Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
7. 6. 2008,
22.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 7. 6. 2008, 22.59

8 let

Olimpija odpeljala prigaran pokal v Ljubljano

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Finale DP v košarki se je končal po štirih tekmah, potem ko je Union Olimpija številčno oslabljena v Domžalah še tretjič povsem nadigrala Helios in prišla do 14. slovenske zvezdice.

Večje težave pri sestavi začetne peterke na četrti tekmi finala je imel zagotovo trener Uniona Olimpije Aleksandar Džikić, ki ni mogel računati kar na štiri kaznovane igralce, na drugi strani pa Zoran Martič ni imel v kadru Roberta Troho. Tako je Džikić nekoliko presenetil s Sašom Ožboltom na začetku, ki je imel v dosedanjem poteku finala le obrobno vlogo. Pravzaprav je dobival priložnost le takrat, ko je imela Olimpija visoko prednost.

Janža ni bil dovolj za razigrano Olimpijo

Po pričakovanjih je bilo ozračje v dvorani Hale Komunalnega centra zaradi zadnjih pretepaških vložkov izjemno napeto. Tudi na parketu ni bilo čutiti sproščenega vzdušja. Nasprotno, tako kot na preteklih tekmah je tudi tokrat potekala prava vojna za vsako žogo. Olimpija, ki je imela kratko klop, je razumljivo praktično polovico prve četrtine igrala consko obrambo in tako varčevala z močmi za kasnejši udarec. Edini, ki je znal pretentati njeno obrambo, je bil Aljaž Janža, ki je Ljubljančanom povzročal nemalo težav. Kljub njegovi spretni igri pa so zeleno-beli minuto pred koncem prve četrtine vodili za šest točk (19:13). Prav Janži se lahko domača publika zahvali, da je nato Helios v pičli minuti naredil delni izid 8:0 (21:19) in vsaj za nekaj časa upal na boljše čase.

Domžalčani začeli streljati s slepimi naboji

Bolj kot navijače Olimpije ob koncu prve četrtine je bolel privržence Heliosa udarec v drugih desetih minutah, ko njihovi ljubljenčki kar sedem minut niso dosegli točke, žoge pa so zapravljali kot po tekočem traku. Gostje so tako kot na prejšnjih tekmah to znali izkoristiti in prišli do izdatne prednosti. V prvem polčasu je bila najvišja pri rezultatu 40:24. Prvo rano je Domžalčanom zadal njihov lanski soigralec Saša Dončić, ki je v drugi četrtini dosegel sedem točk (14 v prvem polčasu). Nato je sledilo še učinkovito obdobje Marka Miliča in Hasana Rizvića, katerega domači trener Zoran Martič prav tako ni znal zaustaviti. Kot general domžalske armade je neuspešno pošiljal vojščake v boj, spreminjal njihove položaje, a brez haska.

Domači navijači začeli pozdravljati poteze novih prvakov

Tudi po odmoru ni bilo videti, da bi se domžalska četa premaknila za kakšen korak naprej. Na drugi strani pa je v prvi plan stopil kapetan Marko Milič in zadal Heliosu smrtni udarec, potem ko je z desetimi točkami sredi tretje četrtine popeljal svoje moštvo do neulovljivih 22 točk prednosti (57:35). Domžalski navijači so ob slabi igri Heliosa celo začeli zbadati nekdanjega direktorja Uniona Olimpije Janeza Rajglja, ki je presenetljivo zavzeto navijal za svoj nekdanji klub. Skoraj s takšno vnemo kot tokrat, ko je še deloval v Tivoliju.

Domači privrženci kluba pa so nato kmalu doumeli, da Helios s slabo igro ne bo ubranil naslova državnega prvaka. Proti koncu so celo pozdravljali uspešne poteze ljubljanskih košarkarjev, ki so zasluženo pripeljali pokal ponovno v prestolnico - že 14-ič v zgodovini slovenskega državnega prvenstva.





Ne spreglejte