Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 8. 2015,
23.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zoran Dragić Miami Heat Boston Celtics

Ponedeljek, 10. 8. 2015, 23.15

8 let

Zorana Dragića odpustili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri NBA-moštvu Boston Celtics so odpustili slovenskega reprezentanta Zorana Dragića. Ali ga bo vzelo katero drugo moštvo ali se obeta povratek v Evropo?

Pestro poletje za Zorana Dragića se nadaljuje. Naprej ga je Miami konec julija v menjavi poslal v Boston in s tem privarčeval kar nekaj dolarjev, ki bi jih moral sicer plačati zaradi preseženega luksuznega davka, zdaj pa je mlajši od bratov Dragić postal prosti igralec, saj so iz Bostona sporočili, da so 26-letnega branilca odpustili.

Na to možnost so podrobni spremljevalci severnoameriške lige opozarjali že ob menjavi, zdaj pa je dobila tudi uradno potrditev.

Pri Bostonu so nekaj časa iskali morebitni klub, s katerim bi lahko zamenjali Zorana, vendar snubcev ni bilo, zato so se odločili in odpustili slovenskega košarkarja. Na svojem seznamu so imeli z uradno pogodbo 17 košarkarjev, kar pomeni, da sta bila dva košarkarja preveč, saj imajo lahko ekipe lige NBA v sezoni pod svojim okriljem 15 igralcev.

Kaj čaka Zorana Dragića?

Pred Zoranom je zdaj dvodnevno oziroma 48-urno čakanje, ali bo katero od moštev prevzelo njegovo 1,7 milijona dolarjev vredno pogodbo za prihodnjo sezono. Preostala moštva lahko v tem obdobju ponudijo minimalen znesek, razliko do dogovorjene pogodbe pa bo moral kriti Boston, ki je v menjavi za Dragića od Miamija dobil tudi znesek vse pogodbe, saj je bil ta strošek za Vročico še vedno nižji od luksuznega davka.

Če se mlajši Dragić v 48 urah ne dogovori z nobenim drugim klubom, mu mora Boston izplačati vso pogodbo, slovenski reprezentant pa se lahko prosto pogaja za novo pogodbo, tako v ligi NBA kot tudi zunaj nje.

Tudi če bo Dragić postal prosti igralec, to naj ne bi pomenilo težave za reprezentanco. Iz slovenske reprezentance so že ob menjavi sporočili, da ta zgodba ne bi smela vplivati na njegovo igranje na letošnjem EuroBasketu, hkrati pa je še vedno zdravstveno zavarovan, kar zadeva ligo NBA, saj so to na Košarkarski zvezi Slovenije morali urediti že prej.

Želja je NBA ...

Mlajši od bratov Dragić nenehno poudarja, da bi kariero rad nadaljeval onstran luže. V ZDA igrajo takšno košarko, ki mu ustreza. Najbolj se namreč znajde v hitri igri, vendar je v zadnjem letu dni spoznal, kaj pomeni posel v ligi NBA.

Ne glede na to, da je bil morda boljši od katerega od svojih soigralcev, skoraj ni dočakal prave priložnosti. Oteževalna okoliščina je bila, da je bil novinec. Prepričal se je lahko, da je pogodba v najmočnejši ligi na svetu merodajna pri odmerjanju minut.

Če se bo odločil za povratek, se bodo grebli zanj

Ena od možnosti je, da bi se Zoran vrnil v Evropo. Pred odhodom v ZDA je postajal ključni mož Unicaje iz Malage, ki je imela s slovenskim reprezentantom velike načrte v sezoni 2014/15, v kateri je večina pričakovala dokončno Zoranovo eksplozijo pod evropskimi koši. A je zaradi želje po stiku z ligo NBA odšel in celo ob pomoči brata Gorana Dragića plačal klubu iz Andaluzije dobrih 300 tisoč evrov odškodnine, razliko do 750 tisoč pa so krili pri Phoenix Suns. Zadnje leto pri španskem klubu je imel v domačem prvenstvu statistiko 10,3 točke, 2,8 skoka in 1,1 podaje v vsega 18 minutah igre, podobne številke pa so bile v elitni evroligi.

V ZDA so se že začele pojavljati govorice, da naj bi Zoran začel razmišljati o vrnitvi na staro celino, kjer bi dobil prepotrebne minute za igranje. Težko je verjeti, da bi se v tem trenutku s katero od NBA-ekip dogovoril, da bi mu dodelila pomembnejšo vlogo pod svojim okriljem. Zlasti, ker so se mu odrekli pri Miamiju in zdaj še pri Bostonu …

Ni pa nobene bojazni, da se v Evropi zanj ne bi stepli največji klubi, saj vsi cenijo njegovo kakovost. Verjetno že zdaj razmišljajo, kako bi ga pripeljali v svoje vrste. Kam se bo torej obrnil, bo pokazal čas ...

Ne spreglejte