Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 9. 2023,
15.55

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Monika Hrastnik gorsko kolesarstvo

Sobota, 9. 9. 2023, 15.55

7 mesecev, 3 tedne

Svetovni pokal v gorskem kolesarstvu

Hrastnikova prvič letos na stopničkah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Monika Hrastnik | Monika Hrastnik | Foto Guliverimage

Monika Hrastnik

Foto: Guliverimage

Slovenska gorska kolesarka Monika Hrastnik je na spustu za svetovni pokal v francoskem Les Getsu zasedla drugo mesto in prvič v sezoni stala na stopničkah za zmagovalke. Obenem je bila to njena najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu.

Zmagala je Francozinja Marine Cabirou, tretje mesto pa je pripadlo Nemki Nini Hoffmann. Francozinja je bila po celotni trasi nekoliko hitrejša od slovenske predstavnice Monike Hrastnik in jo po slabih štirih minutah na progi premagala za 3,979 sekunde. Tako v kvalifikacijah kot v polfinalu najhitrejša Avstrijka Valentina Höll je zdrsnila že na začetku proge in ostala brez vidne uvrstitve.

Hrastnikova, tudi letošnja evropska podprvakinja, je na zelo suhi in prašni progi v Les Getsu tako kvalifikacije kot polfinale končala na tretjem mestu, danes pa je brez napake in z agresivno vožnjo v tehnično zahtevnem delu v gozdu nadoknadila več kot dve sekundi proti takrat vodilni Hoffmannovi. Ciljno črto je prečkala dobre štiri desetinke sekunde pred Nemko, nato pa je bila na vrsti Cabirou. V zgornjem delu je bila hitrejša za 1,5 sekunde, prednost pa je nato na zahtevnejših delih le še povečevala in pred domačim občinstvom slavila prvo zmago v sezoni.

"Nimam besed, sem zelo zadovoljna"

Devetindvajsetletnica iz Lepe Njive je prišla do najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu, pred tem je trikrat stala na odru za zmagovalke. Trikratna evropska prvakinja je bila v Les Getsu tretja pred dvema letoma, tretji mesti pa ima še iz Leoganga 2021 in Val di Soleja 2018. "Nimam besed, sem zelo zadovoljna. Končno mi je uspela zelo dobra vožnja, spremljala pa me je tudi sreča. Sicer sem napravila nekaj napak, a proga je bila tako zahtevna, da je bil to pač treba sprejeti. Navdušena sem," je v prvi izjavi po tekmi dejala Hrastnikova.

"Vedela sem, da mi je šlo dobro, ampak nikoli ne veš, kako dobro. Punce so res hitre in zato si večjih napak enostavno ne smeš privoščiti," je še dodala bronasta s svetovnega prvenstva leta 2020 v Leogangu. V skupnem seštevku pokala je 29-letnica napredovala na četrto mesto s 1021 točkami. Do konca bosta še dve preizkušnji, veliko prednost na vrhu pa ima še naprej svetovna prvakinja iz Glasgowa Höll s 1842 točkami.

Francoz do prve zmage v sezoni

Moško preizkušnjo je dobil Francoz Benoit Coulanges, ki sicer tekmuje za isto ekipo kot Monika Hrastnik. Ob navdušenju domačih navijačev je za prvo zmago v sezoni za 0,16 sekunde ugnal Avstrijca Andreasa Kolba. Tretji je bil še en Francoz Loris Vergier, ki je zaostal 0,363 sekunde. Med 31 najboljšimi v finalu Slovencev ni bilo. Luka Berginc je bil v petkovih kvalifikacijah na 70. mestu in ostal brez današnjega polfinalnega nastopa, Miran Vauh pa ni nastopil.

V nedeljo bosta na vrsti še preizkušnji v olimpijskem krosu. Pri ženskah bosta nastopili Movrin in Tanja Žakelj, pri moških pa slovenskih predstavnikov ne bo na startu.

Ne spreglejte