Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 6. 2008,
16.15

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 14. 6. 2008, 16.15

8 let, 3 mesece

Chicchiju Novo mesto, Golčerju Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaradi ravninske zadnje etape je bilo že po sobotnem vzponu na Krvavec jasno, da bo novi junak slovenske pentlje postal kolesar LPR-ja Jure Golčer. Novomeški prestiž Francescu Chicchiju.

Glavno nalogo je Jure Golčer torej opravil v soboto, ko smo spremljali tudi najbolj zanimivo dogajanje na celotni dirki, saj preostale tri etape z izjemo ciljnih šprintov niso ponudile pretiranega razloga za dvig adrenalina. Kraljevi vzpon na Krvavec (dvakrat v karieri je Golčer dobil tudi kraljevo etapo s ciljem na Vršiču) je namreč član ekipe LPR opravil brez napake in za seboj pustil vse kolesarje. Še pred štartom je govoril, da ni povsem prepričan, da lahko osvoji kraljevo etapo, saj naj bi bil njegov moštveni kolega Ruslan Podgornij v boljši pripravljenosti. Vendar je tridesetletni kolesar, ki bo prihodnji mesec praznoval rojstni dan, kljub temu pometel z vso konkurenco vključno s Francom Pellizottijem, ki je bil na slovitem Giru v skupnem seštevku na odličnem četrtem mestu. Tako se je praktično že dan pred koncem veselil zmage.

Garanje Golčerja poplačano

Ekipa LPR je povsem zasluženo osvojila prvo mesto na slovenski pentlji, saj je kar tri dni diktirala tempo v glavnini, poleg tega pa je imela vse skozi v svojih vrstah rumeno majico. V drugi in tretji etapi je bil v rumenem Claudio Cucinotta, v zadnji pa Jure Golčer – tudi kasnejši zmagovalec. Golčer je z zmago na dirki Po Sloveniji naredil rezultat kariere, skupno pa je prišel do devete zmage, od kar je leta 2001 postal profesionalni kolesar. Skozi celotno sezono je garal za moštvo, ta pa se mu je na domačih tleh vendarle oddolžilo in mu pomagalo priti do velikega uspeha. Spomnimo se le, kako je Jure garal na Giru za moštvenega kolega Danilo Di Luco, ki je bil na koncu osmi, medtem ko je bil slovenski tekmovalec v skupnem seštevku 32. Ves vložen trud je sedaj poplačan. "Vesel sem zmage, ki je že moja druga na tej dirki. Zavedam se, da bi bili moji šefi veliko bolj zadovoljni, če bi osvojil kakšno dirko v Italiji, a meni ta zmaga pomeni veliko. V ekipi imam status pomočnika zvezdnikom in v kolikor takšen kolesar, kot sem jaz, zmaga kakšno takšno dirko, pomeni za klub le potrditev, da ima zelo močno ekipo," je dejal slovenski junak dirke Po Sloveniji.

Nič kaj pretresljiva etapa

Sicer pa smo v zadnji etapi dirke Po Sloveniji spremljali podoben potek kot v prvi in drugi etapi. Kolesarji so se praktično skozi celotno traso od Celja do Novega mesta vozili složno. Šele pri prvemu gorskemu cilju (Malkovec – 69 kilometer) je prišlo do skoka kolesarjev Perutnine Ptuja, ki pa so predvsem želeli, da bi Mitja Mahorič osvojil pikčasto majico (pripada kolesarju, ki je zbral največ točk na gorskih ciljih). To je Ptujčanom na koncu tudi uspelo.

Sledil je pobeg Gorazda Štanglja (Liquigas) in Jureta Zrimška (Adria Mobil), vendar se člani ekipe LPR niso zganili, saj slovenska kolesarja nista ogrožala njihove rumene majice. Tako sta v svojem ritmu peljala naslednjih 50 kilometrov, ko jih je glavnina na čelu z Golčerjem ujela.

Chicchi dokazal kvaliteto

Pred tekmovalci je bilo le še šest krogov po Novem mestu, kjer pa so bila tla tako kot lani spolzka in nevarna za hitro vožnjo. Temu primerno se je tempo v začetnih krogih umiril, pravo vožnjo pa smo videli šele ob zaključku, ko so skušala moštva svojim šprinterjem privoziti dobro izhodišče pred zadnjim nevarnim ovinkom (300 m pred ciljem). To je najbolje uspelo kolesarjem Liquigasa, še posebej izrazitemu šprinterju Francescu Chicchiju, ki je v zadnjih petdesetih metrih dobesedno pometel s konkurenco, ko je kot puščica švignil mimo vseh. "Na dirko smo prišli z dvema ciljema – zmaga Pellizottija v skupnem seštevku in zmaga v posamezni etapi. Včeraj nam ni uspelo, zato smo se odločili, da vzamemo vsaj eno lovoriko. Vsa ekipa je delala složno, na čelu s Pellizottijem, sam pa sem dokazal, da sem bil najhitrejši šprinter na dirki Po Sloveniji," je po etapni zmagi povedal Chicchi.

Zastor na 15. dirki Po Sloveniji se je tako spustil. Naslednjo leto bodo nove priložnosti za kolesarje, medtem pa se bodo organizatorji skušali potruditi, da premierno vpeljejo v samo dirko prolog, ki bi nedvomno popestril slovensko pentljo. Za konec je beseda seveda pripadla še direktorju dirke Bogdanu Finku: "Kolesarski klub Adria Mobil je uspešno izpeljal 15. kolesarsko dirko Po Sloveniji kljub nesrečnemu pripetljaju v drugi etapi v Kopru. V danem trenutku smo naredili najboljše, kar smo lahko. Menim, da ta spodrsljaj ni vplival na razplet dirke. Smo pa imeli smolo z vremenom in upam, da bo na naslednji dirki, o kateri se bomo začeli pogovarjati septembra ali oktobra, zgodba povsem drugačna."

Ne spreglejte