Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 7. 2015,
18.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 24. 7. 2015, 18.16

8 let

Nibali veliki zmagovalec etape, Froome vse bližje zmagi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Italijan Vicenzo Nibali je zmagovalec 19. etape kolesarske dirke po Franciji.

Kolesar Astane je na zahtevni, 138 kilometrov dolgi preizkušnji med Saint-Jean-de-Mauriennom in La Toussuire - Les Sybellesom za 43 sekund prehitel Kolumbijca Naira Quintano (Movistar), tretji pa je bil Britanec Christopher Froome (Sky).

Kolesar s Sicilije je napadel 62 kilometrov pred ciljem pod vrhom Col de la Croix de Ferja, se nato pridružil Pierru Rolandu na predzadnjem vzponu na Col de Mollard, pod vznožjem zadnjega vzpona pa je za sabo pustil še Francoza.

"Zelo sem vesel te zmage, tudi francosko občinstvo me je spodbujalo. Nisem smel čakati do konca, če sem želel dobiti to etapo, saj vem, da je Quintana zelo močan. Vseeno pa bo težko končati na stopničkah na koncu. Porabil sem veliko energije, zato bo jutri zelo težko," je po etapi povedal Nibali.

Froome je zadržal skupno vodstvo, a bil doslej najtežjo bitko. Proti najbližjemu zasledovalcu Quintani je na zadnjem vzponu izgubil pol minute, potem ko je Kolumbijec napadel skupino z rumeno majico v zadnjih šestih kilometrih. Quintana je za Nibalijem zaostal 43 sekund, Froome pa 1:14 minute.

Froomu ekipa tokrat ni pomagala, saj agresivne vožnje Astane, Movistarja in Tinkoff-Saxoja večina ekipe Sky ni zdržala, tako da je na zadnjem vzponu Britancu pomagal le Wout Poels. Kljub temu je pridobil več kot minuto v primerjavi s Špancema Albertom Contadorjem (Tinkoff-Saxo) in Alejandrom Valverdejem (Movistar).

Poraženec dneva je bil Froomov moštveni kolega Geraint Thomas, ki je bil v težavah že po nizu napadov na uvodnem vzponu in tako izgubil praktično vse možnosti za končno uvrstitev med najboljših pet.

Froome ima zdaj 2:38 minute prednosti pred Quintano in 5:25 minute pred Valverdejem, lanski zmagovalec Nibali pa se je prebil na četrto mesto in ima 6:44 minute zaostanka.

Edini slovenski predstavnik Kristijan Koren (Cannondale) je etapo končal na 89. mestu z 28:36 minute zaostanka, skupno pa je 66. z 2:32:03 ure zamude.

Kolesarje v soboto čaka predzadnja etapa, ki se bo končala z vzponom na Alpe d'Huez, v nedeljo pa bo karavana francosko pentljo končala v Parizu.

Ne spreglejte