Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
26. 3. 2015,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 26. 3. 2015, 14.43

8 let

Nikolić odšel na Češko, ker je želel biti glavni

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za Mitjo Nikolića je bil odhod v Prago prva preizkušnja na tujem, kjer za zdaj vse poteka odlično. 24-letnik si želi stopiti še višje, ob tem pa se znova družiti tudi z reprezentanti.

Pred letošnjo sezono se je Mitja Nikolić po uspešnem poletju, ko je bil na pripravah slovenske reprezentance, prvič podal v tujino. Odšel je na Češko k Pragi, kjer je v letošnji sezoni njihov najboljši posameznik in med vodilnimi igralci lige.

"Potrebovali so nekoga na položaju krila, ki bo nosilec igre. Tudi sam sem iskal takšno vlogo, hotel sem biti glavni. Alilović me je poklical po koncu reprezentančne akcije in hitro smo se dogovorili," se poletnih dogodkov spominja Nikolić, ki je navdušen nad Prago.

"Mesto je super. Živiva skupaj z dekletom. Sezona bi lahko bila še boljša. Stanovanje je oddaljeno praktično minuto od dvorane. Hrana, kosilo in večerja, je urejena. Vsa plačila so točna. Presenečen sem bil tudi, kako dobro imajo urejeno vse za regeneracijo po tekmi," je zadovoljen z odločitvijo.

Ob njem in trenerju Miru Alilovića se je v češko prestolnico preselil tudi Matej Krušič.

"Bilo mi je veliko lažje, saj sta pred mano pogodbi podpisala Alilović in Krušič, torej imam ob sebi nekoga, ki ga že poznam. Soigralci so me super sprejeli, Praga pa je tudi kot mesto odlična. Nikoli ti ni dolgčas," je zadovoljen z življenjem v Pragi.

Klubski uspeh zaradi mladosti nekoliko slabši

Ob odlični individualni sezoni – Nikolić je z nekaj več ko 15 točkami prvi strelec kluba in deseti strelec lige – pa je nekoliko slabši rezultat dosegel klub.

"Imamo najmlajšo ekipo v ligi. Večina domačih igralcev v drugih klubih je stara okrog 30 let in tudi tujci so zelo kvalitetni, bolj kot v Sloveniji. Krušič in jaz sva najizkušenejša igralca. Vsi preostali imajo približno 20 let," je enega od razlogov za nekoliko slabše rezultate našel 24-letni Nikolić.

"V klubu so pred začetkom pričakovali, da bo to dovolj za končnico, vendar nam primanjkuje igralcev. Zadnjih nekaj tekem igramo praktično s petimi, šestimi igralci, sam igram 40 minut na tekmo. Ritem je nor," pravi slovenski košarkar.

Vseeno je za vodstvo pomemben tudi razvoj domačih igralcev, ki poteka pod nadzorom Alilovića, saj sta Nikolič in Krušič edina tuja košarkarja v moštvu.

"Pomembno jim je, da se dobro dela z mladimi, ki bodo v prihodnosti nosili glavno breme. Zato so tudi pripeljali Alilovića, ki je znan po dobrem delu z mladimi. Igralci so napredovali. Če pogledamo začetek sezone, so nekateri naredili dva koraka naprej," je prepričan Nikolić.

Redni del ima kar 44 tekem

V nasprotju s slovenskim prvenstvom ima češko kar dvakrat več krogov, saj igrajo ob sredah in četrtkih. Vsako moštvo odigra 42 tekem v rednem delu, najboljših osem pa se jih uvrsti v končnico.

"V rednem delu se z vsako ekipo srečaš štirikrat, z izjemo Nymburka, ki se z vsakim sreča le dvakrat. Lestvica se nato sestavi po odstotku uspešnosti, saj ima Nymburk dvakrat manj tekem kot preostali. Predsednik Nymburka je tudi predsednik češke košarkarske zveze in vse je podrejeno njim. Če želijo imeti tekmo v nedeljo ob desetih zvečer, jo bodo tudi imeli. Imajo pa zelo natrpan urnik, saj igrajo še v VTB-ligi," o prilagajanju sistema 11-kratnim prvakom pravi Nikolić. Slovenski košarkar je v letošnji sezoni odigral 34 tekem, nekaj pa jih je moral izpustili zaradi poškodbe kolena 3. decembra na tekmi proti Brnu.

"Decembra sem si poškodoval koleno. Meniskus ni bil toliko poškodovan, da bi moral na operacijo. Moral sem okrepiti mišice v kolenu. Po naporih še čutim manjše bolečine, vendar nič posebnega," je vesel, da je to za njim, vseeno pa je po vrnitvi na parket potreboval nekaj časa, da je znova ujel ritem.

Češka liga težja za igranje, kakovost podobna slovenski

Nikolić se je pred letošnjo sezono prvič podal v tujino, pred tem pa je mnogo sezon odigral v slovenski ligi. Po skoraj odigrani celotni sezoni na Češkem že lahko vidi nekatere podobnosti s slovensko. Pravi, da sta ligi po kakovosti zelo primerljivi. Glavna razlika je v intenzivnosti.

"Češka liga je precej težja za igranje, saj so tekme dvakrat na teden, pa tudi potovanja so daljša. Če imaš dva dolga gostovanja zaporedoma, je lahko kar naporno. Tudi tujci so tukaj bolj kakovostni. Skoraj vsako moštvo ima dva ali tri zelo dobre Američane. Igra se precej na moč in fizično," pravi Nikolić.

Košarka na Češkem ni prvi šport, kar se pozna tudi pri obisku tekem. Pred njo so hokej ,nogomet in tudi ženska košarka. Še tam, kjer naj bi bilo peklensko vzdušje, se je Nikolić le nasmehnil.

"Lani smo imeli v Rogaški Slatini praktično vsako tekmo nabito dvorano. Tukaj na Češkem je drugače. V drugem krogu smo gostovali v Opavi in vsi so govorili, da je tukaj noro vzdušje, potem pa jih je 30 tolklo po bobnu," je povedal.

Pogodba do konca sezone, reprezentanca še daleč

Pogodbeno je vezan na Prago le do konca sezone, tako kot pred letošnjo sezono pa bi tudi v prihodnji rad naredil še korak naprej. Vseeno si ne želi zapirati vrat.

"Alilović je izrazil željo, da bi, če ostane on, ostal tudi jaz. Bomo videli. Časa je še ogromno, tudi sam si želim narediti korak naprej, saj sem dokazal, da lahko igram dobro košarko," je prihodnost Nikolića še zelo odprta.

Še pred novo pogodbo ga verjetno znova čaka reprezentančna akcija, v kateri je prvič sodeloval lani, po dobri sezoni v Rogaški. Tudi pri tem vprašanju pa je Nikolić previden v napovedih.

"Prezgodaj je še. Mislim, da še nihče ne razmišlja o tem. Mislim, da imam za sabo korektno sezono, želim si ponoviti lansko poletje ali pa narediti še korak naprej. Ne bom rekel, da pričakujem vabilo, verjamem pa, da ga bom dobil. Seveda najprej v B-reprezentanco, upam pa, da nato še v A. Drugače pa bom treniral naprej," je odločen 200 centimetrov visoki krilni košarkar.

Tudi Mitja ima, kar je v slovenski košarki kar pogost pojav, brata, ki je prav tako košarkar. Aleksej Nikolić je bil lani kot 19-letnik v zasedbi Jureta Zdovca na svetovnem prvenstvu v Španiji.

"Slišiva se vsak drugi dan. Igra zelo zrelo, njegov Spars pa dominira v ligi," je ponosen na mlajšega brata.

Ne spreglejte