Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
8.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 8.35

8 let

Nemčija 1993

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropsko prvenstvo v Nemčiji je bilo za slovensko košarko zgodovinsko. Naša izbrana vrsta je namreč prvič nastopila na tekmovanju najboljših 16 reprezentanc Stare celine.

Sila soliden vtis s kvalifikacij za olimpijske igre 1992, kjer je Slovence od potovanja v Barcelono ločil en sam koš, in suveren sprehod skozi posebne kvalifikacije, ki so bile zaradi množice novih držav (nastalih po razpadu Sovjetske zveze in nekdanje SFR Jugoslavije) organizirane na Poljskem, je vlival veliko mero optimizma. Prav zato je bilo razočaranje varovancev trenerskega tandema Janez Drvarič – Peter Vilfan, ki so pred prvenstvom nastopili še na sredozemskih igrah, toliko večje, ko se je tekmovanje za novince končalo nadvse hitro. V skupini so našo izbrano vrsto ugnali Belgijci in gostitelji, edino zmago pa je naša selekcija zabeležila proti Estoniji, kljub vsemu pa prvenstvo končala na zadnjem mestu v skupini D. '' "Po kvalifikacijah smo imeli izjemne občutke, saj smo v finalu premagali celo Hrvaško. Z velikim optimizmom smo nato odšli v Berlin. Verjetno smo imeli pretirano samozavest, kar smo na koncu drago plačali. Izgubili smo z Belgijo, nato premagali Estonijo, za napredovanje pa smo se pomerili še z domačini. V prvem polčasu smo celo vodili, a v nadaljevanju nismo zdržali in izgubili bitko z Nemci. Razočarali smo tako sebe kot slovensko košarkarsko javnost, saj smo vsi pričakovali bistveno več,'' se nemške avanture spominja Drvarič.

Senzacija gostiteljev

Na evropskem prvenstvu so sicer blesteli Španci, Rusi, Nemci, Hrvati in Grki. Že četrtfinalni obračuni so ponudili obilico zanimivih bojev, med katerimi je bilo največ pozornosti namenjene obračunu Špancev in Nemcev ter Grkov in Francozov. Ob gostiteljih in Grkih, ki so za uvrstitev med najboljše štiri porabili veliko moči, sta se v polfinale zanesljivo uvrstili še Rusi in Hrvati, ki so nastopili le nekaj dni po tragični smrti legendarnega Dražena Petrovića. Mnogi so bili prepričani, da je prav smrt košarkarskega virtuoza naše sosede oddaljila od finala, saj v polfinalnem obračunu z Rusi niso razvili svoje razpoznavne igre. Na veselje domačih navijačev pa so v drugem polfinalu zmago slavili Nemci in tako pripravili ogrodje za presenetljiv naskok na evropski prestol. Slednjega so si zagotovili v dramatičnem finalnem obračunu, kjer so izkoristili domač teren in na kolena spravili Rusijo. V tekmi za tretje mesto je Hrvaška ugnala Grčijo.

Ne spreglejte