Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
17. 2. 2019,
17.19

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Sixt Primorska Hopsi Pokal spar pokal Slovenije Marjan Čakarun Jurica Golemac

Nedelja, 17. 2. 2019, 17.19

5 let, 2 meseca

Sixt Primorska drugič zapored do naslova pokalnega prvaka

Primorska stopila v družbo Olimpije in Krke

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Sixt Primorska Hopsi | Košarkarji Primorske so v drugem polčasu vse postavili na svoje mesto. | Foto Vid Ponikvar

Košarkarji Primorske so v drugem polčasu vse postavili na svoje mesto.

Foto: Vid Ponikvar

V vsej zgodovini Slovenije je po novem trem ekipam uspelo ubraniti naslov pokalnega prvaka. Sixt Primorska se je v prvem polčasu še mučila s Hopsi, nato pa je četa Jurice Golemca zagospodarila na domačem parketu in z 91:72 premagala žilavo štajersko zasedbo.

Po vodstvu z 2:0 so vajeti v svoje roke prevzeli košarkarji Hopsov, ki so v prvi četrtini dosegli kar 25 točk. Vodili so že z 21:13, a so domači počasi začeli loviti priključek. Luka Vončina je bil tisti, ki je na začetku druge četrtine povlekel voz gostiteljev in jih s šestimi točkami hitro vrnil v igro za drugo pokalno lovoriko.

Sicer pa sta bila kot dan prej razpoložena visoka Marjan Čakarun in Marko Jagodić Kuridža, ki sta v prvem polčasu prispevala 21 točk.

Sixt Primorska
Sportal Sixt Primorska zlahka do druge pokalne lovorike v nizu

Žilavi Hopsi zdržali en polčas

Zanimiv podatek, ob katerem je trener favorizirane ekipe Jurica Golemac zagotovo zastrigel z ušesi, so bile izgubljene žoge. Primorci so jih proti Olimpiji na vsej tekmi izgubili le šest, ob polčasu pa že deset. Nervoza je bila prisotna pri njegovih košarkarjih, medtem ko so bili Hopsi povsem sproščeni. Zlasti Tjaž Rotar, ki je dobro polnil koš tekmeca in bil po prvih dvajsetih minutah pri 13 točkah, od tega je zadel dve trojki.

Hopsi so grizli in bili v prvem polčasu konkurenčni favoriziranim Primorcem. | Foto: Vid Ponikvar Hopsi so grizli in bili v prvem polčasu konkurenčni favoriziranim Primorcem. Foto: Vid Ponikvar

Primorci so sploh prvo zadeli za 39:40, ko je bil uspešen organizator igre Corin Darius Henry, drugo pa povsem ob zaključku prvega polčasa, ko je z zvokom sirene zadel novo Žan Mark Šiško in po dolgem času popeljal svojo ekipo do vodstva (42:40). S tem pa dal veter v jadra svoje ekipe. 

Sixt Primorska Petrol Olimpija pokal Spar
Sportal Primorci spet dali lekcijo, trener Olimpije prevzel odgovornost nase

Kot lani ključna tretja četrtina

Golemac je v slačilnici znal pravilno dvigniti svoje košarkarje, ki so po vnovičnem prihodu na parket Arene Bonifika zaigrali povsem drugače. Pospešili so tempo igre, v obrambi grizli in v hipu postavili stvari na svoje mesto. Nekako podobno kot pred letom dni, ko so v finalu proti Šenčurju glavnino dela opravili v tretji četrtini. Takrat so jo dobili z 28:14, proti Hopsom pa s 24:10.

"Dejal sem jim, naj se umirijo. Začeli smo v krču. Grešili smo proste mete, odprte mete, odpadle žoge so padle v njihove roke. Dejal sem jim, da morajo igrati našo igro, bolj čvrsto in kakovost bo prišla do izraza," so bila navodila Golemca ob polčasu.

