Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
12. 9. 2018,
10.39

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Natisni članek

Matjaž Tovornik EuroBasket 2017 Kitajska 2019

Sreda, 12. 9. 2018, 10.39

5 let, 7 mesecev

MATJAŽ TOVORNIK – DIGL

Legendarni Digl se je vrnil, a ne v košarko

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Potem ko se je po osmih letih življenja v Bruslju vrnil v Slovenijo, se nekdanji slovenski reprezentant Matjaž Tovornik še ni povsem vključil v novo življenje, predvsem pa nima čvrstejših vezi s košarko.

Matjaž Tovornik med sobotno tekmo v Celju. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Matjaž Tovornik med sobotno tekmo v Celju. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Bil sem opora ženi in varuška," o svoji vlogi v Bruslju v smehu govori Matjaž Tovornik, legendarni Digl, kot so ga klicali košarkarski sopotniki. Žena plava v diplomatskih vodah, zato je bila, kot pravi, polno zaposlena. Sam si zato službe ni iskal. Je pa v diplomatski ligi preizkusil, ali je strelska roka še dovolj natančna. "Tudi pred kratkim sem zaigral na veteranskem prvenstvu. A zdaj je bilo dovolj. Ne, to nisem več jaz. Tudi zaradi težav s kolkom. Igral sem na eni nogi. Dovolj košarke," pravi 58-letni Celjan, ki je v stičišču evropskih diplomatskih poti preživel osem let.

Rado Trifunović
Sportal Košarkarski klic iz puščave: To ni pošteno in higienično

Matjaž Tovornik | Foto: MaPa Foto: MaPa Pobudnik društva navijačev

In zdaj? "Nič posebnega. Sprva je bila vrnitev domov kar manjši šok. Po toliko letih se človek tamkajšnjega življenja pač privadi. Preprosto, Bruselj ti zleze pod kožo," je z rameni skomignil nekdanji savinjski ostrostrelec, ki, kot pravi, še ni zrel za Sportalovo tedensko rubriko Druga kariera, v kateri predstavljamo poklice nekdanjih športnikov. "Nimam službe. Sem pa skupaj z znamenitim navijačem in prijateljem Aleksandrom Javornikom ustanovil Društvo navijačev Slovenije. Upam, da se bo člansko širilo. Jaz pomagam predvsem s poznanstvi," pripoveduje Tovornik, ki je v družbi uglednih košarkarskih imen košarkarske čevlje na poslovilni tekmi v celjskem Zlatorogu obesil na klin pred štirinajstimi leti.

V košarko ga (še) ne vleče

Naslednje vprašanje ob pogovoru z nekdanjim košarkarjem, ki je svojo igralsko pot začel v Celju, nato še v močni jugoslovanski ligi igral za Olimpijo, se celo prebil v reprezentanco tedanje skupne države, se preizkusil v tujini (Neuchatel) ter v zaključku igralske poti precej mlajše tekmece in soigralce "preganjal" v dresu Maribora in Zlatoroga, se je ponudilo kar samo. Kaj pa nova košarkarska služba? "Predolgo sem bil odsoten. Težko najdem stik s košarko. Ne vleče me," je odvrnil Tovornik, sicer tudi nekdanji trener, ki pa je pozdravil nove temelje celjske košarke, zdaj sicer še na drugoligaški ravni.

Spomin na poslovilno tekmo leta 2004. | Foto: Sportal Spomin na poslovilno tekmo leta 2004. Foto: Sportal

Spomin na EuroBasket

Kje pa je košarkar, ki je za člansko reprezentanco odigral 27 tekem, nazadnje celo na evropskem prvenstvu 1999, pred enim letom spremljal zlati pohod Gorana Dragića, Luke Dončiča in soigralcev na evropski vrh? "Bil sem navijač. Večino tekem sem si ogledal v živo, tudi finale proti Srbiji v Istanbulu. Lepi spomini, neverjeten uspeh," odgovarja Matjaž Tovornik, ki si je v soboto v domačem Celju ogledal tudi prijateljsko tekmo med prenovljeno Slovenijo in Hrvaško, na kateri ni skrival navdušenja nad novim rodom.

Dario Šarić
Sportal Dario Šarić brani Dončića: Če bi bil jaz Slovenec …
Jakob Čebašek
Sportal Druga priložnost: Prišel, videl, dokazal
Ne spreglejte