Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2008,
12.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 5. 2. 2008, 12.11

8 let

Brajkovič prične sezono v Kaliforniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred dnevi se je v Albuquerqueju javnosti predstavila kolesarska ekipa Astana. V ekipi, ki je registrirana v Luksemburgu, je tudi Slovenec Jani Brajkovič.

Vodstvo ekipe z Johanom Bruyneelom na čelu ter 30 kolesarjev je pred dnevi šokirala novica, da ekipa ne bo mogla nastopiti na letošnjem Giru. Najbolj razočaran je bil vsekakor Jani Brajkovič, ki bi imel na Giru vlogo kapetana.

Belokranjec je bil že sredi decembra na prvih skupnih pripravah v mestecu Javea, ki leži na zahodnem delu španske obale. Takoj zatem se je sam odpravil na Kanarske otoke od koder je konec januarja odletel v Ameriko. V Novi Mehiki se je zbrala celotna ekipa na skupnih pripravah pred pričetkom sezone. Manjkal je le tisti del ekipe, ki je nastopal na dirki Touar Down Under v Avstraliji ter trije Kazahstanci, ki so imeli težave z vizami.

Ob koncu dvanajstdnevnih priprav je sledila predstavitev ekipe. Glavni zvezdniki so bili Andreas Kloden, Christopher Horner, Levi Leipheimer in Alberto Contador. Vsi so tudi predvideni za nastop na Touru. Bo pa zaradi tega, ker ekipe niso povabili na Giro zelo težko dobiti mesto v ekipi za Tour. Slednjega se zaveda tudi Brajkovič, ki je imel prvotno naslednji program dirk za prvi del sezone: dirka Po Kaliforniji, Tirreno-Adriatico, Criterium International, Circuit de la Sarthe in dirka Po Georgiji kjer bo branil lansko zmago.

Na katerih dirkah bo Brajkovič v prihodnjih mesecih nastopil še ne ve. ''Ostajam na pripravah v Albuquerqueju do 14. februarja. Vmes grem še v vetrovnik v San Diego na testiranja pozicije. Nato bom nastopil na dirki Po Kaliforniji, kjer bomo skušali ponoviti lanski uspeh Leipheimerja. Kljub bolj hladnemu vremenu so tu pogoji za trening odlični. Ceste so lepe in klanci zelo dolgi. Včeraj sva z Levijem na koncu prevozila 23 kilometrov dolg klanec s tem, da sva zadnjih 12 kilometrih kolesarila po snegu. Prišla sva na nadmorsko višino 3300 metrov. Forma se dviga in sem optimističen,'' je pred pričetkom sezone za Sportal povedal Brajkovič.

Odločitev, da RCS Sport ni povabil Astano na Giro je komentiral tudi Johan Bruyneel. ''Organizatorji Gira se lahko sami odločijo koga bodo na dirko povabili. Nam je zelo žal in nobena pritožba nam ne pomaga. K sreči so me sponzorji obvestili, da nas bodo kljub temu še naprej podpirali. Z njihovo pomočjo smo zgradili novo ekipo v 'čistem' okolju. Tako bomo tudi nadaljevali.'' Zanimiv je tudi komentar športnega direktorja Alaina Gallopina, ki je v Astano prišel iz ekipe CSC. ''Lani sem na Giro pripeljal 'drugo' ekipo moštva CSC. Vse smo presenetili z Andyem Schleckom, ki je Giro končal na 2. mestu. Tako kot sem motiviral Schlecka sem nameraval spodbuditi tudi Janija Brajkoviča. Interes za nastop na Giru je pokazal tudi Andreas Kloden. Vsekakor imamo v svojih vrstah dovolj kakovostnih kolesarjev, ki lahko zmagajo na največjih dirkah.''

Ali so vodilni možje Astane s tem uspeli prepričati Angela Zomegnana (direktor Gira) bo znano v tednu ali dveh. Slednji namerava na dirko povabiti še eno ekipo. '"Če se bodo odločili za nas bomo pripravljeni. Hkrati pa želim vse dobro Giru in kolesarstvu saj smo se vsi člani IPCT (Združenje mednarodnih profesionalnih ekip) na sestanku 17. januarja odločili, da ne bomo nastopili na dirkah na katerih bodo tudi ekipe katerih kolesarji ne bodo imeli bioloških potnih listov,'' je zaključil Bruyneel.

Ne spreglejte