Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
21. 4. 2016,
14.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Miami Heat Goran Dragić Goran Dragić NBA Hassan Whiteside Kevin Durant

Četrtek, 21. 4. 2016, 14.38

6 let, 7 mesecev

Soigralec Gorana Dragića bo po drugačni poti iskal visoko pogodbo

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Hassan Whiteside | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Miami Heatu je sredi lanske sezone s podpisom dvoletne minimalne pogodbe s Hassanom Whitesedom uspela poteza leta, saj se je center razvil v enega najbolj vročih košarkarjev, ki bodo poleti iskali novo (bogatejšo) pogodbo.

Novembra 2014 je Miami, še pred menjavo, v kateri je dobil najboljšega slovenskega košarkarja Gorana Dragića, podpisal dvoletno pogodbo s takrat ne preveč znanim centrom Hassanom Whitesidom v vrednosti 1,8 milijona dolarjev (1,6 milijona evrov).

 

Danes 26-letni košarkar pred tem ni imel bogate zgodovine. Pri Sacramentu, ki ga je leta 2010 izbral na NBA-naboru, je v dveh sezonah dobil priložnost le na 19 tekmah, pozneje pa pri Memphisu sploh ni odigral tekme v ligi NBA.

 

Nato je njegova pot zašla na nevarne tirnice, s katerih se je težko vrniti v najmočnejšo ligo na svetu. Zaigral je za dva libanonska in kitajska kluba, novembra 2014 pa je po dveh letih premora dočakal drugo veliko priložnost v ligi NBA, ki se je izkazala za zadetek v polno – podpisal je z Miami Heat.

 

K Vročici se je preselil tri mesece pred prihodom slovenskega košarkarja Gorana Dragića (levo). | Foto: Guliverimage/Getty Images K Vročici se je preselil tri mesece pred prihodom slovenskega košarkarja Gorana Dragića (levo). Foto: Guliverimage/Getty Images

 

Lani presenetil, letos še boljši

Že v lanski sezoni je nato na 48 tekmah dokazal, da je alfi in omegi Vročice Patu Rileyju uspela poteza leta, v letošnji sezoni pa je stopil še korak naprej in ob najboljših številkah v ligi NBA postal tretji najboljši obrambni igralec lige ter s 3,7 blokade na tekmi najboljši bloker lige.

 

Miami se je tudi z njegovo pomočjo po enoletnem premoru vrnil v končnico lige NBA, kjer je na pol poti v konferenčni polfinale.

 

Na svojih prvih dveh tekmah v končnici je Whiteside s povprečjem 19 točk tretji strelec Vročice, iz igre pa je do zdaj zgrešil le dva meta, ob tem pa je dodal po 12 skokov na tekmo.

 

"Odpustili so me dvakrat, trikrat. Mogoče celo štirikrat ali petkrat. V glavnem, velikokrat. Direktorji klubov so mi dejali, da nikoli ne bom igral v ligi NBA. Zdaj si želim le dominirati," je odločen, da bo nekdanjim klubom, ki niso verjeli vanj, dokazal, koliko je vreden.

 

Številke Hassana Whitesida v letošnji sezoni (redni del)

73 tekem
14,2 točke na tekmo
11,8 skoka na tekmo
3,7 blokade na tekmo
60,6 odstotni met iz igre

Bo v prihodnji sezoni še nosil dres Miami Heat? | Foto: Guliverimage/Getty Images Bo v prihodnji sezoni še nosil dres Miami Heat? Foto: Guliverimage/Getty Images

 

Prehitel tudi Alonza Mourninga

V North Carolini rojeni košarkar je se vpisal tudi v zgodovino Miami Heat po najmanjšem številu tekem, ki jih je potreboval za 300 blokad.

Pred tem je bil ta rekord v rokah legendarnega centra Vročice Alonza Mourninga, ki je potreboval 108 tekem, Whiteside pa je mejnik dosegel na 94 odigranih tekmah za Miami.

Poletje nova prelomnica

Whitede bo poleti v sezoni in pol iz popolnega anonimneža postal eden najbolj zaželenih prostih igralcev, Rileya in Miami pa čaka težka naloga, če ga želijo zadržati.

 

Trenutno Whiteside ni niti med 400 najbolje plačanimi košarkarji v ligi NBA in šele 11. najbolje plačani igralec pri Miamiju.

 

"Želim si ostati pri Miamiju," pravi Whiteside, ki bi kariero najraje nadaljeval pri moštvu, kjer je končno dočakal svoj veliki trenutek v ligi NBA, vendar bo poletje zelo razburljivo.

 

 

Bo dovolj prostora za vse?

Med prostimi igralci bo tudi zvezdnik Oklahome Kevin Durant, ki je velika želja Miamija in še številnih klubov, vprašanje pa je, kako bo Miami našel dovolj sredstev za oba košarkarja, ob tem pa morajo podaljšati pogodbo še z legendo kluba Dwyanom Wadom.

 

Za prihodnjo sezono imajo pogodbo z Vročico poleg novinca Justisa Winslowa sklenjeno še Dragić, Josh McRoberts in Chris Bosh, ki je že drugo sezono zapored zaradi krvnih strdkov končal predčasno, v prihodnji pa bo zaslužil 23,7 milijona dolarjev (21 milijonov evrov).

Ne spreglejte