Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 5. 2017,
14.01

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Naj planinska koča Planinska zveza Slovenije hribi pohodništvo Planinski dom na Gospincu

Ponedeljek, 1. 5. 2017, 14.01

5 let, 10 mesecev

Naj planinska koča

Planinski dom na Gospincu (1491 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Predstavljamo Planinski dom na Gospincu, ki je eden od kandidatov za naj planinsko kočo na Siol.net.

Dom stoji ob robu planote na južnem pobočju Krvavca, tik nad gozdno mejo, kjer je v bližini zgornja postaja gondolske žičnice Krvavec; ta planota se imenuje Gospinc. Prvi planinski dom na Krvavcu je tam, kjer je zdaj gostinski objekt Dom na Krvavcu, zgradilo SPD in ga odprlo 6. septembra 1925. Od leta 1945 naprej ga je upravljalo PD Kranj, ki ga je leta 1958 razširilo in posodobilo.

Po razvoju Krvavca v zimski turistični center je dom prevzelo Planinsko-gostinsko podjetje Kranj, PD Kranj pa je leta 1977 povečalo in preuredilo leta 1959 zgrajeno planinsko zavetišče na Gospincu. Povečani in preurejeni, pravzaprav na novo zgrajeni dom so slovesno odprli 26. novembra 1977. V letu 1999 so dom temeljito prenovili in priključili na centralno čistilno napravo na Krvavcu.

Planinski dom na Gospincu | Foto:

Razgled

Z jase nad domom je lep razgled. Na severovzhodu se nad domom dviga Krvavec, za njim je Veliki Zvoh; proti vzhodu se najprej širijo gozdna pobočja proti Kamniški Bistrici, naprej pa vidimo obsežno planoto Velike planine; pogled proti jugu seže prek Ljubljanske kotline z Ljubljano, Polhograjskega in Idrijskega hribovja ter hribovja na Notranjskem do Trnovskega gozda, Nanosa, Javornikov, Snežnika in Učke, v ospredju pa je obširna gorenjska ravnina s Kranjem; od jugozahoda do severozahoda se zvrstijo Škofjeloško pogorje z Lubnikom in Blegošem, Porezen, Ratitovec, Spodnje Bohinjske gore, Jelovica, Julijske Alpe s Triglavom ter zahodni del Karavank, pred njimi je v bližini Storžič; na severu sta Kočna in Grintovec, zadaj pa štrli vrh Obirja.

Ne spreglejte