Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 6. 2010,
11.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 15. 6. 2010, 11.27

8 let

Porte, Pellizotti in Nibali največji zvezdniki dirke Po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na 17. kolesarski dirki Po Sloveniji bodo nastopali kar trije kolesarji, ki so letošnjo dirko po Italiji v skupnem seštevku končali med deseterico najboljših.

Vincenzo Nibali, Robert Kišerlovski (oba Liquigas-Doimo) in Richie Porte (Saxo Bank) so kolesarji, ki so v mesecu maju blesteli na italijanskih cestah. Za nameček sta tako Nibali kot Porte kolesarila v rožnati majici vodilnega. Nibali jo je oblekel po 4. etapi, ko je ekipa Liquigas-Doimo slavila v ekipni vožnji na čas. Poleg te etapne zmage je Nibali slavil tudi v 14. etapi, ko je tekmecem ušel na mokrem spustu. Nibali je dirko končal na 3. mestu. Richie Porte, ki je pravo odkritje letošnje sezone, je prvič zablestel na dirki po Romandiji, ko je slavil v posamični vožnji na čas. Na dirki po Italiji, ki jo je končal na 7. mestu v skupnem seštevku, je od 11. pa do 13. etape kolesaril v rožnati majici vodilnega in osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja. Drugi v tem seštevku je bil Hrvat Robert Kišerlovski, ki je dirko končal na 10. mestu. Nibali je leta 2007 dirko po Sloveniji končal na 2. mestu, Kišerlovski pa leta 2008 na 3. mestu.

Poleg te trojice bo na dirki tudi Franco Pellizotti, ki je lanski Giro končal na 2. mestu. Mednarodna kolesarska zveza je pred pričetkom letošnje kolesarske dirke po Italiji sporočila, da zaradi sumljivih krvnih vrednosti kolesarjev Tadeja Valjavca in Franca Pellizottija predlaga uvedbo postopka zoper njiju. Medtem ko je moštvo Ag2r-La Mondiale suspendiralo Valjavca, pa ekipa Liquigas-Domo stoji za Pellizottijem in ga podpira. Rezultat slednjega je, da bo 32-letni kolesar nastopil na letošnji dirki Po Sloveniji in na prvenstvu Italije zadnji vikend v juniju. Pellizotti je leta 2008 dirko Po Sloveniji končal na 2. mestu.

Da bo pozornost mednarodne javnosti še bolj usmerjena v dirko po Sloveniji, lahko poskrbijo v ekipi Lampre-Farnese Vini. Vodstvo ekipe se po poročanju medijev dogovarja, da naj bi preostanek letošnje sezone za njih nastopal Kazahstanec Andrej Kašečkin. Tridesetletni Kazahstanec je lanskega avgusta odslužil prepoved nastopanja in še kar ni našel ekipe, za katero bi lahko nastopal v letošnji sezoni. Dolgo časa se je dogovarjal z Astano, a Aleksander Vinokourov ni želel imeti rojaka ob sebi. Trenutno se dogovarja z Lamprejem. Da bo dogovor lažje sklenjen bo Kašečkin pripeljal svojega sponzorja in tako ne bo obremenil proračuna te italijanske ekipe. Če bo do dogovora prišlo, lahko Kašečkina vidimo že na dirki po Sloveniji.

Za nastop na dirki je prijavljen tudi Riccardo Ricco, ki je bil leta 2008 pozitiven v 4. etapi dirke po Franciji. Z dirke so ga izključili pred 12. etapo. Priznal je uporabo dopinga in mu je 20 mesečna kazen potekla 17. marca letos. Od takrat nastopa za ekipo Ceramica Flaminia in je že nastopil na štirih dirkah. Na treh etapnih ter eni enodnevni. Njegov izkupiček je sijajen. Tri zmage, tri druga mesta ter dve tretji mesti. Če bo na dirko po Sloveniji prišel v dobri formi bo eden med kandidati za zmago v skupnem seštevku dirke. V pomoč mu bo tudi legenda italijanskega kolesarstva, 41 letni Andrea Noe.

Ne spreglejte