Alen Omić na poti, da se z zlatimi črkami vpiše v zgodovino?

Pred slovenskim košarkarskim reprezentantom Alenom Omićem je posebno poglavje v karieri. Drevi se bo lahko zapisal v zgodovino kot veliki zmagovalec Eurocupa. "Če nam bodo ponudili prst, bomo zgrabili roko," je pred zadnjo finalno tekmo proti Valencii odločen član Unicaje Malage.

Alen Omić bo danes pred težko nalogo, a bo nagrada bogata, če mu bo uspelo preskočiti Valencio v finalu Eurocupa.

1 / 4

Alen Omić bo danes pred težko nalogo, a bo nagrada bogata, če mu bo uspelo preskočiti Valencio v finalu Eurocupa. Foto: Grega Valančič/Sportida

2 / 4

V Unicajo je prišel kot posojen košarkar Anadolu Efesa, ob odsotnosti centra Dejana Muslija pa je član prve peterke in kaže vse boljše predstave. Foto: Vid Ponikvar

3 / 4

Lovorika v Eurocupu bi mu pomenila ogromno, kakor tudi ljudem iz Malage, ki bi si s tem prislužili tudi vstopnico za elitno evroligo za prihodnjo sezono. Foto: Vid Ponikvar

4 / 4

Bo naslednji košarkar s slovenskim potnim listom, ki se bo z zlatimi črkami zapisal v zgodovino Eurocupa? Foto: Urban Urbanc/Sportida

Španska predstavnika Valencia in Unicaja iz Malage sta finalista Eurocupa, ki ima v Evropi veljavo drugega najmočnejšega klubskega tekmovanja. Obe ekipi sta bili uspešni na domačih tleh, v odločilni tretji tekmi pa bodo imeli šestega igralca ob sebi košarkarji Valencie.

Razdaljo dobrih 600 kilometrov so košarkarji Unicaje prepotovali z letalom, saj so bili v čarterju kot potniki tudi družine košarkarjev. Danes bo veliko na kocki. Ob naslovu prvaka bo zmagovalna ekipa dobila tudi vstopnico za elitno evroligo za prihodnjo sezono.

Omić: prišel, videl, zmagal?

V Unicajo je prišel kot posojen košarkar Anadolu Efesa, ob odsotnosti centra Dejana Muslija pa je član prve peterke in kaže vse boljše predstave. V Unicajo je prišel kot posojen košarkar Anadolu Efesa, ob odsotnosti centra Dejana Muslija pa je član prve peterke in kaže vse boljše predstave. Foto: Vid Ponikvar "Trenirali smo dobro, zato smo pripravljeni. Za vsako žogo se bomo borili. Ne bomo smeli popustiti, če bo tekmec igral agresivno in nam morda pobegnil na višjo razliko. Do konca bomo vztrajali. Če nam bodo ponudili prst, bomo zgrabili celo roko. Valencia je že trikrat osvojila to lovoriko. A smo sami sebi dokazali, da lahko igramo na gostovanjih. Vse od tekme z Bayernom smo morali zmagovati tudi na gostujočih tleh," pred finalom razmišlja center slovenske reprezentance.

V zadnjem obdobju igra bistveno bolje in ob odsotnosti prvega centra Dejana Muslija dobiva več priložnosti za igro. Na obeh finalnih tekmah je bil med najboljšimi posamezniki Unicaje. Na drugi se je z 12 točkami in 10 skoki celo veselil dvojnega dvojčka.

"Našel sem svoj ritem. Igram zelo dobro. Vesel sem. Lahko gre še boljše. Vemo, da sem imel kratko obdobje pri Efesu. Nisem igral. Zdaj igram in se počutim tako kot lani v dresu Gran Canarie. Ekipa igra dobro, zmagujemo. Prišli smo do finala. Igramo agresivno. Naredili bomo vse, da danes zmagamo," pravi Omić, ki je v Unicajo prišel med sezono kot posojen košarkar turškega Anadolu Efesa. Bo pri njem deloval latinski pregovor "prišel, videl, zmagal"?

Ne ubada se s tem, kje bo igral prihodnjo sezono

Lovorika v Eurocupu bi mu pomenila ogromno, kakor tudi ljudem iz Malage, ki bi si s tem prislužili tudi vstopnico za elitno evroligo za prihodnjo sezono. Lovorika v Eurocupu bi mu pomenila ogromno, kakor tudi ljudem iz Malage, ki bi si s tem prislužili tudi vstopnico za elitno evroligo za prihodnjo sezono. Foto: Vid Ponikvar Kako bo v prihodnji sezoni, ne ve, saj se s tem ne obremenjuje, ima pa s turškim moštvom sklenjeno še enoletno pogodbo: "V Unicajo sem prišel pomagat, da dosežemo dober rezultat. Kaj bo potem, bomo videli. Ukvarjam se le s svojimi igrami. Prav tako se ne obremenjujem s tem, kje bom igral."

Za Unicajo bi zmaga pomenila ogromno, saj bi se klub spet vrnil v elitno evroligo, katere član je bil vrsto let: "Za mesto in klub bi bilo to nekaj neverjetnega. V mestu imajo radi košarko."

Na poti do velikega uspeha bo moral svoj delež pristaviti tudi Omić in tega se zaveda. "Valencia ima zelo dobro tranzicijo. Čim manj košev moramo dobiti na ta način. Prav tako moramo paziti na njihov skok v napadu. Dobro bomo morali braniti Bojana Dubljevića, ki igra veliko pod obročem. Zmanjšati bomo poskušali njegov učinek. Da ne bo dosegal tistega, kar mu sicer uspeva. Tu bom moral veliko narediti tudi jaz. Dal bom vse od sebe. Kaj bo na koncu, bomo videli," še pravi Omić, ki bi šel rad po poti Olimpije.

Ali se bo kot naslednji zapisal v zgodovino?

Bo naslednji košarkar s slovenskim potnim listom, ki se bo z zlatimi črkami zapisal v zgodovino Eurocupa? Bo naslednji košarkar s slovenskim potnim listom, ki se bo z zlatimi črkami zapisal v zgodovino Eurocupa? Foto: Urban Urbanc/Sportida Ta je namreč leta 1994 v predhodnici tega tekmovanja osvojila evropski pokal v Lozani, kjer je z 91:81 ugnala španski Taugres.

Sicer pa je bil Eurocup ustanovljen leta 2002 in od takrat velja za drugo najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje. V krstni sezoni je celo Krka igrala v finalu in morala priznati premoč prav Valencii.

Od slovenskih košarkarjev je v novi dobi tega tekmovanja uspelo priti na vrh Marku Miliću (Real Madrid 2007) in Hasanu Rizviću (Unics 2011), kot trener pa ga je z Lietuvos Rytasom leta 2005 osvojil Tomo Mahorič. Ali je prišel čas, da se tudi Omić razveseli lovorike v tem tekmovanju? Zanj bi to bila prva mednarodna lovorika.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano