Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
24. 4. 2014,
7.44

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jaka Blažič Crvena zvezda Union Olimpija Novak Đoković Beograd

Četrtek, 24. 4. 2014, 7.44

8 let, 1 mesec

Jaka Blažič počaščen, ker je v Beogradu spoznal idola

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovensko čast na zaključnem turnirju košarkarske lige ABA bo branil le Jaka Blažič. S Crveno zvezdo želi stopiti na vrh. V tej sezoni so mu šle večkrat kocine pokonci.

Za 23-letnega Jako Blažiča je letošnja sezona velika prelomnica na njegovi košarkarski poti. Iz Olimpije se je podal na težko preizkušnjo v Beograd k Crveni zvedi, kjer tujcem ni lahko. Hitro se lahko znajdeš pod plazom kritik, če se ne vklopiš v sistem, ki si ga želijo navijači. Na veliko veselje je zgodba pri Blažiču ravno nasprotna. Postal je pravi ljubljenec občinstva.

Z dobrimi igrami je prepričal košarkarsko podkovano beograjsko občinstvo in na nekaterih tekmah doživel celo ovacije. "Na začetku sem bil šokiran, ko so vzklikali moje ime. Kocine so mi šle pokonci. Občutek je lep, ker vidiš, da te ljudje podpirajo. Tudi na ulici praktično ne morem narediti koraka, da ne bi kdo pristopil do mene in mi kaj povedal. Včasih dobim kakšen nasvet. Vidi se, da so navijači z dušo in telesom. Tega v Ljubljani nisem doživel, le lani z reprezentanco," primerja dve košarkarski sredini visoki branilec Crvene zvezde.

"Bil je enkraten občutek, ko sem spoznal Đokovića"

Da je razlika med navijači v Ljubljani in Beogradu ogromna, pove podatek, da so rdeče-beli letos podirali rekorde v obiskanosti tekem. Areno Kombank so v Eurocupu, v katerem so se zaustavili šele v polfinalu, napolnili do zadnjega kotička.

Na tekmi je bilo več kot 24 tisoč gledalcev, kar je rekord v Evropi. In na tisti tekmi je bil tudi najboljši srbski teniški igralec Novak Đoković, ki ga je Jaka gledal spoštljivo: "Prišel nas je pozdravit. Zame je bil to enkraten občutek, ker je on že od nekdaj moj športni idol. Bil je povsem sproščen, med tekmo pa je glasno navijal za nas."

Srbi si želijo veliki finale med Crveno zvezdo in Partizanom

Misli košarkarjev Crvene zvezde so zdaj usmerjene izključno v Cibono, ki ji bo stala nasproti v današnjem polfinalu lige ABA ob 20. uri. Če si želijo Beograjčani zagotoviti neposredno vstopnico za evroligo, je današnja zmaga nujna, saj bosta finalista regionalnega tekmovanja zaigrala v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, tretji predstavnik pa bo moral v kvalifikacije (v skrajnem primeru ima to mesto Crvena zvezda že zagotovljeno, če danes izgubi, saj je bila po rednem delu najboljša). Čutijo rdeče-beli zato dodaten pritisk?

"Mogoče smo malce bolj sproščeni kot med sezono. Zavedamo se, česa smo sposobni. Imeli smo veliko dobrih tekem. Na vso moč bomo šli proti Ciboni. Ne bojimo se je, a imajo tudi Zagrebčani ambicije. Vsak vrhunski športnik jih ima. Komaj čakam, da se zaključni turnir začne," odgovarja Jaka, ki je med boljšimi posamezniki Crvene zvezde v tej sezoni.

Zaveda se, da si srbska javnost želi veliki finale lige ABA med njegovim moštvom in Partizanom, a opozarja, da misli nikakor ne smejo uhajati k naslednjemu dvoboju. Če bo prišlo do beograjskega finala, potem se v nedeljo obeta pravi košarkarski spektakel. Dan prej bo namreč že nogometni veliki mestni derbi. Beograd bo pokal po šivih.

Olimpijo spremlja in ji želi najboljše

Čeprav je z dušo in telesom povsem pri beograjskemu klubu, pa mu misli kdaj pobegnejo tudi v Slovenijo k nekdanjemu klubu Unionu Olimpiji.

"Spremljam, kaj se dogaja. Prek spletnih prenosov vidim, kako igrajo. Upam, da bo Olimpija izplavala iz krize. Če bo osvojila naslov, bo naredila prvi korak. Privoščim ji najbolje. Olimpija mi je veliko dala. V prvi sezoni sem imel malce sreče, ker je ekipa razpadla in sem dobil priložnost. Zaradi finančne stiske sem jo dobil tudi v naslednji. Na nas je bilo, da smo izkoristili priložnost. Verjel sem vase. Imam pa še veliko prostora za napredek," je o pomembnosti Olimpije na svoji športni poti dejal Blažič, ki ima s Crveno zvezdo še dveletno pogodbo.

Ne spreglejte