Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 3. 2021,
6.21

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Vlatko Čančar Vlatko Čančar Nikola Jokić Denver Nuggets Dallas Mavericks Liga NBA NBA

Nedelja, 14. 3. 2021, 6.21

3 leta, 1 mesec

Liga NBA, 13. marec

Dončiću se je v spektaklu z Jokićem smejalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48
Luka Dončić Nikola Jokić | Dončić se je razveselil zmage proti Denverju. | Foto Guliverimage

Dončić se je razveselil zmage proti Denverju.

Foto: Guliverimage

Navijači Dallas Mavericks se na tekmi lige NBA proti Denver Nuggets niso razveselili le vrnitve Luke Dončića in Kristapsa Porzingisa, temveč tudi gostujoče zmage s 116:103 proti ekipi, ki je do tega obračuna zmagala petkrat zapored. Vsi so pričakovali veliki dvoboj med slovenskim košarkarjem in Nikolo Jokićem, ki pa je bil v senci zmage Dallasa. Kar 18 trojk so zadeli košarkarji teksaškega moštva, dobili skok, Dončić pa je z 21 točkami in 12 asistencami poskrbel za novega dvojnega dvojčka. V ligi NBA smo sicer spremljali noč trojnih dvojčkov, od katerega je bil Jokić oddaljen le skok.

Na tekmi med Denverjem in Dallasom so bile vse oči uprte v dvoboj med Luko Dončićem in Nikolo Jokićem, ki sta se nedavno družila na zvezdniškem spektaklu All-Star v Atlanti, kjer sta se pri predstavitvi ekipe pred srečanjem tako zaklepetala, da je trenutek izkoristil Stephen Curry in ob prihodu na parket prestrašil Ljubljančana, s tem pa tudi poskrbel za spletno uspešnico, ki je kmalu polnila družbena omrežja.

Kako je Stephen Curry nedavno prestrašil Luko Dončića?

Slovenski in srbski as sta prijatelja ter sodita med najbolj raznovrstne zvezdnike lige NBA, vajene doseganja trojnih dvojčkov. Uvrščena sta tudi med deset najboljših strelcev in tudi med najboljše podajalce. Zato so bile vse oči razumljivo uprte vanju. Pred tekmo je bilo sicer nekaj negotovosti pri Jokiću, ki je imel težave z levim gležnjem, a je na koncu vendarle stopil na parket.

Zaradi težav z gležnjem je zadnji dvoboj izpustil Dončić, ob porazu proti Oklahomi Cityju pa je manjkal tudi Kristaps Porzingis. In oba sta bila tokrat spet v delovni opravi. Slovenski košarkar je že pred tekmo dal vedeti, da se dobro počuti, ko je na ogrevanju zadel prav poseben met in napovedal čarobno noč Dallasa.

Uvod v obračun je sicer pripadel Denverju, ki je ekspresno pobegnil na 9:0 in po slabih dveh minutah prisilil gostujočega trenerja Ricka Carlisla, da je moral poklicati svoje izbrance na krajši posvet. Težav pa niso imeli le košarkarji Dallasa, temveč tudi na uradni strani lige NBA, saj jim je statistika na začetku zatajila in so spremljali le točkovni izplen obeh ekip.

Že v prvi četrtini smo dočakali tudi pravi slovenski dvoboj, ko je v igro stopil Vlatko Čančar. Kmalu zatem je Luka z značilnim korakom nazaj prav prek rok reprezentančnega kolega zadel trojko za 28:29, medtem ko so imeli domači najvišjo prednost pri 27:18. Ko je kazalo, da bo junak prve četrtine postal Čančar, ki je zadel ob zvoku sirene, pa so sodniki po ponovnem ogledu posnetka njegov koš razveljavili, saj je čas pred metom že iztekel.

