Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 1. 2012,
10.16

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 3. 1. 2012, 10.16

5 let, 6 mesecev

Kaj zaužiti pred športno aktivnostjo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Kako učinkovit je trening, je odvisno tudi od prehrane, ki ji mnogi rekreativci namenjajo premalo pozornosti. Poglejmo osnovna pravila kaj, kdaj in koliko pojesti?

V nadaljevanju preberite razmišljanje osebnega trenerja Gašperja Predaniča o tem, kakšna naj bo prehrana rekreativcev.

Preden preidem na osnove prehranjevanja, priporočam, da naredite slikovni test, predvsem tisti, ki ne živite zdravo in vselej iščete takšne in drugačne kratkoročne rešitve, ki vam bodo pomagale, da se boste tu pa tam počutili malo bolje. Svetujem, da test naredite zvečer. Vzemite pisalo, list papirja in na sredino narišite veliko prazno skledo. Nato pa vanjo "zmečite" (narišite) vse, kar ste v tistem dnevu pojedli, popili in tudi pokadili. Ko končate z risanjem, poglejte sliko in se vprašajte:

- ali se lahko ob taki vrsti hrane res dobro počutim? - Koliko energije dnevno moje telo porablja za presnovo? - Kaj se bo zgodilo, če takšno vrsto hrane uživam še naslednji 5, 10 let? - Ali mi takšna vrsta hrane resnično omogoča, da z lahkoto opravim športno aktivnost? - Kateri vrsti hrane bi se najlaže odpovedal in jo zamenjal s katero bolj zdravo obliko?

Telo dnevno potrebuje kakovostno obliko energije. V ospredju je pomembna energija za vse, ne le s športno povezanimi aktivnostmi (delo v pisarni, terenu, službi, doma, kuhanje, likanje, pranje itd.). Šele nato pride na vrsto energija, potrebna za ukvarjanje s športom. Da bi obrazložil, kakšna in katera vrsta hrane je primerna za čas pred aktivnostjo, bi porabil preveč napisanih besed, vi pa bi verjetno že prej nehali brati. Pa vseeno. V prvi vrsti so pomembni kakovostni viri ogljikovih hidratov. Obrok pred aktivnostjo naj bo lahko prebavljiv, čim manj predelan, s čim manj viri slabih maščob. Riž, polnozrnate testenine, rženi izdelki, prosena kaša, polnozrnati kosmiči ipd. spadajo med tiste prijazne oblike. Takšno vrsto obroka zaužijte vsaj dve uri pred začetkom aktivnosti. Zraven naštetih virov ogljikovih hidratov zaužijte nekaj malega beljakovin. Vem, da bo kar nekaj takšnih, ki bodo rekli, da se ogljikovi hidrati in beljakovine ne smejo uživati skupaj. Delno se strinjam z njimi. To pa zato, ker je vsako telo drugačno in potrebuje sebi primerno obliko hrane. Meni takšna vrsta obroka ne škodi in mi pomaga, da lahko kljubujem vsem fizičnim kot psihičnim naporom. Zato je pomembno, da se vsak nauči poslušati svoje telo ter da sledi ravnovesju celotnega sistema.

Ne preveč – ne premalo! Na kratko še, kaj pa obrok takoj pred vadbo? Kot primerne so se izkazale banane, suho sadje ter razne energijske ploščice. Na trgu je veliko primernih energijskih ploščic, nekatere med njimi pa so že narejene iz čisto naravnih sestavin. Zato izberite sebi primerno ter tisto, s katero boste telesu dovajali vso potrebno energijo za čas ukvarjanja z aktivnostmi. Bolje je, da ste na vsaki dve uri malo lačni in da z zaužitimi obroki stalno dovajate gorivo v telo, saj se ob takšnem načinu postopoma začnejo dogajati spremembe, kot so boljše počutje, več energije, izguba odvečne telesne teže, poskrbimo za kakovostnejše zdravje … Mar si tega ne želimo vsi?

Ne spreglejte