Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2015,
21.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 3. 2015, 21.54

8 let

Garači na slovenski Obali. Kdo vse je obračal pedale na VN Izole? (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
2. Dirka za veliko nagrado Izole se je končala skoraj po okusu slovenskih ljubiteljev kolesarstva. Kolesar Adrie Mobila Primož Roglič je namreč zaostal le za Avstrijcem Gregorjem Muhllbergerjem.

Na 2. Dirki za veliko nagrado Izole je prvo marčevsko nedeljo slavil obetavni, komaj 20-letni kolesar z okolice Lienza v sosednji Avstriji Gregor Muhllberger, član kolesarske ekipe Felbermayr Simplon Wels, ki se je na koncu uspešno otresel slovenskega zasledovalca Primoža Rogliča.

"Nisem vedel, kakšne so šprinterske sposobnosti Primoža Rogliča, pogledovala sva drug proti drugemu, a na koncu je uspelo meni, pa tudi sicer sem zadnje kilometre vozil pred njim," je povedal Muhllberger, ki se zdaj za nekaj dni vrača domov na avstrijsko Štajersko, kjer ima, kot pravi, odlične pogoje za trening, od širokega nabora klancev do ravnine, nato pa ga čaka dirka po Istri.

Roglič: Ni mi povsem uspelo

Primož Roglič, ki bi mu zmaga pred domačimi navijači ogromno pomenila, je bil drugega mesta vesel, a vendarle mu ni bilo povsem po volji. "Vesel sem takega rezultata pred domačim občinstvom, a vendarle mi ni povsem uspelo, saj sem bil na koncu drugi," je samokritično povzel razplet v kratkem pogovoru z uradnim napovedovalcem dirke.

"V pobegu se nas je znašlo pet močnih kolesarjev, zelo smo garali in precej složno delovali, pridobivali čas iz kilometra v kilometer. Pred zadnjima krogoma sem na trasi iz Strunjana proti Izoli napadel in en krog odpeljal sam, a me je Avstrijec v drugem ujel. Čeprav sem poskušal, se ga nisem mogel otresti, na koncu pa me je tako ali tako premagal v šprintu. Nekaj metrov mi je zmanjkalo. Tako je, učim se še," je dejal 25-letni kolesar iz Zasavja, ki je razloge za izpustitev prvega mesta iskal predvsem v pomanjkanju izkušenj. Roglič je namreč šele pred tremi leti iz vrst smučarjev skakalcev prestopil med kolesarje, razočaranje pa jasno priča o visokih apetitih tega kolesarja in njegove ekipe.

Tudi trener Adrie Mobila Boštjan Mervar bi si namreč želel višje stopničke. "Nisem najbolj zadovoljen. Roglič je čakal predolgo. Če bi napadel prej, bi imel več možnosti," je povedal za uradno spletno stran ekipe.

Ozrl se je tudi proti Marku Kumpu, ki se je po dveh sezonah v najelitnejšem razredu WorldTour, dirkal je za ekipo Tinkoff-Saxo, letos znova vrnil v novomeško sredino, in danes končal na četrtem mestu. "Izkazalo se je, da smo imeli v glavnini ponovno nepremagljivega Marka Kumpa, ki je bil drugič zapored (podoben razplet se je zgodil tudi na VN Poreča - op. p.) najhitrejši v glavnini," je dejal Mervar.

Naslednji slovenski kolesar na rezultatski lestvici je bil Gašper Katrašnik, član kranjske Save, ki je zasedel 7. mesto, Ino Aldo Ilešič (Team Voralberg) je bil 12., Matej Mohorič, edini kolesar iz ekipe z licenco WorldTour – v Izoli je zastopal slovenske barve – pa je pristal na 15. mestu.

Na dirki je tekmovalo 188 kolesarjev iz 24 ekip, ki so z dirko na 160 kilometrov dolgi trasi s kar sedmimi gorskimi cilji odprli kolesarsko sezono na slovenskih cestah.

Veliko zanimanje za VN Izole

Velika nagrada Izole, ki je bila letos na sporedu šele drugič, je po mnenju sekretarja Kolesarske zveze Slovenije Aleša Kalana že našla mesto v kolesarskem koledarju.

"Zanimanje za ta termin je ogromno," je povedal. Za nastop na dirki se je namreč zanimalo kar 40 ekip, a so jih lahko sprejeli le 25. Kalan se je pošalil, da bi lahko organizirali kar dve dirki.

"Termin je dobro izbran, kajti v obdobju do konca marca organizatorju ni treba kriti potnih stroškov in stroškov nastanitve kolesarjem, kar je ustaljena praska v preostalih kolesarskih mesecih. Prav to je bil tudi eden od razlogov, da smo se odločili za ta termin," je povedal Kalan.

In zakaj prav Izola? "Kolesarstvo v Izolo prihaja tako s turističnega (nekaj slovenskih poklicnih kolesarjev je z izolskimi hotelirji podpisalo pogodbo o brezplačni namestitivi v času treningov - op. p.) kot tudi s tekmovalnega vidika. V Izolo smo prišli predvsem z namenom, da tukaj prebudimo kolesarstvo, saj je v razvitih državah ustaljena praksa, da je kolesarstvo v obmorskih krajih izredno razvito. Na slovenski Obali pa ni niti enega kolesarskega kluba, niti društva. Razen podmladka se ne dogaja prav veliko," je dejal sekretar KZS, v zvezi pa že drugo leto izvajanja dirke opažajo premike. "Lažje smo našli prostovoljce, redarjev je bilo več, kot je bilo zahtevano, k sreči imamo tudi posluh občine."

Ne spreglejte