Povsem drugačno nadaljevanje

Jokić je celotno prvo četrtino prebil na parketu in bil z osmimi točkami, petimi asistencami ter tremi skoki razpoložen. Ko je počival, so to gostje izkoristili in na Dončićevih krilih pobegnili na 42:34. Zaigrali so hitreje in lepo krožili z žogo v napadu. S takšno igro pa so imeli košarkarji Denverja obilne preglavice.

Tako Dončić kot tudi Jokić sta bila med igro zelo razpoložena. Srbski košarkar je izkoristil svojo moč pod obročem, na drugi strani pa Luka iskal različne načine, kako polniti koš Denverja in razigravati soigralce. V prvem polčasu je zadel tri trojke. Ko je zadel tretjo, je Dallas vodil z desetimi točkami naskoka pri 58:48. Nekaj trenutkov pozneje je prav tako razpoloženi Porzingis povišal na 62:51, kar je bil tudi rezultat po prvih 24 minutah, v katerih je Dallas izgubil le pet, Denver pa vsega tri žoge.

Čeprav je bil najboljši strelec s 17 točkami Will Barton pri Denverju, sta bila v središču pozornosti raznovrstna Dončić in Jokić. Ob polčasu sta bila oba pri 16 točkah. Luka je v statistiko vpisal osem, Nikola sedem asistenc, zbrala pa sta tri oziroma štiri skoke in se spogledovala z morebitnim novim trojnim dvojčkom. A jima je na koncu za tovrstni podvig zmanjkalo časa.

Kanonada trojk Dallasa

Kaj kmalu po vstopu v drugi del igre pa je bil Luka že pri dvojnem dvojčku, potem ko je imel po 20 minutah igre na svojem računu ob 16 točkah še deset asistenc. Po njegovi zadnji je Josh Richardson z novo trojko popeljal Dallas do vodstva z 71:58.

Prav trojke so bile tiste, ki so bile na meniju košarkarjev Dallasa v tretji četrtini, v kateri je Luka prejel tehnično napako, potem ko se je pritoževal po prodoru pod koš, pri katerem sodniki niso dosodili želenega prekrška nad njim. Zadeli so jih kar devet (na celotni tekmi 18). Posledično je prednost narasla na +20, vroč pa je bil Porzings, ki je bil že pri 20 točkah. In prav z metom izza črte 7,25 metra je Dallas zaokrožil tretjo četrtino, potem ko je Nemec Maxi Kleber zadel za 93:73.

Če je medsebojni dvoboj na individualni ravni dobival Jokić, ki je bil 12 minut pred koncem tekme le še dva skoka oddaljen od trojnega dvojčka, pa se je bolj smejalo Dončiću, ki se je spogledoval s pomembno zmago. 

Videti je bilo, da bodo košarkarji Denverja v zadnji četrtini le stežka prišli do velikega preobrata. Dobrih pet minut pred koncem je po edini trojki Jokića za kratek čas zadišalo, da bi se morda lahko zgodil zasuk, a so gostje pokazali odločen obraz. Ključen podatek, ki je Dallas tlakoval pot k zmagi, je bil dobljen skok (44:37). Povrhu vsega je bil pri Mavericks spet razpoložen Porzingis, ki je bil s 25 točkami najboljši strelec zmagovalnega moštva. Ko je dobri dve minuti pred zadnjim zvokom sirene zadel novo trojko (met iz igre 10/15, od tega zadel pet trojk, največ v taboru Dallasa) za 114:97, je postalo jasno, da bosta Dončić (21 točk, 12 asistenc in pet skokov) in ekipa vknjižila 20. zmago v sezoni.

Trenerja sta tako v zadnjih dveh minutah na parket poslala rezerviste. Priložnost je takrat spet dobil Čančar, ki pa se mu ni uspelo vpisati med strelce.

