Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
16. 10. 2018,
17.30

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,02

Natisni članek

Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 16. 10. 2018, 17.30

5 let, 6 mesecev

Legenda lige NBA hvalila Dončića, ki je že izbral obuvalo za posebno noč

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,02
Luka Dončić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V noči na četrtek bodo oči košarkarske javnosti uprte v slovenskega čudežnega dečka Luko Dončića, ki bo debitiral v najmočnejši ligi NBA. Po mnenju legendarnega Reggieja Millerja je Luka pripravljen na vstop in na to, da nasledi velikega Dirka Nowitzkega.

Slovenski košarkarski navdušenci že dolgo, če sploh kdaj, niso tako mrzlično pričakovali uvoda v novo sezono lige NBA. Razlog je Luka Dončić, ki je omrežil vse v Evropi, počasi pa že plete mrežo tudi v ZDA in drugod po svetu.

Ko ga je klubu Dallas Mavericks na naboru uspelo pripeljati v svoje vrste, ni bilo malo skeptikov, ki so dvomili, da lahko veliko pokaže v najmočnejšem klubskem tekmovanju. V pripravljalnem obdobju je pokazal, da bodo lahko v klubu nanj resno računali.

Superge, s katerimi bo Luka Dončić debitiral v ligi NBA

Dončić naslednik Nowitzkega

"Dallas bo presenečenje na zahodu. Vidim, da bo prišel v končnico. Vse se začne pri glavnem trenerju Ricku Carlisleju. Igral sem pod njegovim vodstvom in je eden najboljših trenerjev, ki razume košarkarje in njihove sposobnosti. Prav tako ima veteransko ekipo. Verjetno je to zadnja sezona za Dirka (Dirk Nowitzki, op. a.), vendar so dobili Luko Dončića, ki je njegov naslednik. Gledal sem ga na pripravljalnih tekmah in pripravljen je. Dallas je dobil tudi centra DeAndreja Jordana. Ob njem so še Harrison Barnes in Wesley Matthews ter seveda Dennis Smith," se je o Dallasu razgovoril nekdanji ostrostrelec Reggie Miller, ki je z 2.560 trojkami še vedno drugi najboljši v ligi NBA po doseženih trojkah. Pred njim je le Ray Allen (2.973).

Najboljše poteze Luke Dončića v pripravljalnem obdobju

"Zdaj ima Dallas s Smithom in Dončićem dva mlada igralca, okoli katerih lahko skupaj z veterani gradi ekipo. Hkrati ima ekipa odličnega trenerja, ki je že osvojil naslov in pozna ligo. Predvsem je pomembno, da vsak razume svojo vlogo in jo sprejme. In košarkarji, ki jih ima, jo razumejo," je dodal Miller.

Z Dončićem več zabave na parketu

"Zagotovo bo več zabave na parketu in verjamem, da bomo boljši," je dejal izkušeni J. J. Barea in ob tem mislil tudi na Luko Dončića. | Foto: Getty Images "Zagotovo bo več zabave na parketu in verjamem, da bomo boljši," je dejal izkušeni J. J. Barea in ob tem mislil tudi na Luko Dončića. Foto: Getty Images Dallasu v zadnjih dveh letih niso cvetele rožice. Obakrat je ostal brez končnice, težje trenutke pa je preživljal tudi J. J. Barea, ki je spregovoril o spremembi, ki se je zgodila: "Vsi smo bolj navdušeni. V ekipi je več talenta. Ko smo na igrišču, je vse drugače. Videti je, da gre na bolje. Vseeno se zavedamo, da bo težko. Fantje so mladi, a vemo, da lahko z njimi dosežemo boljše stvari. Zagotovo bo več zabave na parketu in verjamem, da bomo boljši."

Veliko v prihodnosti stavijo na mladi val Smith - Dončić. Glavni trener Carlisle je zadovoljen z njunim doprinosom: "Smith in Dončić dobro igrata skupaj, kar zame ni presenečenje. Sta mlada košarkarja, ampak z veliko kakovosti. Poleg tega sta oba zmagovalca po duši. Prav tako imata sposobnost narediti ekipo boljšo. Naša naloga je, da ju še naprej razvijamo v tej smeri. Dennis postaja iz dneva v dan boljši vodja naše ekipe, kar se mora nadaljevati. Pred nami so razburljivi časi. Zadnji dve leti sta bili dolgi," je prvi mož stroke pri Dallasu na koncu dal vedeti, da so morali pri Teličkih prestati tudi težke trenutke.

Dallas ima največ tujcev v ligi                                         

Pri Dallasu veliko pričakujejo od naveze Smith - Dončić. | Foto: Getty Images Pri Dallasu veliko pričakujejo od naveze Smith - Dončić. Foto: Getty Images Pri Mavericks imajo zdaj upanje, v svojih vrstah pa štiri močne košarkarje, ki bi lahko spisali lepše čase. Dončić in Smith sta tu za dolge proge, najbolj uveljavljen košarkar pa je nova pridobitev Jordan, ki bo prihodnje poletje postal prost košarkar.

Dallas se sicer lahko pohvali z največ košarkarji v ligi NBA, ki niso iz Amerike. Ob Dončiću sta Nemca Nowitzki in Maxi Kleber, Avstralec je Ryan Broekhoff, Kanadčan Dwight Powell, Portoričan Barea in Tunizijec Salah Mejri.

Sezono lige NBA bo začelo 108 mednarodnih košarkarjev iz 42 različnih držav. Vseh trideset ekip ima vsaj enega Neameričana, to pa bo že peta zaporedna sezona z več kot stotimi mednarodnimi košarkarji. Od slovenskih igralcev bo aktiven še kapetan zlate slovenske reprezentance Goran Dragić, ki v sezono vstopa v dresu Miami Heat.

Tako Gogi kot Luka bosta sezono začela v noči na četrtek. Dragić bo gostoval pri Orlando Magic, član Dallas Mavericks pa bo imel posebno gostovanje pri ekipi Phoenix Suns, ki ji poveljuje njegov reprezentančni selektor Igor Kokoškov.

 

Ne spreglejte