13.50

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 13.50

8 let, 3 mesece

Angleška moč: Džeko nakazal, Torres potrdil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaključil se je zimski prestopni rok. Za razliko od lanskoletnega je postregel z odmevnimi prestopi, nekateri so dosegli vrtoglave številke. Prvi zvezdnik borze je postal Španec Fernando Torres.

Angleška premierliga je v zadnjih letih izgubljala prevlado na evropskem nogometnem zemljevidu. Španija je na krilih nezadržne in všečne Barcelone, ki je postala trn v peti tudi bogatim Realovim razvadam, povzdignila ''primero'' na vrh. V njej igrajo največji asi, vsi finalisti ožjega izbora za najboljšega igralca leta, nedotakljivemu trojčku Barcelone pa lahko mirne volje dodamo še madridski magnet v podobi Cristiana Ronalda. Kot da bi to zadoščalo, da je bil Pirenejski polotok v zimskem prestopnem roku, vsaj kar se tiče največjih klubov, bolj zadržan, veliko več podjetnosti pa so pokazali angleški klubi, sploh tisti, ki jim ne gre najbolje. Navijači zahtevajo več. Tega se v popolnosti zavedajo vodstva Chelseaja, Manchester Cityja in predvsem Liverpoola. Zato je tudi prišlo do največjih prestopov v januarskem roku, ki so potrdili tezo, da lahko v obdobju navidezne recesije najbolj globoko v klubsko denarnico sežejo lastniki angleških klubov. Praviloma prihajajo od drugod, kar se je v primeru omenjene trojice (ruski, arabski in ameriški kapital) tudi uresničilo.

Torres v ligi prvakov

Da bo na Otoku še zanimivo, so nakazali že uvodni dnevi prestopnega roka. Manchester City, že tako poln zvezdnikov v konici napada, je poslal nemoralno sporočilo Wolfsburgu. Za odkrito napoved boja za prvo mesto je želel prvega strelca Edina Džeka. In ga tudi dobil.

Zaradi prihoda nogometnega ponosa Bosne in Hercegovine sta se proti izhodnim vratom napotila ''odvečna'' stanovska kolega Emmanuel Adebayor (sprejel ga je Real Madrid, ki je mrzlično iskal novega napadalca ter podobno kot Tottenham naletel na ''košarico'' pri Athleticu zaradi Fernanda Llorenteja) in Roque Santa Cruz, kar nazorno priča o veličini in zaupanju v kakovost Džeka. V rezultatskih škripcih se je znašel tudi Chelsea, ki je ubral zanimivo potezo. Zadetkov je primanjkovalo, s prihodom Fernanda Torresa, ki se je na Anfieldu izgubljal v breznu poškodb in povprečnosti, pa se je ponudila še priložnost, da lahko brani barve ''modrih'' v nadaljevanju lige prvakov. Za razliko od Brazilca Davida Luiza (donedavno branilec Benfice), ki bo moral soigralce v LP bodriti s tribun.

Prevetritev Liverpoola

Prestop v vrednosti nekaj čez 58 milijonov evrov je šesti največji vseh časov. Liverpool je z njim dobro napolnil mošnjiček, a ga hrabro razvezal in vložil v prihod dveh napadalcev.

Že dokazanega urugvajskega asa Luisa Suareza ter vzhajajočo angleško zvezdo, obetavnega Andyja Carrolla, ki je pri Newcastlu plenil pozornost z zadetki, a tudi nešportnim vedenjem izven igrišč. ''Kralj'' Kenny Dalglish se je torej odločil za temeljito prevetritev, kar njegovi predhodniki niso znali (smeli) izpeljati v popolnosti. Vodilni dvojec Manchester United – Arsenal ni pretirano spreminjal obličja. Glede na zadovoljivo formo in široko klop kar pričakovano. Podobno taktiko so ubrali še nekateri klubi, ki so lahko ponosni na uvrstitev ter sposobnost kadra. Denimo Barcelona (če odštejemo Ibrahima Afellaya, ki je prispel v Katalonijo še v letu 2010) in Borrusia Dortmund, pa tudi Bayern München.

Ronaldinho v Braziliji

Prestopni rok je poskrbel za nekaj nepozabnih trenutkov. Ronaldinho si želi po desetletju na evropskih zelenicah povrniti nekdanji lesk v domovini Braziliji, kjer je strl srca privržencev Gremia, hkrati pa prerasel v novo božanstvo Flamenga. Želja, da bi oblekel državni dres na ''domačem'' SP 2014, je močna.

Pri vodilnem Milanu je hitro padel v pozabo, za novo navdušenje je poskrbel prihod Antonia Cassana, čeprav del navijačev svari, da lahko ''poredni deček'' iz Barija sproži nemir v slačilnici. Tudi mestni tekmec Inter je oslabil Sampdorio. Prihod Giampaola Pazzinija se je že pokazal za zadetek v polno, kar lahko potrdijo tudi štirje Slovenci pri Palermu. Nekdanjo slavo brezglavo išče Juventus. V zadnjem trenutku je sklenil sodelovanje z Alessandrom Matrijem, ki ima izkušnje z doseganjem zadetkov v Serie A, krizo ''stare dame'' pa je sklenil reševati tudi Andrea Barzagli.

Birsa in Matavž poleti?

Le malo pa je manjkalo, da bi v Italiji končala tudi dva slovenska reprezentanta, nekdanji ''vrtnici'' iz Nove Gorice. Valter Birsa je bil le milimetre oddaljen od prestopa v Genoo, Tim Matavž pa se je že spogledoval z nadaljevanjem kariere pri Napoliju.

Oba bi lahko na ''škornju'' končala poleti, sploh Birsa, ki se mu izteče pogodba z Auxerrom. Takrat velja pričakovati tudi lov na usluge Josipa Iličića, ki bi lahko postregel z novim absolutnim rekordom kar se tiče odškodninskih zneskov za slovenske nogometaše. Za sedaj drži rekord Zlatko Zahovič (13,5 milijonov evrov), med kandidati bi se lahko znašel tudi Samir Handanovič. Če gre soditi dan po jutru, bo poletni prestopni rok zelo dinamičen. Se bodo na naslovnicah znašli tudi Slovenci?

Ne spreglejte