Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2009,
16.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2009, 16.23

8 let

Albert in Vosova svetovna prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nova svetovna prvaka v ciklokrosu sta na prvenstvu v nizozemskem Hoogerheideju postala Belgijec Niels Albert in Nizozemka Marianne Vos.

Letošnje prvenstvo je potekalo v jugozahodnem delu Nizozemske tik ob Belgijski meji. Kljub izredno hladnemu vremenu (1˚Celzija) so tekmovalci lahko zadovoljni, saj je bilo vreme lepo in trasa povsem suha. Že po dvanajstih minutah moške dirke je bil v ospredju Niels Albert. Dvaindvajsetletni Belgijec je po poškodbi, ki jo je staknil novembra lani na ogrevanju pred dirko v Gavereju, pričel najhitreje in glavnina je bila hitro razbita.

Na polovici uro dolge dirke je imel Albert že lepo prednost pred prvo zasledovalno skupino, na čelu katere je bil večji del Čeh Stybar. V moški konkurenci je imelo pravico nastopiti 69 kolesarjev iz triindvajsetih držav. Albert je vseskozi ohranjal dvajset sekund prednosti pred zasledovalci in uspel osvojiti svoj prvi naslov svetovnega prvaka v kategoriji Elite. In to zelo prepričljivo, saj je bil v solo begu vse od drugega kroga (od desetih) dirke. Seveda mu je bilo v prid tudi dejstvo, da so v ozadju potek dirke nekoliko kontrolirali tudi njegovi reprezentančni kolegi.

Albert je s tem osvojil naslov svetovnega prvaka v ciklokrosu v vseh treh kategorijah. Leta 2004 je slavil med mladinci, lani med mlajšimi člani in letos še v najelitnejši kategoriji Elite. Na drugo in tretje mesto sta se tako kot lani uvrstila Zdenek Stybar in Sven Nys. Presenetljivo je brez odličja ostal domačin Lars Boom, ki je zadnji dve sezoni posvetil pripravam na to prvenstvo.

Na ženski dirki je imelo pravico nastopa 38 tekmovalk iz 12 držav. Tik pred pričetkom zadnje tretjine dirke oziroma pred pričetkom četrtega kroga so glavnini uspele pobegniti Marianne Vos, Hanka Kupfernagel in Katherine Compton. V zaključku dirke je bila nato najbolj aktivna Kupfernaglova, ki je želela osvojiti svoj peti naslov svetovne prvakinje. Vendar se šele 21-letna domačinka Vosova ni dala in je suvereno premagala obe tekmici v ciljnem šprintu. S tem je na domačih tleh osvojila že svoj drugi naslov svetovne prvakinje. Hkrati je to že njen četrti naslov svetovne prvakinje, saj je lani slavila na dirkališču v vožnji na točke in bila leta 2006 tudi svetovna prvakinja na cestni dirki. Lani je na dirkališču v vožnji na točke postala tudi olimpijska prvakinja.

Na prvenstvu, ki si ga je danes v živo ob progi ogledalo več kot 60.000 tisoč gledalcev, so nastopili tudi mlajši člani, kjer je slavil Nemec Philipp Walsleben in mladici, kjer je slavil domačin Tijmen Eising.

Ne spreglejte