Noč trojnih dvojčkov

Če je Jokiću zmanjkal vsega skok do trojnega dvojčka (26 točk, 11 asistenc in devet skokov), pa smo v noči na nedeljo videli kar nekaj velikih podvigov posameznikov. Grk Giannis Antetokounmpo je za zmago Milwaukeeja proti Washingtonu dosegel 33 točk, 11 skokov in 11 asistenc. Do njega je prišel tudi mož, ki ga imenujejo gospod trojnih dvojčkov. Russell Westbrook se je pohvalil z 42 točkami, 12 asistencami in desetimi skoki, kar pa ni bilo dovolj za morebitno presenečenje proti favorizirani ekipi Bucks.

Giannis Antetokounmpo je bil razpoložen za igro. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Giannis Antetokounmpo je bil razpoložen za igro. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Naslednji v vrsti je bil James Harden, ki je v tej sezoni prestopil v vrste Brooklyn Nets. Njegovih 24 točk, deset skokov in asistenc je bilo dovolj za zmago proti Detroit Pistons. Izjemno predstavo je spisal tudi Julius Randle. Zablestel je v dresu New York Knicks in za visoko zmago s 119:97 prispeval 26 točk, 12 skokov in prav toliko asistenc.

Kot zadnji v večeru je za trojni dvojček poskrbel litovski košarkar Domantas Sabonis. Njegova Indiana je na gostovanju premagala Phoenix, Litovec pa je imel v statistiki ob svojem imenu zapisanih 22 točk, 13 skokov in deset asistenc − pohvalil se je tudi s štirimi ukradenimi žogami.

Goran Dragić
Sportal Neverjetno, kaj je ta večer uspevalo Goranu Dragiću #video

Liga NBA, 13. marec:

Oklahoma City Thunder : New York Knicks 97:119
Horford 16, Dort 14; Barrett 32, Randle 26, 12 sk., 12 asist., Quickley 21, Burks 15

Brooklyn Nets : Detroit Pistons 100:95
Harden 24, 10 sk., 10 as., Irving 18, Shamet 15; Grant 22, Bey in Wright 13

Charlotte Hornets : Toronto Raptors 114:104
Ball 23, 9 sk., 6 as., Rozier in Graham 17; Lowry 19, 8 as., 6 sk., Boucher 16

Washington Wizards : Milwaukee Bucks 119:125
Westbrook 42, 12 as., 10 sk., 6 izg. žog, Hachimura 29, 11 sk.; Antetokounmpo 33, 11 sk., 11 as., Holiday 18, 8 sk., Middleton 16, 8 as.

Atlanta Hawks : Sacramento Kings 121:106
Young 28, 9 as., Capella 24, 14 sk.; Fox 32, 7 sk., 6 as., Holmes 20, 12 sk.

Minnesota Timberwolves : Portland Trail Blazers 121:125
Towns 34, 10 sk., Edwards 21, 8 sk.; Anthony 26, 6 as., Lillard 25, 10 as., 5 sk., Kanter 20, 11 sk.  

Denver Nuggets : Dallas Mavericks 103:116
Nikola Jokić 26  (met za 3 1/5, met za 2 9/15, prosti meti 5/6) 9 sk., 11 as., 3 izg. žoge v 36 min., Barton in Porter jr. 23, Vlatko Čančar  0 (met za 2 0/1) skok v 5 min.; Porzingis 25 (met za 3 točke 5/7), Luka Dončić 21 točk (met za 3 3/10, met za 2 4/6, prosti meti 4/6) 5 sk., 12 as., 3. izg. žoge v 33 min., Richardson 20

Phoenix Suns : Indiana Pacers 111:122
Booker 20, Šarić 17, Ayton 14, 12 sk., Paul 8, 10 as.; Brogdon 25, Sabonis 22, 13 sk., 10 as., McDermott 22.

Lestvice 
Goran Dragić
Sportal Dončić na stranskem tiru, Dragić kralj Floride
Luka Dončić
Sportal Luka Dončić le za LeBronom Jamesom
 
Ne spreglejte