Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 6. 2012,
20.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 17. 6. 2012, 20.43

8 let

Modra majica dober motiv za Tour de France

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z zadnjo, 4. etapo je padel zastor 19. kolesarske dirke Po Sloveniji (2.1). Brajkoviču dirka, Korenu etapa in majica po točkah, Polancu majica najboljšega mladega kolesarja.

Vsekakor je za nami najbolj zanimiva dirka v zadnjih desetih letih, ki ji je odlično služilo tudi lepo in sončno vreme. Dobra konkurenca, dobro izbrana mesta, ki so gostila štart in cilj posameznih etap ter veliko število ljubiteljev kolesarstva ob sami trasi, so spodbuda organizatorjem za jubilejno 20. izvedbo dirke.

Odlično se je v dirko vklopila tudi izvedba Hervisovegav rekreativnega kronometra in mogoče bi organizatorji v prihodnje lahko razmišljali tudi o tem, da bi rekreativni kolesarji lahko prekolesarili tudi kraljevsko etapo. Trasa od Železnikov preko vseh treh vzponov do Škofje Loke bi bila ravno prav dolga (143 kilometrov). Seveda je vedno lahko biti 'general po bitki' in kritizirati pomanjkljivosti, a na kronometru morajo biti na razpolago tudi vmesni časi. Tokrat bi bil eden dovolj, da bi se kolesarji in vodstvo ekip lahko orientirali in pravočasno odzvali.

Jani Brajkovič je bil po kronometru sicer nekoliko razočaran, saj je gotovo pričakoval, da bo tekmece premagal za več kot sekundo. ''S samo dirko sem zadovoljen, s kronometrom žal ne. V Škofji Loki sem bil zelo zadovoljen z etapo, danes mi pa ni šlo. K sreči sem uspel izboriti majico, kar je velika motivacija za dirko po Franciji. Škoda, ker ni bilo vmesnih rezultatov na kronometru. Če bi vedel, kje je kdo na polovici ali vmesnem času, bi lahko odpeljal še kakšno sekundo hitreje. Na koncu se je vse srečno izteklo. Razočaran sem, ampak lahko bi bilo še slabše,'' je po kronometru za Sportal povedal Brajkovič. Na koncu se je vse dobro izšlo in kapetan Astane za letošnjo dirko Po Franciji ima sedaj pred seboj le še nastop na cestnem državnem prvenstvu, ki bo na sporedu prihodno nedeljo v Mirni Peči. Obeta se nastop vseh slovenskih udeležencev dirke Po Sloveniji.

Kristijan Koren je že pred nastopom na dirki Po Sloveniji napovedal, da si želi etapne zmage in izboljšanja lanskega 6. mesta v skupnem seštevku dirke. Vse mu je uspelo. Poleg tega je ponovno osvojil zeleno majico najboljšega kolesarja po točkah. Bil je namreč 1., 3. in dvakrat 5. v etapi. ''Vesel sem predvsem etapne zmage, saj je prva v sezoni. Od zadnje je minilo že skoraj dve leti, a enostavno ni bilo priložnosti. Kronometer sem doslej zanemarjal, a sem že nekajkrat dokazal, da ga lahko dobro odpeljem. Premagati Malorija, ki je bil moj moštveni kolega v ekipi Bottoli in je italijanski prvak, ni mačji kašelj. Zahvalil bi se moštvenim kolegom, ki so mi nesebično pomagali, da sem dosegel to kar sem. Na dirko sem se načrtno pripravljal, saj sem že nekaj časa vedel, da bom lahko dirkal na svoj rezultat. Sedaj z veseljem pričakujem nastop na dirki po Franciji. Tja odhajam z nalogo čim bolje pomagati Vincenzu Nibaliju do visoke uvrstitve v skupnem seštevku dirke. Čestitam Janiju, ki mi je že pred dirko dejal, da mu dirka služi zgolj kot priprava na Tour. Očitno je na dobri poti,'' je po zmagi v etapi za Sportal povedal Kristijan Koren.

Poleg Brajkoviča in Korena je od Slovencev domov eno izmed majic odpeljal tudi dvajsetletni Jan Polanc, ki je osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja (U23) v skupnem seštevku. ''Moram biti zadovoljen z doseženim. Nekaj smole sem imel v 1. etapi, a sem nato dobro opravil z 2. in 3. etapo. Na današnjem kronometru sem bil brez moči in hitreje enostavno ni šlo. Sedaj me čaka nastop na državnem prvenstvu, kjer bomo dirkali tako, da bo majica slovenskega prvaka pri mlajših članih odšla v ekipo Radenska. V zaključku sezone se bom osredotočil na svetovno prvenstvo, katerega trasa mi ustreza. O tem ali po koncu sezone ostajam v ekipi Radenska ali ne, ne razmišljam, saj si želim najprej dobrih rezultatov,'' je po kronometru za Sportal povedal Jan Polanc, ki je z moštvenimi kolegi dobro nastopil na dirki. Klemen Štimulak je zasedel 2. mesto v točkovanju gorskih ciljev. Vsekakor lahko rečemo, da v Kolesarskem društvu Rog dobro delajo z mladimi.

Poleg omenjenih sta na dirki dobro nastopila tudi oba nekdanja zmagovalca dirke Jure Golčer (Tirol) in Tomaž Nose (Adria Mobil). Golčer je že pred dnevi potrdil, da bo težko konkuriral najboljšim, saj z ekipo Tirol ne nastopa na največjih dirkah, ki bi mu služile, da bi dirko Po Sloveniji pričakal še boljše pripravljen. ''Z nastopom na dirki in doseženim sem zadovoljen. Vsak dan sem dirkal dobro in ni dosti manjkalo, da bi bil uvrščen še višje. Kronometer mi ni pisan na kožo,'' je bil za Sportal kratek Tomaž Nose.

Ne spreglejte