Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 8. 2010,
15.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 31. 8. 2010, 15.04

7 let, 12 mesecev

V Parizu je umrl Laurent Fignon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V bolnišnici Pitie-Salpetriere v Parizu je v torek ob pol enih umrl nekdanji francoski kolesarski as Laurent Fignon. Dvakratni zmagovalec dirke po Franciji je umrl zaradi raka na črevesju.

Fignon se je leta 1960 rodil v Parizu. Leta 1976 je že slavil svojo prvo zmago na kolesarski dirki. Že leta 1982 je postal profesionalec v ekipi Renault Elf-Gitane in takoj pričel zmagovati.

Že naslednjo sezono, je pri svojih triindvajsetih letih, ob svojem prvem nastopu na dirki po Franciji slavil v skupnem seštevku. Svojo drugo zmago na dirki po Franciji je dosegel že naslednjo sezono, ko je slavil tudi pet etapnih zmag.

Sledilo je obdobje poškodb in bolezni, a je vseeno slavil na nekaterih velikih dirkah. Leta 1986 je slavil na dirki Valonska puščica, leta 1987 je slavil etapno zmago na Touru (La Plagne) ter dvakrat zmagal na dirki Milano-Sanremo (1988 in 1989). Svoj drugi vrh v karieri je Fignon dosegel leta 1989, ko je slavil na dirki po Italiji. Na dobri poti, da zmaga na dirki po Italiji je bil Fignon že leta 1984, ko so organizatorji dirke odpovedali zahtevno gorsko etapo, saj naj bi bilo na prelazu polno snega. Kasneje so ugotovili, da ni bilo 'ne duha ne sluha' o snegu. Takrat je slavil Francesco Moser, ki je bil favoriziran s strani italijanskih organizatorjev.

Zelo blizu tretji zmagi na dirki po Franciji je bil Fignon leta 1989, ko je imel pred zadnjo etapo 50 sekund prednosti pred Američanom Gregom Lemondom. Slednji je na posamični vožnji na čas uporabil takrat revolucionarno krmilo za triatlon in je za oseminpetdeset sekund premagal Fignona. Z le osmimi sekundami prednosti je tako takrat zmago v skupnem seštevku dirke slavil Lemond. Fignona so se ljudje od takrat najbolj spominjali po tem dogodku, da je izgubil dirko Po Franciji za pičlih osem sekund, kar je še vedno najmanjša razlika med prvim in drugim v več kot stoletni zgodovini dirke.

Zadnji dve sezoni v karieri Fignona sta bili leta 1992 in 1993. Nastopal je za italijansko ekipo Gatorade. Kmalu zatem je Fignon vodil družbo, ki je imela v lasti dirko Pariz-Nica, a je slednjo zaradi finančnih težav kasneje prodal družbi A.S.O. V zadnjih letih je delal za francosko televizijo. V začetku letošnjega leta je izdal avtobiografijo z naslovom: 'Bili smo mladi in brezskrbni'.

Ne spreglejte