Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2013,
18.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 9. 2013, 18.22

8 let

Pozzatu GP Ouest France-Plouay, Božič deveti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italijan Filippo Pozzato je zmagovalec 77. izvedbe enodnevne kolesarske dirke GP Ouest France (1.WT). Od Slovencev je bil najboljši Borut Božič, ki je bil 9. Koren v begu v zaključku dirke.

Trasa 243 kilometrov dolge krožne dirke je bila ista kot lani, ko so jo organizatorji spremenili. Na sporedu je bilo devet krogov katerega dolžina je znašala 27 kilometrov. V vsakem krogu so bili na sporedu trije vzponi od katerih je bil najtežji zadnji v krogu. Od vrha slednjega je bilo do cilja še dobre štiri kilometre. Večji del dirke so bili v begu štirje kolesarji, ki so si hitro prikolesarili 16 minut prednosti pred glavnino. A kolesarji Astane so poskrbeli, da Natnael Berhane (Europcar), Christophe Laborie (Sojasun), Julien Fouchard (Cofidis) in Vegard Stake Laengen (Bretagne-Seche Environnement) niso imeli nikakršnih možnosti, da bi v cilj prikolesarili pred glavnino. Sedemdeset kilometrov do cilja je imela četverica ubežnikov le še 5 minut prednosti pred glavnino. Na čelu slednje so kolesarjem Astane na pomoč priskočili tudi kolesarji belgijske ekipe Omega Pharma-Quick Step. Petdeset kilometrov do cilja so imeli ubežniki še dve minuti prednosti. Pričeli so se vrstiti poskusi pobega v glavnini v kateri je prišlo tudi do padca. A 33 kilometrov do cilja so bili ubežniki ujeti in vsa glavnina skupaj.

V zadnjem krogu sta glavnini pobegnila Tom Dumoulin (Argos-Shimano) in Dries Devenyns (Omega Pharma-Quick Step). Glavnina ju je ulovila slabih 17 kilometrov do cilja. Na čelu glavnine so bili kolesarji ekipe Lotto-Belisol. V ospredju je bil tudi Simon Špilak (Katjuša). Dobrih 13 kilometrov do cilja so s pobegom poskušali Giovanni Visconti (Movistar), Kristijan Koren (Cannondale) in Tim Wellens (Lotto-Belisol). Trojica ubežnikov je imela 10 kilometrov do cilja 13 sekund prednosti pred glavnino na čelu katere so bili kolesarji ekipe BMC Racing. Garanje kolesarjev ekipe BMC Racing je obrodilo sadove saj so bili ubežniki dobrih 5 kilometrov do cilja ujeti. Sledil je zadnji vzpon na dirki po katerem je v ospredju ostala skupina osmih kolesarjev. Za solo napad se je odločil Enrico Gasparotto (Astana). A Italijanu ni uspelo in za napad se je odločil Belgijec Greg Van Avermaet (BMC Racing). A tudi on je bil ujet 500 metrov do cilja. Sledil je ciljni šprint glavnine v katerem je zmago slavil Filippo Pozzato. Italijan, ki bo prihodnji teden dopolnil 32 let, je dosegel svojo tretjo zmago v sezoni. Na 2. in 3. mestu sta dirko končala Italijan Giacomo Nizzolo in Francoz Samuel Dumoulin. Slovenec Borut Božič je zasedel 9. mesto. "Škoda, da sem v zadnjih metrih popustil. Šprint na tej dirki je vedno zanimiv. Poleg tega piha nasprotni veter in zelo hitro lahko napraviš napako. Vsekakor se forma vzpenja," je po dirki za Sportal povedal Božič. Dober vtis je z napadom v zadnjih kilometrih pustil tudi Kristijan Koren. "Noge so bile dobre in sem poskušal s pobegom. Druge možnosti nisem imel saj je naš šprinter Viviani. Vsekakor sem danes videl, da sem konkurenčen in lahko dirkam v zaključku dirke," je za Sportal povedal Kristijan Koren.

Ne spreglejte