Jurica Golemac je bil zadovoljen s prikazanim v drugem polčasu, v katerem je Primorska naredila ključno delo pri pohodu do naslova pokalnega prvaka. | Foto: Vid Ponikvar Jurica Golemac je bil zadovoljen s prikazanim v drugem polčasu, v katerem je Primorska naredila ključno delo pri pohodu do naslova pokalnega prvaka. Foto: Vid Ponikvar

Na koncu je bilo le še vprašanje, s kakšno razliko bodo Primorci osvojili drugo zaporedno lovoriko. Najvišja je znašala pri 87:66, po 40 minutah pa je na semaforju kazalo 91:72.

"Pokazali smo, da lahko pariramo velikim"

"Mislim, da smo tekmo izgubili na koncu prvega polčasa po dveh trojkah, ki sta dvignili Primorsko. Res pa je, da je v drugem polčasu odličen Čakarun dobesedno mesaril pod našim obročem. Čestitam Primorcem za zmago. Glede na to, da imamo najnižji proračun (verjetno je Ilirija tista z najmanjšim, morda pa podatek drži za klube, ki so se uvrstili v ligo za prvaka, op. a.), je to za nas uspeh, da smo se uvrstili v finale. Pokazali smo, da lahko pariramo velikim in v nadaljevanju lahko še računate na nas," je po tekmi povedal trener Hopsov Boštjan Kuhar.

Boštjan Kuhar je izpostavil trojki Primorske ob zaključku polčasa, ki sta dvignili tekmeca. | Foto: Vid Ponikvar Boštjan Kuhar je izpostavil trojki Primorske ob zaključku polčasa, ki sta dvignili tekmeca. Foto: Vid Ponikvar

Pred Primorci je le košarkarjem Olimpije in Krke uspelo ubraniti naslov pokalnega prvaka. Ljubljančanom je v najboljših letih to uspelo kar sedemkrat, Novomeščanom trikrat zapored.

"Pritisk je bil večji. Po včerajšnji tekmi in zmagi proti Olimpiji so vsi pričakovali zmago. A so fantje zelo samozavestni. In na tej ravni, na kateri igramo, nas je v 40 minutah zelo težko premagati," je poudaril Golemac.

Hopsi Helios Suns
Sportal Hopsi nerešljiva uganka za Helios, pred njimi zdaj misija nemogoče

Čakarun prvi mož pri pohodu do lovorike

Iz domačih vrst je imel po koncu finala razlog za dvojno zadovoljstvo nezaustavljivi Čakarun. Ob osvojenem naslovu je v njegove roke romal še naziv MVP zaključnega turnirja (najkoristnejši košarkar). Pohvalil se je z 32 točkami in 11 skoki, njegov statistični indeks pa je znašal kar 41.

Marjan Čakarun je bil nerešljiva uganka za Hopse. Zaustavil se je pri 32 točkah in 11 skokih ter bil MVP finala. | Foto: Vid Ponikvar Marjan Čakarun je bil nerešljiva uganka za Hopse. Zaustavil se je pri 32 točkah in 11 skokih ter bil MVP finala. Foto: Vid Ponikvar

"Včeraj sem napovedal točno takšno tekmo. Finale se igra le en dan in težko je bilo. Hopsi so v prvem polčasu igrali fantastično. Nismo našli rešitve za nenavadne mete. A to je šport. Za tretjo četrtino smo se dogovorili, da zaigramo v obrambi bolj čvrsto in na koncu se je rezultat obrnil v našo korist," je bil vesel Čakarun, glede naziva MVP pa dodal: "Košarka je ekipna igra. Vedno na površje potisne posameznika. Tokrat sem bil to jaz, jutri bo morda kdo drug."

Sodeč po videnem so Primorci osrednji favorit tudi slovenskega državnega prvenstva, ki ga še niso osvojili. Misli pa imajo usmerjene še v zaključek druge lige ABA  prek katere se želijo uvrstiti v elitno jadransko tekmovanje.

Primorska je še drugič zapored pokalni prvak. | Foto: Vid Ponikvar Primorska je še drugič zapored pokalni prvak. Foto: Vid Ponikvar

Ne spreglejte