Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 11. 2012,
16.21

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 2. 11. 2012, 16.21

5 let, 6 mesecev

Proti "muskelfibru" ne pomaga nobena masaža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Vsak pozna "muskelfiber". Gre za bolečino v mišicah, ki se običajno pojavi kakšen dan po intenzivnejši telesni aktivnosti. Pri nas se uporablja izraz mišični maček.

Skoraj ni človeka, ki ni doživel bolečine po hudem telesnem naporu. Velikokrat se zgodi, da pretiravamo z izvajanjem katere športne dejavnosti. Smo v formi, imamo zagon, dobro se počutimo in niti ne slutimo, da smo glede na našo telesno pripravljenost predaleč. Naslednji dan nas opozori telo z mišičnim mačkom ali "muskelfibrom". Do tega velikokrat pride tudi, ko sicer v dobri kondiciji, a se po dolgem času lotimo nove aktivnosti. Marsikateri maratonec je bil verjetno presenečen nad bolečinami v nogah dan za tem, ko je prvič v sezoni stopil na smuči.

Mišični maček, "muskelfiber" ali zakasnela mišična bolečina (angleško Delayed onset of Muscle Soreness) se menda ne pojavi zaradi prekomerne zakisanosti z mlečno kislino v mišicah, kot je dolgo veljalo. Po novejši teoriji so vzrok mikropoškodbe v celicah, katerim sledi vnetje. Zato se bolečina pojavi šele dan po vadbi, vrhunec pa doseže še kakšen dan pozneje. Kakorkoli, mišični maček ali 'muskelfiber' navadno ni nevaren, zaradi njega pa nam ni treba prekiniti z vadbo.

"Če je 'muskelfiber' tak, kot ga poznamo, traja tri dni. Da je prišlo do njega, smo trenirali bolj intenzivno, kot smo sposobni, a v tem primeru bolečina izgine. Treba bo vzdržati, potrpeti. Če bolečina ni prehuda, lahko nadaljujemo z vadbo. Kar zadeva fizioterapijo, se ne dan storiti ničesar. Proti 'muskelfibru' ne bo pomagala nobena masaža," je pojasnil fizioterapevt Nace Gartner.

Seveda pa ni nujno, da gre v našem primeru zgolj za mišični maček. Vzrok za bolečino je lahko resnejši. "Dobro je, da čutimo mišice. To je dokaz, da smo nekaj naredili. Lahko pa je bolečina hujša in ne pojenja. Če pa tudi po 14 dneh še vedno traja, potem nekaj ni v redu. V tem primeru bo treba poiskati zdravniško pomoč, da se ugotovi, če ne gre morda za poškodbo mišice," je dejal nekdanji fizioterapevt slovenskih olimpijcev. Gartner dodaja, da je pri prehudem mišičnem mačku treba počivati. Ko je mišica zelo boleča, je manj funkcionalna, takrat pa je večja tudi možnost za poškodbo.

Ne spreglejte